Οι φυτικές πρωτεΐνες υπερέχουν των ζωικών; Σύμφωνα με το αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η μείωση των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά) και η ταυτόχρονη αύξηση των φυτικών πρωτεϊνών στη διατροφή οδηγούν σε καλύτερη υγεία.
Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Πού να στραφούμε λοιπόν για φυτικές πρωτεΐνες; Στα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς (και τα έλαιά τους) και στα όσπρια, προτείνουν οι ειδικοί του Χάρβαρντ. Όπως εξηγούν, αντικαθιστώντας έστω και μια μερίδα κόκκινου κρέατος με κάποια φυτική, πρωτεϊνούχα τροφή αρχίζουν να μειώνονται οι πιθανότητες για καρδιακή προσβολή. Η συμβουλή τους είναι να κάνουμε μια σταδιακή μεταστροφή σε όλο και περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες.
Στα άγρια χόρτα και στο φακόρυζο
Εμείς πάντως αξίζει να θυμηθούμε ότι πρωτεΐνες βρίσκουμε ακόμα και στα ταπεινά άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης, ενώ οι φακές με ρύζι μας προσφέρουν έναν γευστικό αλλά και πρωτεϊνούχο συνδυασμό, όπως επισημαίνει ο γνωστός κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου.