ΑρχικήΠΟΥ;Πού βρίσκεται στο σώμα...

Πού βρίσκεται στο σώμα μας ο “δεύτερος” εγκέφαλός μας;

Έχουμε έναν μόνο εγκέφαλο στο κεφάλι μας ή διαθέτουμε και έναν δεύτερο καλά κρυμμένο στο σώμα μας;

Έρευνες αποκάλυψαν ότι υπάρχει και ένας “δεύτερος εγκέφαλος” στα έντερά μας, ο οποίος επικοινωνεί με τον εγκέφαλο στο κεφάλι μας.

Ο εγκέφαλος στο κεφάλι

Το κεντρικό νευρικό μας σύστημα αποτελείται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Αυτό το δίκτυο νεύρων, νευρώνων (νευρικών κυττάρων) και νευροδιαβιβαστών (χημικές ενώσεις, οι οποίες χρησιμεύουν στη μεταβίβαση πληροφοριών από έναν νευρώνα στον επόμενο) εκτείνεται από τον εγκέφαλο σε όλα τα κύρια όργανα του σώματός μας.

Ο “εγκέφαλος” στην κοιλιά

Υπάρχει όμως και ένα λιγότερο γνωστό μέρος του νευρικού συστήματος του σώματός μας, το οποίο βρίσκεται στα έντερά μας και ονομάζεται: “Εντερικό Νευρικό Σύστημα”. Αυτό το σύστημα βασίζεται στον ίδιο τύπο νευρώνων και νευροδιαβιβαστών με του κεντρικού νευρικού συστήματος και γι΄ αυτό ορισμένοι επιστήμονες του έδωσαν το όνομα: “Δεύτερος εγκέφαλος”. Εκτείνεται δε κατά μήκος ολόκληρου του πεπτικού συστήματος – από τον οισοφάγο μέχρι τον πρωκτό.

Αυτός ο “δεύτερος” εγκέφαλος, σε επικοινωνία με τον εγκέφαλο στο κεφάλι μας, παίζει καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες ασθένειες στο σώμα μας και στη συνολική ψυχική υγεία μας. Επομένως, αυτή η “διασταύρωση” στην επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος ανοίγει νέους δρόμους στη διερεύνηση των ασθενειών.

Επίσης το έντερο και ο εγκέφαλος δεν επικοινωνούν μόνο μέσω του νευρικού συστήματος, αλλά και μέσω των ορμονών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι μικροοργανισμοί στο έντερο βοηθούν στη ρύθμιση της ανοσολογικής απόκρισης του σώματος.

Τώρα λοιπόν οι ιατρικοί ερευνητές που μελετούν καταθλιπτικά συμπτώματα, τη νόσο Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, τον αυτισμό, την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (amyotrophic lateral sclerosis), τη Σκλήρυνση κατά πλάκας, τον πόνο, το άγχος και άλλες νευρολογικές καταστάσεις, αρχίζουν να εξετάζουν τι συμβαίνει και στα έντερα των ασθενών. Και από την άλλη, αυτοί που ερευνούν τα έλκη, τη δυσκοιλιότητα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού, έχουν έναν λόγο να επικεντρωθούν σε πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ψυχοθεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ελάττωση της επίμονης γαστρεντερικής δυσφορίας (distress), περιλαμβάνουν:

Θεραπεία χαλάρωσης.

Γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT).

Εκπαίδευση χαλάρωσης κατευθυνόμενη από το έντερο. Αυτός είναι ένας συνδυασμός βαθιάς χαλάρωσης με θετικές συστάσεις εστιασμένες στη γαστρεντερική λειτουργία GI.

Βιο-ανάδραση. Αυτή η τεχνική θεραπείας διδάσκει σε έναν ασθενή πώς να ελέγχει τις αυτόματες αποκρίσεις του σώματος.

Πληροφορίες από: gensurgery.gr

- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Πού βρίσκεται ο Προστάτης στο αντρικό σώμα και τι προστατεύει;

Ο ρόλος του προστάτη είναι η παραγωγή ενός υγρού που αναμειγνύεται με το σπέρμα και εξασφαλίζει τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, βοηθώντας έτσι στην αναπαραγωγή...

Πόσες φορές την ημέρα είναι φυσιολογικό να ουρούμε;

Ο κάθε άνθρωπος έχει καθημερινά διαφορετικές ανάγκες για τουαλέτα. Το πόσες φορές θα ουρήσει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ανάμεσα στους οποίους είναι η ηλικία, το μέγεθος...

Γιατί ο πρώτος σπόνδυλος στην σπονδυλική μας στήλη ονομάζεται Άτλας;

Η σπονδυλική μας στήλη είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματός μας. Αποτελείται από 33 σπονδύλους, οι οποίοι - ανάλογα με τη θέση τους - διακρίνονται σε: αυχενικούς...

Γιατί η παροιμία λέει: “Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα”; Ισχύει;

"Έχε τα πόδια σου ζεστά, την κεφαλή σου κρύα και την κοιλιά σου αλαφρή (ή τον στόμαχόν σου ελαφρύ), γιατρού δεν έχεις χρεία", λέει η γνωστή ελληνική παροιμία. Είναι σοφή; Υπάρχει επιστημονική...