Τα μανταρίνια, εκτός από τη γλύκα τους, έχουν να σου προσφέρουν πολλά καλά. Δες πέντε λόγους για να τα απολαμβάνεις άφοβα:
Είναι αντικαρκινικά. Βέβαια τα μεγάλα οφέλη τους θα τα λάβεις αν καταφέρεις να τα φας με τη φλούδα τους, καθώς εκεί οι επιστήμονες εντόπισαν το στοιχείο Salvestrol Q40, που αποδείχτηκε πολύ τοξικό για τα καρκινικά κύτταρα.
Είναι πολυβιταμινούχα. Διαθέτουν άφθονη βιταμίνη C, νιασίνη και θειαμίνη (βιταμίνες του συμπλέγματος Β), βήτα-καροτένιο (που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα μας), κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και υψηλή ποσότητα εσπεριδίνης στη φλούδα τους, η οποία τους χαρίζει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Περιέχουν επίσης λουτεΐνη που ενισχύει την όραση και βήτα-κρυπτοξανθίνη που μειώνει τη φλεγμονή της αρθρίτιδας.
Προστατεύουν από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη (σύμφωνα με ιαπωνικές έρευνες).
Είναι φυσικά ηρεμιστικά.
Γίνονται θαυμάσιο γλυκό κουταλιού, λικέρ, μαρμελάδα, δανείζουν το άρωμά τους σε γλυκίσματα, σιρόπια, παστέλια, αμυγδαλωτά, χυμούς, ακόμα και στην κλασική φασολάδα (κατά τους Χιώτες).
Οι Κλημεντίνες και τα χιώτικα
Τα γνωστά μανταρίνια Κλημεντίνες προέκυψαν όταν ο ιερωμένος Pierre Clement επιχείρησε τη διασταύρωση πορτοκαλιού και μανταρινιού, που έδωσε ένα νόστιμο, γευστικό φρούτο χωρίς κουκούτσια, ιδανικό για κολατσιό – αποκαλούμενο και φρούτο της τσέπης λόγω του μεγέθους του. Υπάρχει όμως και μία ποικιλία μανταρινιού, η οποία (τουλάχιστον στην Ελλάδα) συναγωνίζεται επάξια τις Κλημεντίνες: Είναι το πολύ χυμώδες, γλυκό και εξαιρετικά αρωματικό χιώτικο μανταρίνι.