Από πού μας ήρθε ο Κουραμπιές;

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλυκό, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Παρότι δεν έχει ελληνική καταγωγή, κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα και συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα, όπως και το μελομακάρονο.

Λέγεται ότι είναι περσικό γλύκισμα, το οποίο στη συνέχεια ταξίδεψε σε όλη την ανατολή, φτάνοντας τελικά και στα Βαλκάνια – συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Ωστόσο η λέξη κουραμπιές είναι τούρκικης προέλευσης (Kurabiye) και σημαίνει μπισκότο από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη.

Ποιος τον έφερε στην Ελλάδα;

Το πιο πιθανό είναι ότι την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας έφεραν στην Ελλάδα Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας, οι οποίοι δημιούργησαν (το 1924 ) στον Νομό Καβάλας τη Νέα Καρβάλη. Έτσι σήμερα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Δες κι αυτό

Περισσότερα Άρθρα

Δημοφιλή

Πού πετάμε τα άχρηστα γκαζάκια και σπρέι; Σε κανονικό κάδο ή στον μπλε της ανακύκλωσης;

Γκαζάκια, σπρέι και άλλα δοχεία "υπό πίεση" που θέλεις να πετάξεις μπορείς να τα ρίχνεις σε μπλε κάδους ανακύκλωσης. Με μια βασική προϋπόθεση...

Από πού μας έρχονται τα χελιδόνια; Και γιατί τα περιμένουμε πώς και πώς;

Από παλιά οι άνθρωποι είχαν συνδυάσει την άφιξη των χελιδονιών με την άνοιξη. Αυτό ίσως να αρκούσε για να καταλάβουμε γιατί μας είναι τόσο αγαπητά. Δεν είναι όμως...

Πού χρησιμοποιούμε την Πρέζα ως μονάδα μέτρησης;

Η λέξη πρέζα είναι ιταλική και δηλώνει μικρή ποσότητα από ένα υλικό σε σκόνη ή σε κόκκους (π.χ. μια πρέζα αλάτι ή πιπέρι), που μπορεί κάποιος να πιάσει...

Πού βρίσκεται η Μάλτα;

Στον χάρτη φαίνεται να είναι το νοτιότερο μέρος της Ευρώπης, ωστόσο είναι λίγο πιο ψηλά από τη δική μας Γαύδο, που είναι όντως το τελείωμα της ηπείρου μας...

Θέλεις να λύνεις τις Απορίες σου;

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και θα έχεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι