Από πού μας ήρθε ο Κουραμπιές;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι ωραίο και χρήσιμο μπορείς να φτιάξεις με κουτάκια αναψυκτικών;

Τελείωσες το αναψυκτικό σου και ετοιμάζεσαι να πετάξεις το αλουμινένιο κουτάκι στον κάδο ανακύκλωσης (γιατί εκεί είναι η θέση του); Πριν κάνεις αυτή την κίνηση, σκέψου μήπως...

Τι κάνουν τα ζώα πριν από έναν σεισμό;

Χωρίς να έχει αποδειχτεί επιστημονικά, πολλά ζώα φαίνεται να προαισθάνονται έναν σεισμό, αφού αντιδρούν με περίεργο τρόπο λίγα λεπτά πριν αυτός σημειωθεί...

Πώς θα κουμπώσεις εύκολα ένα βραχιόλι χωρίς καμία βοήθεια;

Θέλεις να κουμπώσεις ένα στενό βραχιόλι, αλλά είσαι μόνη (ή μόνος) και ταλαιπωρείσαι; Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να το κάνεις γρήγορα, χωρίς...

Πότε στήθηκε ο ανδριάντας του Κολοκοτρώνη στην ομώνυμη αθηναϊκή πλατεία;

Πρόκειται για τον πρώτο έφιππο ανδριάντα της νεότερης Αθήνας, ένα αριστουργηματικό έργο ως προς τη γλυπτική απόδοση των μορφών, των αναλογιών αλόγου και αναβάτη...

Από πού μας ήρθε ο Κουραμπιές;

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλυκό, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Παρότι δεν έχει ελληνική καταγωγή, κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα και συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα, όπως και το μελομακάρονο.

Λέγεται ότι είναι περσικό γλύκισμα, το οποίο στη συνέχεια ταξίδεψε σε όλη την ανατολή, φτάνοντας τελικά και στα Βαλκάνια – συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Ωστόσο η λέξη κουραμπιές είναι τούρκικης προέλευσης (Kurabiye) και σημαίνει μπισκότο από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη.

Ποιος τον έφερε στην Ελλάδα;

Το πιο πιθανό είναι ότι την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας έφεραν στην Ελλάδα Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας, οι οποίοι δημιούργησαν (το 1924 ) στον Νομό Καβάλας τη Νέα Καρβάλη. Έτσι σήμερα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Πώς παρασκευάζεται η λευκή ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Πώς η… μακάβρια Μακαρωνία μεταλλάχτηκε σε γιορτινό Μελομακάρονο;

Το μελομακάρονο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μάλιστα θεωρείται το πιο "υγιεινό" γλυκό των Χριστουγέννων, καθώς...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...

Γιατί τα γλυκά από φρούτα τα λέμε «του κουταλιού»;

Γλυκό βύσσινο, κεράσι, καρύδι, νεραντζάκι, περγαμόντο, κυδώνι, καρπούζι, σταφύλι… Σχεδόν όλα τα φρούτα γίνονται υπέροχα "γλυκά του κουταλιού". Και μπορεί...