Σε ποιες τροφές βρίσκονται τα φυτοοιστρογόνα;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Όσπρια, δημητριακά, βότανα, μπαχαρικά, φρούτα, σπόροι, ξηροί καρποί, λαχανικά, μπίρα. Αυτό είναι – σε γενικές γραμμές – το μενού για κάθε γυναίκα που θέλει να περάσει την εμμηνόπαυση σαν μια φυσιολογική περίοδο της ζωής της, χωρίς εξάψεις και άλλα συμπτώματα, και για να συνεχίσει να είναι υγιής και γερή.

Ποιο είναι το μυστικό αυτών των τροφών; Τα φυτοοιστρογόνα που περιέχουν, τα οποία μιμούνται τη δράση των φυσικών οιστρογόνων, των λεγόμενων γυναικείων ορμονών. Το καλό είναι ότι με φυσικότητα και νοστιμιά καλύπτουν την έλλειψη των ορμονών της γονιμότητας στο γυναικείο σώμα κάνοντας – μαζί με το ελαιόλαδο που περιέχει άφθονη βιταμίνη Ε – χρυσή δουλειά.

Και ας μη βιαστούν οι άντρες να απορρίψουν αυτές τις τροφές ως πολύ… θηλυκές, γιατί τις έχουν απόλυτη ανάγκη και οι ίδιοι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα οιστρογόνα… κυλούν επίσης μέσα στο ανδρικό σώμα διαδραματίζοντας σπουδαίο ρόλο στην ανδρική γονιμότητα και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Γιατί μπορεί μεν η τεστοστερόνη να δίνει ανδρισμό, όμως τα οιστρογόνα προσφέρουν στο σπέρμα την αναπαραγωγική του δύναμη. Με άλλα λόγια, χωρίς οιστρογόνα οι άντρες είναι μη γόνιμοι.

Πώς δρουν

Είναι γνωστό ότι η εμπειρία κάθε γυναίκας την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι μοναδική. Πρόκειται για μια καθαρά προσωπική υπόθεση, αφού κάθε γυναικείος οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στις ορμονικές αλλαγές. Όμως εδώ ακριβώς μπορούν να αναλάβουν δράση τα φυτοοιστρογόνα, οι ουσίες που περιέχονται σε φυτικές τροφές ευρείας κατανάλωσης. Αυτές οι ειδικές αλλά και τόσο κοινότοπες τροφές προσφέρουν στη γυναίκα τις χρήσιμες υπηρεσίες τους, όταν ακριβώς τις χρειάζεται, δηλαδή όταν το σώμα της αρχίζει να ξεμένει από ορμόνες δικής του παραγωγής.

Ευτυχώς τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα είναι γευστικά και υγιεινά και οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνονται ήδη από την προ-εμμηνοπαυσιακή περίοδο.

Πού βρίσκονται;

Τα φυτοοιστρογόνα είναι στην πραγματικότητα ουσίες, τις οποίες παράγουν τα φυτά για να αμυνθούν κατά των μυκήτων που τα καταστρέφουν. Στην πλειονότητά τους ανήκουν σε δύο οικογένειες: Τις λιγνάνες και τα ισοφλαβονοειδή, ουσίες που είναι ταυτόχρονα αντιοξειδωτικές και προφυλάσσουν από τον καρκίνο. Τα συναντάμε:

Στα δημητριακά ολικής άλεσης (σιτάρι, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, φύτρο του σταριού).

Στο ρύζι (με τη φλούδα του).

Στο σουσάμι (και το ταχίνι).

Στον λιναρόσπορο, τον ηλιόσπορο, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια.

Στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά (κυρίως βερίκοκα, φράουλες, κεράσια, μύρτιλλα, δαμάσκηνα, μούρα, μήλα, ρόδια, σταφύλια – και κόκκινο κρασί, εσπεριδοειδή, καρότα, αρακά, ντομάτες, σπανάκι, μπρόκολο, πατάτες, γλυκοπατάτες, πιπεριές).

Στα ρεβίθια, τις φακές, τα φασόλια, τα λούπινα και τη σόγια.

Στο σκόρδο (εξαιρετική, συμπυκνωμένη πηγή φυτοοιστρογόνων), το κρεμμύδι, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το σέλινο, τον μάραθο, το γλυκάνισο, την κανέλα, τον λυκίσκο (και την μπίρα!), τη γλυκόριζα, τη μέντα, τον καφέ, το τσάι (μαύρο και πράσινο), το φασκόμηλο, το τζίνσενγκ.

Στην τριγωνέλλα (αλλιώς μοσχοσίταρο ή ελληνικό τριφύλλι).

Μια γευστική ιδέα, πλούσια σε φυτοοιστρογόνα

Υπάρχει ένα πιάτο εύκολο, απλό και γεμάτο φυτοοιστρογόνα: Είναι το ταπεινό χούμους, ένα φαγητό φτιαγμένο με ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο, σκόρδο, λεμόνι και πάπρικα. Νοστιμότατο, αν συνδυαστεί με φέτες από πολύσπορο ψωμί, δροσερή μπίρα και… στην υγειά σου!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Τα όσπρια συνδυασμένα με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Πότε τρώμε φρέσκο μπρόκολο;

Θα το βρεις φρέσκο - η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο - στις λαϊκές και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Ποια γυναίκα αποκαλούν οι άντρες “Γαρίδα”;

Πώς τρώμε μια γαρίδα; Κόβουμε το κεφάλι της, το πετάμε και γευόμαστε το νόστιμο σώμα της. Διότι το κεφάλι της απλώς δεν τρώγεται… Οι άντρες λοιπόν βρήκαν την... κατάλληλη λέξη για να...

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Ποια είναι η κατάλληλη γυμναστική κατά την εγκυμοσύνη;

Μπορεί μια γυναίκα να γυμνάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της; Είναι ασφαλές για εκείνη αλλά και για το παιδί που κυοφορεί; Και αν ναι, ποια είναι η καλύτερη μορφή...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς - και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός - είναι οι κόκκινες...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!