Όλο τον Ιανουάριο τα πράσα βρίσκονται ολόφρεσκα στους πάγκους των μανάβικων. Ευκαιρία λοιπόν να γευτείς στην καλύτερη εποχή του ένα λαχανικό γεμάτο βιταμίνες και πολύτιμα μέταλλα – ευεργετικότατα για την υγεία μας, που (κακώς) δεν βάζουμε συχνά στο τραπέζι μας.
Τα πολύτιμα συστατικά του
Το πράσο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φλαβονοειδή, φολικό, οξύ, θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνες Α, C, E και K, κάλιο, ασβέστιο, σελήνιο, μαγνήσιο.
Οι ευεργετικές δράσεις του
Ο συγγενής του κρεμμυδιού και του σκόρδου (ναι, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια) διαθέτει αντικαρκινικές καθώς και αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες, προστατεύει την καρδιά και δρα κατά της αναιμίας. Επίσης το πράσο είναι διουρητικό τρόφιμο (ο Ιπποκράτης το σύστηνε για τη σωστή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, όπως και για την αντιμετώπιση οιδημάτων), που σημαίνει ότι καταπολεμά την κατακράτηση υγρών. Ακόμα είναι κατάλληλο για δίαιτα, αφού τα 100γρ δίνουν μόνο 64 θερμίδες.
Εν κατακλείδι, όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι – που το τιμούσαν ιδιαιτέρως, το κρεμμύδι είναι λατρεμένο, αλλά το πράσο είναι θεϊκό!
Δοκίμασέ τα αχνιστά με τυρί
Το γρήγορο αυτό φαγητό έχει γεύση… λουκούμι χάρη στη γλύκα που βγάζουν τα πράσα (αλλά και τα ξαδέλφια τους, τα φρέσκα κρεμμυδάκια), μόλις μαγειρευτούν.
Υλικά:
1 κιλό πράσα (κόβεις και πετάς τα πράσινα φύλλα, όπως στα φρέσκα κρεμμυδάκια)
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 -2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
Ελαιόλαδο
Περίπου 200 γρ. τυρί έμενταλ (και λίγη γκούντα, αν θέλεις), κομμένα σε μικρά κομμάτια
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (ή ποικιλία αρωματικών πιπεριών)
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζεις τα πράσα και τα κρεμμυδάκια και τα πλένεις με άφθονο νερό. Κατόπιν τα κόβεις σε ροδέλες (μόνο το άσπρο μέρος) και τα ρίχνεις απευθείας στην κατσαρόλα μαζί με μια κουταλιά της σούπας νερό.
Ανάβεις το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά και αφήνεις τα λαχανικά να σιγοβράσουν (να αχνίσουν) με ανοιχτό καπάκι για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Τα ανακατεύεις με ξύλινη κουτάλα, κλείνεις το μάτι, αποσύρεις την κατσαρόλα και ρίχνεις το ελαιόλαδο (2 – 3 κουταλιές της σούπας, τόσο ώστε να λαδωθούν καλά τα λαχανικά, χωρίς να κολυμπάνε).
Σκορπίζεις τα τυριά, ρίχνεις το πιπέρι και τέλος τις πιπεριές ανακατεύοντας καλά.
Ξαναβάζεις το φαγητό επάνω στο μάτι και το αφήνεις μέχρι να λιώσουν τα τυριά.
Σερβίρεται ζεστό.