PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς θα απολαύσεις γλυκό “μωσαϊκό” χωρίς ζάχαρη και βούτυρο;

Μπορείς να το φτιάξεις με λιγότερο παχυντικά (και λιπαρά) υλικά, εξίσου όμως εύγευστο και απολαυστικό...

Από τι φτιάχνεται η ζελατίνη που βάζουμε σε φαγητά και γλυκά;

Είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται ως πηκτικό...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...

Από πού μας ήρθε ο Κουραμπιές;

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλυκό, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Παρότι δεν έχει ελληνική καταγωγή, κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα και συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα, όπως και το μελομακάρονο.

Λέγεται ότι είναι περσικό γλύκισμα, το οποίο στη συνέχεια ταξίδεψε σε όλη την ανατολή, φτάνοντας τελικά και στα Βαλκάνια – συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Ωστόσο η λέξη κουραμπιές είναι τούρκικης προέλευσης (Kurabiye) και σημαίνει μπισκότο από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη.

Ποιος τον έφερε στην Ελλάδα;

Το πιο πιθανό είναι ότι την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας έφεραν στην Ελλάδα Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας, οι οποίοι δημιούργησαν (το 1924 ) στον Νομό Καβάλας τη Νέα Καρβάλη. Έτσι σήμερα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Μη μένεις με την Απορία

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας για να λύνεις τις Απορίες σου.