Από πού μας ήρθε ο Κουραμπιές;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλυκό, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Παρότι δεν έχει ελληνική καταγωγή, κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα και συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα, όπως και το μελομακάρονο.

Λέγεται ότι είναι περσικό γλύκισμα, το οποίο στη συνέχεια ταξίδεψε σε όλη την ανατολή, φτάνοντας τελικά και στα Βαλκάνια – συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Ωστόσο η λέξη κουραμπιές είναι τούρκικης προέλευσης (Kurabiye) και σημαίνει μπισκότο από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη.

Ποιος τον έφερε στην Ελλάδα;

Το πιο πιθανό είναι ότι την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας έφεραν στην Ελλάδα Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας, οι οποίοι δημιούργησαν (το 1924 ) στον Νομό Καβάλας τη Νέα Καρβάλη. Έτσι σήμερα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς θα απολαύσεις γλυκό “μωσαϊκό” χωρίς ζάχαρη και βούτυρο;

Μπορείς να το φτιάξεις με λιγότερο παχυντικά (και λιπαρά) υλικά, εξίσου όμως εύγευστο και απολαυστικό...

Γιατί τα γλυκά από φρούτα τα λέμε “του κουταλιού”;

Η ονομασία τους προέρχεται από τον τρόπο που σερβίρονταν παλιά: Συνήθως η οικοδέσποινα έβαζε το γλυκό σε ένα μπολ με κουταλάκια γύρω-γύρω. Οι καλεσμένοι έπαιρναν...

Γιατί τα μελομακάρονα κερδίζουν τους κουραμπιέδες στη μάχη της διατροφικής αξίας;

Τόσο τα μελομακάρονα όσο και οι κουραμπιέδες έχουν υπέροχη γεύση. Δεν έχουν όμως και την ίδια διατροφική αξία. Τη μάχη της πιο υγιεινής επιλογής κερδίζουν ξεκάθαρα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...

Πώς θα φτιάξεις βασιλόπιτα χωρίς αβγά και βούτυρο;

Φέτος μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα μια βασιλόπιτα με θρεπτικά συστατικά - χωρίς βούτυρο, αβγά ή άλλα παχυντικά υλικά - με απίστευτη γλύκα και νοστιμιά!