ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλυκό, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Παρότι δεν έχει ελληνική καταγωγή, κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα και συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα, όπως και το μελομακάρονο.

Λέγεται ότι είναι περσικό γλύκισμα, το οποίο στη συνέχεια ταξίδεψε σε όλη την ανατολή, φτάνοντας τελικά και στα Βαλκάνια – συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Ωστόσο η λέξη κουραμπιές είναι τούρκικης προέλευσης (Kurabiye) και σημαίνει μπισκότο από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη.

Ποιος τον έφερε στην Ελλάδα;

Το πιο πιθανό είναι ότι την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας έφεραν στην Ελλάδα Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας, οι οποίοι δημιούργησαν (το 1924 ) στον Νομό Καβάλας τη Νέα Καρβάλη. Έτσι σήμερα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Από πού μας ήρθε ο Κουραμπιές;