Πότε τρώμε φρέσκο μπρόκολο;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ξεκίνησε να τρως το θρεπτικό και αντικαρκινικό μπρόκολο από τώρα! Θα το βρεις φρέσκο – η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο – στις λαϊκές και τα μανάβικα και φρόντισε να το βάζεις συχνά στο τραπέζι σου, για να λάβεις τα αναρίθμητα οφέλη του:

Το μπρόκολο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία των πνευμόνων, αφού τους προστατεύει από εποχιακές βακτηριακές λοιμώξεις. Επίσης καταπολεμά την υπέρταση, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη, την οστεοαρθρίτιδα, θρέφει τον εγκέφαλο (με νευροαναγεννητικά φλαβονοειδή) και αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Καταστρέφει τα καρκινικά βλαστοκύτταρα

Τα ανθάκια του μοιάζουν με τα καρκινικά κύτταρα δείχνοντάς μας σε ποια κατεύθυνση στοχεύουν: το μπρόκολο βοηθάει στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου (μαστού, στόματος, φάρυγγα, στομάχου, προστάτη, λευχαιμία) καταστρέφοντας τα καρκινικά βλαστοκύτταρα. Μάλιστα οι επιστήμονες σκοπεύουν να το κάνουν ακόμα και αλοιφή καθώς, όπως αποδείχτηκε, προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος (με τοπική εφαρμογή απευθείας στο δέρμα) χάρη στην αντιοξειδωτική ουσία σουλφοραφάνη που περιέχει.

Πόσο να καταναλώνεις

Οι ειδικοί συστήνουν να το τρώμε 3-4 φορές την εβδομάδα μαγειρεμένο στον ατμό ή σε χαμηλή φωτιά και για πολύ λίγα λεπτά, για να μην χάνονται οι πολυπληθείς θρεπτικές, αντιφλεγμονώδεις ουσίες του (π.χ. βιταμίνες A,C,K, φολικό οξύ, βήτα-καροτένιο, ασβέστιο).

Πώς θα ελέγξεις τη φρεσκάδα του

Να θυμάσαι ότι, όσο πιο φρέσκο, τόσο πιο γλυκό είναι. Για να ελέγξεις τη φρεσκάδα του, προσπάθησε να βυθίσεις το νύχι σου στο κοτσάνι του. Αν βυθίζεται εύκολα, είναι φρέσκο – όσο μπαγιατεύει, το κοτσάνι σκληραίνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Ξέρεις πόσο θρεπτικά και υγιεινά είναι τα αμπελόφυλλα;

Τα δυνατά σημεία των αμπελόφυλλων είναι η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, Κ και χαλκού που περιέχουν. Αν προσθέσουμε και...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς - και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός - είναι οι κόκκινες...

Γιατί ο καρκίνος βαπτίστηκε με το όνομα του (αρχαίου) κάβουρα;

Ο πρώτος που ονόμασε τη συγκεκριμένη ασθένεια "καρκίνο" ήταν ο Ιπποκράτης. Ο Πατέρας της Ιατρικής χρησιμοποίησε τους όρους...

Ποια λαχανικά είναι φρούτα; Ας ξεδιαλύνουμε μερικά φυτικά μπέρδεματα…

Υπάρχουν φρούτα που νομίζουμε ότι είναι λαχανικά και λαχανικά που στην πραγματικότητα είναι όσπρια. Κάποια άλλα φυτικά είδη που καταναλώνουμε είναι...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!