Ποια λουλούδια τρώγονται;

-

Τα λουλούδια δεν είναι μόνο για να τα απολαμβάνεις οπτικά και να τα μυρίζεις, αλλά και για να τα τρως. Κάποια μάλιστα είναι θρεπτικότατα, με πολλές βιταμίνες και άκρως ευεργετικά για την υγεία. Μερικά ίσως τα καταναλώνεις σε εβδομαδιαία βάση χωρίς να το συνειδητοποιείς, όπως το μπρόκολο, η αγκινάρα, το χαμομήλι, το δεντρολίβανο, ο μάραθος, η ρίγανη, ο δυόσμος, το γλυκάνισο, ο βασιλικός. Ναι, όλα αυτά είναι λουλούδια, αλλά υπάρχουν και άλλα βρώσιμα, ακόμα πιο όμορφα και ευωδιαστά.

Λουλούδια τηγανητά

Τα βρώσιμα άνθη έχουν θεραπευτική αλλά και διατροφική αξία και καταναλώνονται από αρχαιοτάτων χρόνων. Σε παλιές ανατολίτικες σπεσιαλιτέ έβαζαν βιολέτες, χρυσάνθεμα και ροδοπέταλα, στη ρωμαϊκή κουζίνα χρησιμοποιούσαν συχνά μολόχες και τριαντάφυλλα. Εμείς και οι Ισπανοί εξακολουθούμε και σήμερα να τρώμε γεμιστούς κολοκυθανθούς.

Οι Γάλλοι, ιδιαίτερα στον νότο, τρώνε συχνά τηγανητά τα λουλούδια της ακακίας και της κουφοξυλιάς (σαμπούκος), ενώ αρωματίζουν με λουλούδια το ξίδι ή το ελαιόλαδο, όπως και στην Ιταλία.

Στη ζαχαροπλαστική – εκτός από τα λουλούδια κονφί, όπως οι βιολέτες της Τουλούζης ή της Πάρμας – χρησιμοποιούνται για τον στολισμό γλυκισμάτων ζαχαρωμένα πέταλα λουλουδιών.

Οι βόρειοι λαοί επίσης προσθέτουν λουλούδια στο βούτυρο για να γίνει πιο ευπαρουσίαστο στο πρωινό ή και για να το χρωματίσουν, όταν πρόκειται να βάλουν ένα ολόκληρο κομμάτι επάνω από ένα ψητό ψάρι ή ψητό κρέας.

Οι Άγγλοι βάζουν αρμπαρόριζα, μικρά τριαντάφυλλα, αλπικά γαρίφαλα, λουλούδια μέντας, μποράγκο ή μπουράντζα μέσα σε παγάκια, για να δώσουν χρώμα και άρωμα στα κοκτέιλ τους, ενώ στα παγωτά προσθέτουν λουλούδια λεβάντας, αγριοτριανταφυλλιάς (κυνόροδο και μπομπόνα), πανσέδες και αγριοβιολέτες.

Λουλουδάτες βιταμίνες

Τα λουλούδια είναι πλούσια σε νέκταρ και γύρη προσφέροντας βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Για παράδειγμα, τα τριαντάφυλλα, οι κατιφέδες και το νεροκάρδαμο είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Επίσης τα λουλούδια αποτελούνται κατά 95% από νερό και γι΄ αυτόν τον λόγο δεν περιέχουν σημαντικά ποσά θρεπτικών συστατικών, ενώ είναι απειροελάχιστες και οι θερμίδες που αποδίδουν.

Τα βρώσιμα λουλούδια είναι: αγαστάχη, ακακία, αμυγδαλιά, βιγκόνια, βιολέτα, περγαμόντο, μάραθος, ρίγανη, δυόσμος, γλυκάνισο, σχοινόπρασσο, βασιλικός, γαρίφαλο, γεράνι, γλαδιόλα, δεντρολίβανο, ημεροκάλη, ηλίανθος, ιβίσκος, κατιφές, κολοκυθιά, λεβάντα, λεμονιά, λωτός, μποράντζα, νεροκάρδαμο, παιόνια, πανσές, πασχαλιά, πορτοκαλιά, πρίμουλα, ροδακινιά, ρομπίνια, σαμπούκος, τουλίπα, τριαντάφυλλο, τριφύλλι, υάκινθος, υπέρικο, χαμομήλι, χρυσάνθεμο, φασκομηλιά, φασολιά κ.ά.

Μακριά από την κουζίνα πρέπει να μένουν αυτά που περιέχουν τοξικές ουσίες λόγω της φυσιολογίας τους ή είναι ραντισμένα με χημικά. Στα δηλητηριώδη λουλούδια περιλαμβάνονται: κομβαλάρια (μιγκέ), δισέντρα (ματωμένη καρδιά), νεραγκούλα, ίρις, κάλλα, νάρκισσος, λούπινο, πετούνια, μοσχομπίζελο, ακόνιτο, μυρτιά, ροδόδεντρο και αζαλέα, πικροδάφνη, δελφίνιο, κληματίς, ντιτζιταλίς, ελέβορος, γουϊστέρια κ.ά.

Για ξεχωριστές περιστάσεις

Παρόλο που η μαγειρική με λουλούδια δεν είναι συνηθισμένη, εντούτοις αποτελεί μια θαυμάσια ιδέα για ξεχωριστές περιστάσεις. Μπορείς να τα προσθέσεις σε σαλάτες, σούπες, κύρια πιάτα, να κάνεις ζαχαρωτά, ζελέ, μαρμελάδες, γλυκά, αφεψήματα και ποτά. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ως γαρνιτούρες ή για τον αρωματισμό του ξιδιού και του ελαιόλαδου.

Αν θέλεις να πειραματιστείς…

Αναζήτησε τα λουλούδια που μπορεί να σε ενδιαφέρουν, αλλά σιγουρέψου ότι έχεις επαρκείς πληροφορίες για τα είδη που θα χρησιμοποιήσεις στην κουζίνα σου και το μέρος από όπου θα τα προμηθευτείς. Αν θελήσεις να πειραματιστείς, οπωσδήποτε πρέπει να ρωτήσεις έναν ειδικό, προκειμένου να αποφύγεις τυχόν λάθη στην επιλογή και να ξέρεις με σιγουριά ότι το λουλούδι που διάλεξες δεν είναι τοξικό. Σε περίπτωση αμφιβολίας για την καταλληλότητά του, μπορείς απλώς να γαρνίρεις το πιάτο με πέταλα, για να γίνει πιο εντυπωσιακό, χωρίς να τα φας.

*  Χρήσιμες πληροφορίες και πρωτότυπες συνταγές με λουλούδια θα βρεις στο: valentine.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι σημαίνουν τα αρχικά Κ.Τ.Ε.Λ;

Χρησιμοποιούμε για ευκολία τη συντομογραφία (αρκτικόλεξο) της επωνυμίας των επιχειρήσεων που είναι: Κοινά Ταμεία...

Πόσες είναι οι Ήπειροι; Τέσσερις, έξι, επτά; Εξαρτάται από το πού ζεις…

Παγκοσμίως επικρατούν 5 μοντέλα διαχωρισμού των ηπείρων, σύμφωνα με διαφορετικές τεκτονικές, γεωγραφικές, γεωπολιτισμικές και ιστορικές...

Πώς θα μετρήσεις ακριβώς μία μερίδα μακαρόνια;

Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να μετράς τις μερίδες από τα μακαρόνια που θέλεις να μαγειρέψεις. Έτσι θα έχεις κάθε φορά την ακριβή ποσότητα που χρειάζεσαι...

Πόσα χιλιόμετρα είναι 1 Μίλι;

Το μίλι (mile) είναι μονάδα μέτρησης μήκους (απόστασης), που χρησιμοποιείται κυρίως στη ναυτιλία (ναυτικό μίλι) και στην αεροναυτιλία, αλλά...

Πόσα είναι όλα τα ελληνικά νησιά;

Τα περισσότερα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο Αιγαίο πέλαγος, λιγότερα στο Ιόνιο και ελάχιστα στο Λιβυκό και σε άλλα μικρότερα πελάγη...

Πόσα νησιά είναι τα Δωδεκάνησα; Πάντως, 12 δεν είναι…

Τα Δωδεκάνησα - αφού το λέει και το όνομά τους - είναι δώδεκα. Σωστά; Λάθος. Ούτε δώδεκα είναι ούτε αυτά που ξέρουμε σήμερα ως Δωδεκάνησα ήταν κάποτε…

Πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι ένα στρέμμα;

Το στρέμμα είναι μονάδα μέτρησης εμβαδού. Το χρησιμοποιούμε κυρίως στην Ελλάδα για να μετρήσουμε εκτάσεις γης...

Πόσα γραμμάρια είναι ένα λίτρο;

Η μετατροπή ενός λίτρου σε γραμμάρια εξαρτάται από την πυκνότητα του υγρού ή του αερίου που θέλουμε να μετρήσουμε. Εκτός από το νερό...