Πότε τρώμε φρέσκο μπρόκολο;

Ξεκίνησε να τρως το θρεπτικό και αντικαρκινικό μπρόκολο από τώρα! Θα το βρεις φρέσκο – η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο – στις λαϊκές και τα μανάβικα και φρόντισε να το βάζεις συχνά στο τραπέζι σου, για να λάβεις τα αναρίθμητα οφέλη του:

Το μπρόκολο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των πνευμόνων, αφού τους προστατεύει από εποχιακές βακτηριακές λοιμώξεις. Επίσης καταπολεμά την υπέρταση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη, την οστεοαρθρίτιδα, θρέφει τον εγκέφαλο (με νευροαναγεννητικά φλαβονοειδή) και αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Καταστρέφει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα

Τα ανθάκια του μοιάζουν με τα καρκινικά κύτταρα δείχνοντάς μας σε ποια κατεύθυνση στοχεύουν: το μπρόκολο βοηθάει στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου (μαστού, στόματος, φάρυγγα, στομάχου, προστάτη, λευχαιμία) καταστρέφοντας τα καρκινικά βλαστοκύτταρα. Μάλιστα οι επιστήμονες σκοπεύουν να το κάνουν ακόμα και αλοιφή καθώς, όπως αποδείχτηκε, προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος (με τοπική εφαρμογή απευθείας στο δέρμα) χάρη στην αντιοξειδωτική ουσία σουλφοραφάνη που περιέχει.

Πόσο να καταναλώνεις

Οι ειδικοί συστήνουν να το τρώμε 3-4 φορές την εβδομάδα μαγειρεμένο στον ατμό ή σε χαμηλή φωτιά και για πολύ λίγα λεπτά, για να μην χάνονται οι πολυπληθείς θρεπτικές, αντιφλεγμονώδεις ουσίες του (π.χ. βιταμίνες A,C,K, φολικό οξύ, βήτα-καροτένιο, ασβέστιο).

Πώς θα ελέγξεις τη φρεσκάδα του

Να θυμάσαι ότι, όσο πιο φρέσκο, τόσο πιο γλυκό είναι. Για να ελέγξεις τη φρεσκάδα του, προσπάθησε να βυθίσεις το νύχι σου στο κοτσάνι του. Αν βυθίζεται εύκολα, είναι φρέσκο – όσο μπαγιατεύει, το κοτσάνι σκληραίνει.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Απορείς;

Δες Κι Αυτά