Τα κάστανα είναι από τους πιο γευστικούς χειμωνιάτικους καρπούς – για την ακρίβεια, ξηρούς καρπούς. Και είναι το ίδιο απολαυστικά τόσο βραστά όσο και ψητά στον φούρνο.
Αν θέλεις να τα κάνεις βραστά, θα ακολουθήσεις την εξής διαδικασία:
Τα χαράζεις (σε σχήμα σταυρού) με ένα μαχαίρι στην κάτω πλευρά τους, ώστε να ψηθεί καλύτερα το εσωτερικό τους.
Τα βάζεις σε μια κατσαρόλα και ρίχνεις τόσο νερό όσο να τα σκεπάζει καλά.
Μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, τα αφήσεις άλλα 20-25 λεπτά να βράσουν για να μαλακώσουν.
Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζεις και τα βάζεις σε ένα μπολ.
Τα σκεπάζεις με μια πετσέτα και τα αφήνεις για 10 λεπτά. Έτσι θα φουσκώσουν και θα καθαρίζεται πιο εύκολα η φλούδα τους.
Να θυμάσαι ότι τα κάστανα καθαρίζονται πιο εύκολα όταν είναι ζεστά, παρά κρύα.
Ψητά στον φούρνο
Αν προτιμάς τα κάστανα ψητά, θα ακολουθήσεις πάλι την ίδια διαδικασία χαράγματος, για να ψηθούν πιο γρήγορα και να μην σκάσουν.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
Βάζεις τα κάστανα σε ένα ταψάκι και προσθέτεις 2 κ.σ. νερό, για να μην αφυδατωθούν.
Τα αφήνεις να ψηθούν για 25-30 λεπτά.
Επίσης, για να μην στεγνώσουν πολύ, μπορείς πρώτα να τα βράσεις στην κατσαρόλα για 5 λεπτά και κατόπιν να τα ψήσεις.
Μην το παρακάνεις στην ποσότητα που θα καταναλώσεις
Τα κάστανα μπορεί να είναι πολύ νόστιμα έχουν όμως αρκετές θερμίδες (370 τα 100 γρ.), γι΄ αυτό χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους. Ενδεικτικά, 2-3 μικρά καθαρισμένα κάστανα έχουν 80 θερμίδες.