Τι μας προσφέρει η αγκινάρα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσες είναι οι Ήπειροι; Τέσσερις, έξι, επτά; Εξαρτάται από το πού ζεις…

Παγκοσμίως επικρατούν 5 μοντέλα διαχωρισμού των ηπείρων, σύμφωνα με διαφορετικές τεκτονικές, γεωγραφικές, γεωπολιτισμικές και ιστορικές...

Πότε βάζουμε αποσιωπητικά (…) σε μια πρόταση;

Πολλές φορές βάζουμε αποσιωπητικά σε μία πρόταση, αλλά δεν το κάνουμε πάντα με τον σωστό τρόπο. Δες πότε και πού μπαίνουν. Καταρχάς, τα αποσιωπητικά είναι πάντοτε…

Πόσα είναι όλα τα ελληνικά νησιά;

Τα περισσότερα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο Αιγαίο πέλαγος, λιγότερα στο Ιόνιο και ελάχιστα στο Λιβυκό και σε άλλα μικρότερα πελάγη...
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

Μπορεί όλα τα λαχανικά και τα φρούτα – το καθένα με τον τρόπο του – να δίνουν τη μάχη τους με τις τοξίνες μέσα στο σώμα μας, όμως μερικά από αυτά πραγματικά ξεχωρίζουν ως δεινοί πολεμιστές των δηλητηρίων. Η αγκινάρα ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Όπως θυμούνται οι παλαιότεροι (τότε που τα κηπευτικά καλλιεργούνταν στην εποχή τους), το πολύτιμο αυτό λαχανικό έχει την τιμητική του την άνοιξη. Αυτό σημαίνει ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να δώσουμε στο σώμα μια χείρα βοηθείας για να λειτουργήσει καλύτερα.

Για το συκώτι και τη χολή

Οι αγκινάρες έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν την έκκριση χολής κατά 127% μισή ώρα μετά την κατανάλωσή τους. Η χολή μεταφέρει τοξίνες στα έντερα, από όπου και αποβάλλονται. Βοηθούν επίσης στη δυσκοιλιότητα, η οποία προέρχεται από ανεπαρκή έκκριση χολής (απαραίτητη για να ξεκινήσουν οι κινήσεις του εντέρου). Είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή και στην ουσία κυναρίνη, η οποία προκαλεί αυξημένη έκκριση χολικών αλάτων. Προλαμβάνουν τον σχηματισμό χολόλιθων, αλλά προσοχή: είναι τελείως ακατάλληλες για κάποιον που ήδη έχει πέτρες στη χολή. Γενικά οι αγκινάρες αποτελούν φάρμακο της βοτανικής ιατρικής για όλες τις διαταραχές ηπατικής προέλευσης (τροφική δηλητηρίαση, αργή πέψη, ίκτερος, ακόμα και κίρρωση).

Με πληθώρα αντιοξειδωτικών

Ίσως είναι το λαχανικό με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Μελέτες του Ινστιτούτου Φυσιολογίας και Χημείας του γερμανικού πανεπιστημίου του Tubingen έχουν δείξει ότι έστω και αν το συκώτι έχει ήδη υποστεί κάποιες βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, οι βλάβες αυτές μειώνονται με τη λήψη εκχυλίσματος από φύλλα αγκινάρας.

Διαπρέπουν στον πόλεμο κατά της χοληστερίνης

Επίσης οι αγκινάρες μειώνουν αποτελεσματικά τις υψηλές τιμές χοληστερίνης στο αίμα και αποτρέπουν την αρτηριοσκλήρωση. Καθαρίζουν τις πέτρες στα νεφρά, όπως και το αίμα. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β3, Β9, C,E, φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο. Περιέχουν επίσης και ινουλίνη, ένα προβιοτικό που προάγει την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Χάρη στη διουρητική τους δράση εξουδετερώνουν την οξύτητα του οργανισμού μειώνοντας τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Είναι χρήσιμες στη θεραπεία των αρθριτικών, των ρευματικών και των δερματικών παθήσεων και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό των σακχάρων, ενώ αυξάνουν και τον μεταβολισμό των λιπών. Οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι μπορούν να επωφεληθούν από την τριπλή τους δράση (αποτοξινωτική, διουρητική, κατά της υπερλιπιδαιμίας), αφού πρώτα συμβουλευθούν τον γιατρό τους.

Και αφροδισιακές

Εκτός από ασπίδα του συκωτιού και των νεφρών, οι αγκινάρες θεωρούνται καρδιοτονωτικές, ελιξίριο νεότητας και αφροδισιακές (το ωφέλιμον μετά του τερπνού). Θα πρέπει όμως να καταναλώνονται αμέσως μετά το μαγείρεμά τους, γιατί οξειδώνονται εύκολα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τοξικών ενώσεων (ρίχνοντας άφθονο λεμόνι η οξείδωση μπορεί να καθυστερήσει).

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ;