Γιατί το χιώτικο μανταρίνι είναι ονομαστό – και το καμαρώνουμε;

Όσοι έχουν δοκιμάσει το χιώτικο μανταρίνι, θα συμφωνήσουν ότι δίκαια αναφέρεται ως ένα από τα πιο αρωματικά στον κόσμο ευωδιάζοντας ακόμα και όταν είναι άγουρο. Σε πολλούς μάλιστα θα θυμίσει τη μυρωδιά του μανταρινιού όπως το ξέραμε παλιά, πριν εμφανιστεί η κλημεντίνη και κάνει θραύση στις αγορές. Το καμαρώνουμε λοιπόν ως ένα ξεχωριστό προϊόν της ελληνικής γης, το οποίο μάλιστα από το 2012 κοσμεί τον κατάλογο των προϊόντων Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Ε.Ε. Έτσι πλέον καλλιεργείται αποκλειστικά στην (πραγματικά μυροβόλο) Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες.

Άμα το φας, θα σε καταλάβουν όλοι…

Τα χιώτικα μανταρίνια αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα μικρής, ποιοτικής παραγωγής – όπως και το μοναδικό στον κόσμο προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Μαστίχα Χίου», που στηρίζει την ελληνική γεωργία. Το σπουδαιότερο είναι πως θα συνεχίσουμε να γευόμαστε ένα φρούτο εγγυημένης ποιότητας και εκπληκτικής γεύσης, που τον 19ο αιώνα ήταν εξαγώγιμο, φημισμένο και πολύ εμπορικό. Αλλά και τόσο ευωδιαστό, που όταν το φας γίνεσαι αντιληπτός ώρες μετά, αφού σε προδίδει το μεγάλης διάρκειας άρωμά του. Οι Χιώτες το κάνουν γλυκό, μαρμελάδα, λικέρ, το προσθέτουν σε σιρόπια, παστέλια, αμυγδαλωτά, χυμούς, ακόμα και στην κλασική  φασολάδα!

Τα μυστικά που κρύβει

Το μυστικό του αρώματος του χιώτικου μανταρινιού βρίσκεται στα αιθέρια έλαιά του (κυρίως d-λιμονένιο και γ-τερπινένιο). Η καλλιέργειά του βρίσκει τις καλύτερες συνθήκες στη Χίο, η οποία έχει τις περισσότερες ώρες χωρίς νέφη σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης παίζουν ρόλο και οι επιδέξιες τεχνικές συγκομιδής και συντήρησης του φρούτου που ακολουθούν οι Χιώτες.

Για τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του καρπού, στο παρελθόν γινόταν το “χάρτωμα” των καρπών, δηλαδή η χρήση χαρτιού για τη συντήρηση του μανταρινιού μετά το κόψιμο, η οποία ήταν ανακάλυψη των καλλιεργητών της Χίου και δεν χρησιμοποιούνταν σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδος.

Δες κι αυτό: Ξέρεις πόσο καλό κάνουν τα μανταρίνια στην υγεία σου;

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πότε κυκλοφορεί ολόφρεσκο το πολυβιταμινούχο πράσο;

Ο συγγενής του κρεμμυδιού και του σκόρδου (ναι, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια) διαθέτει αντικαρκινικές καθώς και...

Πόσες μέρες διατηρείται το καρπούζι στο ψυγείο;

Αν σου αρέσει να το καταναλώνεις συχνά, πρέπει να μάθεις και να το συντηρείς σωστά, ώστε να το απολαμβάνεις φρέσκο. Πριν το κόψιμο μπορείς να το διατηρήσεις...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Πόση νικοτίνη περιέχει η μελιτζάνα;

Η μελιτζάνα ανήκει στο γένος Solanum (στρύχνοι), άρα συγγενεύει με την πατάτα και την ντομάτα. Και τα τρία φυτά περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη, η οποία...