Γιατί τα μαυρομάτικα φασόλια κλείνουν το… μάτι στην υγεία;

Τα μαυρομάτικα φασόλια προσφέρουν πολλά καλά στον οργανισμό και θα πρέπει να τα τιμάς συχνά.

Προσφέρουν πολύτιμες πρωτεΐνες

Όπως όλα τα όσπρια, έτσι και τα μαυρομάτικα είναι πλούσια στα αμινοξέα λυσίνη και θρεονίνη, ουσίες απαραίτητες για τον σχηματισμό των πρωτεϊνών. Όταν συνδυαστούν με ρύζι ή κάποιο άλλο δημητριακό που περιέχει το αμινοξύ μεθειονίνη, κάνουν έναν τέλειο θρεπτικό συνδυασμό, που τροφοδοτεί ικανοποιητικά τον οργανισμό με πρωτεΐνες ως εναλλακτική λύση έναντι του κρέατος (μια μερίδα μαυρομάτικα δίνει τόση πρωτεΐνη όση θα παίρναμε από μισή μπριζόλα).

Επιτυχημένοι πρωτεϊνικοί συνδυασμοί επίσης είναι τα μαυρομάτικα με τυρί ή γιαούρτι, με σταρένιο ψωμί ή ταχίνι.

Πλούσια σε βιταμίνη Β1

Τα όσπρια με το αστείο όνομα – γνωστά σαν αμπελοφάσουλα στην πράσινη, τρυφερή τους ηλικία – είναι προικισμένα με πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, χαλκό, ασβέστιο, φώσφορο, μαγγάνιο, σίδηρο (υψηλή περιεκτικότητα). Είναι καλή πηγή φυλλικού οξέος και περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και αναστολείς της πρωτεάσης, οι οποίοι εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Παρέχουν επίσης άφθονη βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), που βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.

Πώς θα ξεχωρίσεις τα φρέσκα

Αν στο δάγκωμα η σάρκα του φασολιού υποχωρεί, τότε είναι φρέσκο. Αν σπάει σαν καραμέλα, είναι μπαγιάτικο. Αν τα μουλιάσεις και μετά από ώρες επιπλέουν στο νερό, τότε έχουν χαλάσει.

Τι να αποφύγεις

Τη μαγειρική σόδα (θέλοντας να διευκολύνεις το βράσιμο), το αλάτισμα κατά τη διάρκεια του βρασμού (χαλάει τη γεύση τους και τα κάνει δύσπεπτα) και το ανακάτεμα με άλλη κουτάλα εκτός από ξύλινη. Βεβαιώσου επίσης ότι τα μαυρομάτικα που αγοράζεις είναι ελληνικής προέλευσης, γιατί τα περισσότερα πλέον (ειδικά τα χύμα) προέρχονται από το Περού και άλλες χώρες.

Το “φασόλι της αγελάδας”

Στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ τα μαυρομάτικα θεωρούνται το πιάτο του φτωχού και συμβολίζουν την ταπεινότητα. Η ιστορία αναφέρει ότι την εποχή του εμφυλίου πολέμου οι γιάνκηδες έκαψαν όλες τις καλλιέργειες εκτός από τα μαυρομάτικα, που θεωρήθηκαν άνευ αξίας, γιατί μέχρι τότε τα έδιναν για τροφή στα ζώα. Οι κάτοικοι, στα όρια της λιμοκτονίας, επέζησαν τρώγοντας το ταπεινό όσπριο, το φασόλι της αγελάδας, όπως ονομαζόταν.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αμύγδαλα και καρύδια: Πού στοχεύει η ευεργετική δράση τους;

Σπάζοντας το τσόφλι των καρυδιών θα βρεθείς μπροστά σε δύο μίνι ανθρώπινα εγκεφαλικά ημισφαίρια. Και δεν είναι τυχαίο...

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πόσο υγιεινά είναι τα ταπεινά στραγάλια;

Θεωρούνται οι πιο παρακατιανοί ξηροί καρποί, αλλά άδικα. Γιατί τα στραγάλια (τα οποία, για την ακρίβεια, δεν είναι ξηροί καρποί αλλά ρεβίθια ψημένα) αποτελούν...

Γιατί να μην ξεχνάς να βάζεις φύλλα δάφνης στις φακές;

Εκτός από άρωμα και μια γλυκο-καυτερή γεύση, τα φύλλα δάφνης προσφέρουν και την ευεργετική δράση τους στο...