Ξέρεις πώς να πλένεις σωστά τα χέρια σου, για να απομακρύνεις τα μικρόβια;

Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και κοινό σαπούνι αποτελεί μία από τις πιο απλές και οικονομικές παρεμβάσεις σωματικής υγείας. Μάλιστα επιβάλλεται όχι μόνο σε καιρούς όπου μολυσματικές ασθένειες βρίσκονται σε έξαρση αλλά όλο τον χρόνο, προκειμένου να προφυλασσόμαστε από ένα πλήθος μικροβίων.

Από τι μας προστατεύει το πλύσιμο των χεριών:

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με το τακτικό πλύσιμο των χεριών (που γιορτάζεται μάλιστα ως Παγκόσμια Ημέρα στις 15/10) περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η μετάδοση μικροβίων και κατ΄ επέκταση η μετάδοση ασθενειών από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συγκεκριμένα, το σαπούνισμα:

Μας απαλλάσσει από μικρόβια που προέρχονται από άλλους ανθρώπους, ζώα, βρόμικες ή μολυσμένες επιφάνειες που αγγίζουμε.

Συμβάλλει σε ποσοστό άνω του 40% στη μείωση των κρουσμάτων διάρροιας και σε ποσοστό σχεδόν 25% στην μείωση των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Αποτελεί ένα από τα βασικότερα μέτρα πρόληψης για τη γρίπη.

Θεωρείται κατάλληλο για τον καθαρισμό μιας ανοιχτής πληγής. Αν, για παράδειγμα, πέσεις και γδαρθείς, πλένοντας καλά το σημείο με σαπούνι και άφθονο νερό μπορείς να απομακρύνεις τις βρομιές, κάνοντας  μια πρώτη αντισηψία στο σημείο.

Το σαπούνι ξεκολλάει τα μικρόβια

Το σαπούνι μπορεί να απομακρύνει τις ρυπαρές ουσίες και να καταστρέψει σε ένα μεγάλο ποσοστό τα μικρόβια που υπάρχουν στα χέρια. Λόγω των συστατικών του ξεκολλάει από τα χέρια μας τα μικρόβια και τα βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια, κατά το ξέπλυμα, παρασύρονται από το νερό. Πρέπει όμως η όλη διαδικασία να συνοδεύεται με καλό σκούπισμα των χεριών, γιατί μικροοργανισμοί που βρίσκονται στην επιφάνεια των νιπτήρων μπορεί με το πιτσίλισμα να μεταφερθούν ξανά στα καθαρά χέρια.

Όχι πλύσιμο στα γρήγορα

Το σωστό πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να διαρκεί συνολικά περίπου ένα λεπτό, γιατί σε πιο σύντομο χρόνο τα καθαριστικά προϊόντα δεν προλαβαίνουν να δράσουν. Για να μετράς τον χρόνο όσο τα πλένεις, τραγούδησε το “Happy birthday” δύο φορές, όπως προτρέπουν οι Αμερικανοί γιατροί τα παιδιά, ώστε να μάθουν να πλένονται καλά.

Η απολύμανση βήμα-βήμα

Δες το ως μια τελετουργία απομάκρυνσης μικροβίων και βακτηριδίων και αφιέρωσε τον ανάλογο χρόνο:

Βρέξε πρώτα καλά τα χέρια σου με χλιαρό νερό και άπλωσε επάνω τους το καθαριστικό.

Τρίψε καλά τις παλάμες και τα δάχτυλα με παράλληλες και όχι περιστροφικές κινήσεις. Συνέχισε στις εξωτερικές επιφάνειες, ανάμεσα στα δάχτυλα και τέλος στα νύχια (εκεί κι αν φωλιάζουν μικρόβια!)

Ξέπλυνε με άφθονο χλιαρό νερό.

Οπωσδήποτε πλύσιμο:

Αν έχεις αγγίξει επιφάνειες ή αντικείμενα (πόμολα, χειρολαβές κ.ά)  σε δημόσιους χώρους και πριν φέρεις τα χέρια σου στο πρόσωπο, στη μύτη, στο στόμα ή στα μάτια.

Μετά τη χρήση τουαλέτας.

Αφού φυσήξεις τη μύτη σου, βήξεις ή φτερνιστείς.

Πριν από την ετοιμασία φαγητού.

Μετά το πέταγμα των σκουπιδιών.

Πριν από και μετά την περιποίηση ενός αρρώστου.

Όταν αλλάξεις πάνα ή καθαρίσεις ένα παιδί μετά τη χρήση τουαλέτας.

Πριν από και αφού περιποιηθείς μια πληγή.

Αφού χαϊδέψεις ή περιποιηθείς ένα ζώο.

Μην φτάσεις στην υπερβολή

Ωστόσο η υπερβολική χρήση σαπουνιού μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα: Ενδέχεται να ενισχύσει την πιθανότητα μόλυνσης από παθολογικά μικρόβια, καθώς καταστρέφονται τα φυσιολογικά μικρόβια που υπάρχουν στο δέρμα, τα οποία καταπολεμούν και τους παθογόνους εισβολείς. Επίσης μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ξηρότητα, ενώ η συχνή χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων βασισμένων σε αλκοόλη μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Latest Posts

Γιατί ένα προϊόν απομίμηση του αυθεντικού το λέμε “Μαϊμού”;

Οι μαϊμούδες είναι μικρόσωμοι, ευκίνητοι πίθηκοι με μακριά ουρά. Γενικά θεωρούνται νοήμονα ζώα. Έχουν επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (χάρισμα): Αντιγράφουν κινήσεις...

Ποιοι ήταν οι 7 σοφοί της αρχαιότητας;

Ο όρος "Επτά σοφοί" αναφέρεται σε μία ομάδα ιστορικών προσωπικοτήτων που έζησαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και νεότερα στην Ελλάδα και διακρίθηκαν για το φιλοσοφικό, πολιτικό ή νομοθετικό έργο τους...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Πού καθρεφτίζονταν οι αρχαίοι;

Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ορυκτά και μέταλλα που μπορούσαν να καθρεφτίζουν το είδωλο, όπως ηφαιστειακό γυαλί του οψιδιανού (Μάγια, Αζτέκοι, Ολμέκοι), χαλκό...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Πώς ένα χαμόγελο μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή;

Όλη η ζωή είναι υπόθεση χαμόγελο, λέει ένα γνωστό τραγούδι του Κώστα Χατζή. Όχι όμως ένα οποιοδήποτε χαμόγελο αλλά το αληθινό, το πηγαίο. Εκείνο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ