Πώς μειώνεται το αίσθημα της πείνας; Χοροπηδώντας, λένε οι Ιάπωνες!

Το χοροπήδημα μειώνει προσωρινά το αίσθημα της πείνας! Αυτό έδειξε μελέτη της Σχολής Αθλητικών Επιστημών του ιαπωνικού Waseda University. Η συγκεκριμένη έρευνα καταπιάστηκε με τα πηδήματα που κάνουμε, για παράδειγμα, με το σκοινάκι αλλά και γενικότερα με τις ασκήσεις που εκτελούμε χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματός μας. Αυτού του τύπου η γυμναστική φαίνεται ότι ρυθμίζει καλύτερα την όρεξη σε σύγκριση με την άσκηση στο στατικό ποδήλατο.

Όταν τα έντερα… τραντάζονται

Οι ερευνητές εξηγούν ότι υπαίτιες γι΄ αυτό το φαινόμενο είναι οι ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, οι οποίες παράγονται από το στομάχι και τα έντερα. Ειδικότερα η ορμόνη γκρελίνη, που απελευθερώνεται όταν αρχίζει η πείνα, φαίνεται να μειώνεται καθώς κινούμε τη μάζα του σώματός μας πάνω-κάτω.

Η γυμναστική δεν ανοίγει την όρεξη

Η παραπάνω έρευνα επιβεβαιώνει παλαιότερες επιστημονικές μελέτες, που οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι γενικά η άσκηση καταστέλλει προσωρινά την όρεξη, αντί να την ανοίγει. Μία μάλιστα από αυτές, που πραγματοποιήθηκε στο Brigham Young University, έδειξε ότι η διάθεση για φαγητό μειώνεται μετά από 45λεπτη πρωινή γυμναστική. Ταυτόχρονα το σώμα ενεργοποιείται και επιθυμεί περισσότερη φυσική δραστηριότητα για το υπόλοιπο της ημέρας, χωρίς όμως να ζητά μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Το καλό είναι πως το ίδιο ισχύει τόσο για ανθρώπους με κανονικό βάρος όσο και για παχύσαρκους.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ