Όσοι έχουν δοκιμάσει το χιώτικο μανταρίνι, θα συμφωνήσουν ότι δίκαια αναφέρεται ως ένα από τα πιο αρωματικά στον κόσμο ευωδιάζοντας ακόμα και όταν είναι άγουρο. Σε πολλούς μάλιστα θα θυμίσει τη μυρωδιά του μανταρινιού όπως το ξέραμε παλιά, πριν εμφανιστεί η κλημεντίνη και κάνει θραύση στις αγορές. Το καμαρώνουμε λοιπόν ως ένα ξεχωριστό προϊόν της ελληνικής γης, το οποίο μάλιστα από το 2012 κοσμεί τον κατάλογο των προϊόντων Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Ε.Ε. Έτσι πλέον καλλιεργείται αποκλειστικά στην (πραγματικά μυροβόλο) Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες.
Άμα το φας, θα σε καταλάβουν όλοι…
Τα χιώτικα μανταρίνια αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα μικρής, ποιοτικής παραγωγής – όπως και το μοναδικό στον κόσμο προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) «Μαστίχα Χίου», που στηρίζει την ελληνική γεωργία. Το σπουδαιότερο είναι πως θα συνεχίσουμε να γευόμαστε ένα φρούτο εγγυημένης ποιότητας και εκπληκτικής γεύσης, που τον 19ο αιώνα ήταν εξαγώγιμο, φημισμένο και πολύ εμπορικό. Αλλά και τόσο ευωδιαστό, που όταν το φας γίνεσαι αντιληπτός ώρες μετά, αφού σε προδίδει το μεγάλης διάρκειας άρωμά του. Οι Χιώτες το κάνουν γλυκό, μαρμελάδα, λικέρ, το προσθέτουν σε σιρόπια, παστέλια, αμυγδαλωτά, χυμούς, ακόμα και στην κλασική φασολάδα!
Τα μυστικά που κρύβει
Το μυστικό του αρώματος του χιώτικου μανταρινιού βρίσκεται στα αιθέρια έλαιά του (κυρίως d-λιμονένιο και γ-τερπινένιο). Η καλλιέργειά του βρίσκει τις καλύτερες συνθήκες στη Χίο, η οποία έχει τις περισσότερες ώρες χωρίς νέφη σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης παίζουν ρόλο και οι επιδέξιες τεχνικές συγκομιδής και συντήρησης του φρούτου που ακολουθούν οι Χιώτες.
Για τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του καρπού, στο παρελθόν γινόταν το “χάρτωμα” των καρπών, δηλαδή η χρήση χαρτιού για τη συντήρηση του μανταρινιού μετά το κόψιμο, η οποία ήταν ανακάλυψη των καλλιεργητών της Χίου και δεν χρησιμοποιούνταν σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδος.
Δες κι αυτό: Ξέρεις πόσο καλό κάνουν τα μανταρίνια στην υγεία σου;