back to top

Πώς σερβίρεται σωστά το κρασί;

Σε ένα ωραίο γεύμα εξέχουσα θέση έχει και ένα ωραίο κρασί. Πολλοί όμως δεν το σερβίρουν σωστά, με αποτέλεσμα να χάνεται η μαγεία της απολαυστικής οινοποσίας. Για να το κάνεις λοιπόν όπως πρέπει, δες σε ποια θερμοκρασία σερβίρεται, ποια είναι τα κατάλληλα ποτήρια για κάθε είδος κρασιού, πόσο τα γεμίζουμε και άλλα ενδιαφέρονται για τον οίνο που ευφραίνει καρδίαν.

Η κατάλληλη θερμοκρασία

Συνήθως τα λευκά, ξηρά κρασιά και τα ροζέ σερβίρονται κρύα (γύρω στους 10οC). Το ίδιο ισχύει και για τα γλυκά λευκά και τα αφρώδη, τα οποία μάλιστα μπορούν να σερβιριστούν ακόμα πιο παγωμένα (6-8οC).

Τα κόκκινα κρασιά, από την άλλη, σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός κι αν έχουν έναν πιο ελαφρύ, φρουτώδη χαρακτήρα, οπότε μπορούν να είναι και λίγο πιο δροσερά.

Εννοείται ότι τα παγάκια απαγορεύονται…

Το σωστό γέμισμα του ποτηριού

Πλησιάζουμε τη φιάλη στο χείλος του ποτηριού και γεμίζουμε ως το 1/3. Μετά περνάμε στον επόμενο.

Τα ιδανικά ποτήρια

Το σωστό ποτήρι μπορεί να αναδείξει το κρασί ακόμα περισσότερο. Να το βοηθήσει να ξεδιπλώσει τα αρώματά του, να μας μεταφέρει την αρμονία των συστατικών του και να παρατείνει την επίγευση που θα μας αφήσει. Επιπλέον, συμβάλει στην ωραία διακόσμηση του τραπεζιού μας.

Τα κρυστάλλινα ποτήρια είναι τα καλύτερα, αλλά και αυτά από λεπτό γυαλί κάνουν τη δουλειά τους και είναι και πιο φθηνά.

Επίσης, τα ποτήρια κρασιού πρέπει να έχουν πόδι για να μπορούν να χαρακτηριστούν “κατάλληλα ποτήρια για κρασί”.

Όσο για το σχήμα τους, μπορούμε να έχουμε δύο βασικά, ένα για λευκό κι ένα για κόκκινο κρασί.

Το ποτήρι του λευκού κρασιού – σε δύο μεγέθη: μικρό και μεγάλο – έχει χείλος ελαφρώς πιο κλειστό, ενώ διαθέτει μέση χωρητικότητα (σε σχέση με τα ποτήρια των ερυθρών οίνων).

Τα μεγάλα ποτήρια λευκού κρασιού μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για πιο αρωματικά ή παλαιωμένα κρασιά (π.χ. ένα chardonnay), ενώ τα μικρότερα για τα περισσότερα λευκά κρασιά (μοσχοφίλερα, μαλαγουζιές, ασύρτικα κ.ά.), καθώς και για τα ροζέ.

Το ποτήρι του κόκκινου κρασιού έχει παρόμοιο σχήμα με του λευκού, αλλά είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό, με πιο στρογγυλεμένο σώμα. Επιπλέον έχει μεγαλύτερο άνοιγμα, γεγονός το οποίο επιτρέπει στους ερυθρούς οίνους να ανασάνουν (μιας και προσφέρουν μεγαλύτερη έκθεση στον αέρα).

Κι εδώ συναντάμε δύο βασικά μεγέθη: μεγάλο και μικρό. Το μεγάλο είναι ιδανικό για να φιλοξενήσει κρασιά με πιο πολύπλοκα αρώματα (συνήθως παλαιωμένα), ενώ τα μικρότερα είναι για πιο φρουτένιους και “νεαρούς” οίνους.

Τέλος, υπάρχει και το ποτήρι flute, το οποίο είναι αρκετά πιο ψιλόλιγνο και λόγω του σχήματός του συμβάλει στο να διατηρούνται περισσότερο οι φυσαλίδες ενός αφρώδους οίνου. Μια σαμπάνια ή ένα prosecco θα μπορούσαν άνετα να σερβιριστούν σε αυτό.

Πληροφορίες από: akispetretzikis.com

Σχετικά άρθρα