Τι προκαλεί δερματίτιδα (έκζεμα) στα χέρια και πώς αντιμετωπίζεται;

Η δερματίτιδα (έκζεμα) είναι ένα φλεγμονώδες νόσημα, που προκαλεί ερεθισμό, λεπίδωση και σοβαρό κνησμό (φαγούρα) στο δέρμα. Όταν παρουσιάζεται στα χέρια, μπορεί να εμφανισθούν επίσης μικρές φουσκάλες κατά μήκος των πλευρών των δακτύλων ή στις παλάμες. Το δέρμα των χεριών μπορεί να είναι ξηρό και να πονάει, με ανοίγματα και ραγίσματα στις παλάμες ή γύρω από τα δάχτυλα.

Ποια είναι η αιτία;

Το συνεχές βρέξιμο και στέγνωμα των χεριών σε συνδυασμό με την υπερβολική χρήση σαπουνιών, απορρυπαντικών και άλλων ερεθιστικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, όπως επίσης και μια πραγματική αλλεργία σε κάποιο από τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθαρισμό. Όμως συνήθως η δερματίτιδα που επηρεάζει τα χέρια δεν προκαλείται από αλλεργία.

Τι είναι αυτό που την επιδεινώνει:

Η κούραση και το άγχος.

Το ξύσιμο, που μπορεί να οδηγήσει σε σκάσιμο της επιδερμίδας, οπότε και  υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης.

Ο κρύος καιρός, επειδή στεγνώνει και ξηραίνει το δέρμα.

Η επαφή με διαλυτικά (π.χ. νέφτι, κηροζίνη, βενζίνη κ.ά.) ή άλλα ερεθιστικά προϊόντα για το σπίτι. Επίσης η κηπουρική και η προετοιμασία φαγητού δεν ενδείκνυνται ως ασχολίες την περίοδο που υπάρχει πρόβλημα δερματίτιδας στα χέρια.

Τρόποι αντιμετώπισης:

Το νερό από μόνο του μπορεί να ενεργήσει ως ερεθιστικό, επειδή απομακρύνει τα προστατευτικά έλαια του δέρματος. Γι΄ αυτό, αν αντιμετωπίζεις τέτοιο πρόβλημα, πρέπει να αποφεύγεις το υπερβολικό πλύσιμο των χεριών. Επίσης:

Να αποφεύγεις την άμεση επαφή του δέρματος με απορρυπαντικά, σαμπουάν και άλλα ερεθιστικά προϊόντα. Η καθαριότητα των χεριών καλό είναι να γίνεται με ειδικό για την περίπτωση κρεμοσάπουνο.

Αν πρόκειται να κάνεις βαριές δουλειές, να χρησιμοποιείς γάντια με βαμβακερό υπόστρωμα αντί σκέτα ελαστικά (που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα λόγω του ιδρώτα), όταν εργάζεσαι με νερό και άλλα ερεθιστικά προϊόντα. Για ελαφριές δουλειές μπορείς να χρησιμοποιείς βαμβακερά γάντια κάτω από τα ελαστικά.

Να ενυδατώνεις συχνά το δέρμα με ειδικές κρέμες, κυρίως μετά το πλύσιμο των χεριών.

Να βγάζεις τα δαχτυλίδια σου πριν από το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι ή μετά τις δουλειές του σπιτιού, γιατί κάτω από αυτά παγιδεύονται σαπούνι, νερό ή άλλα χημικά. Πρέπει επίσης να στεγνώνεται προσεκτικά το δέρμα κάτω από τα δαχτυλίδια.

Η αμμωνία στις βρεγμένες πάνες των μωρών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Έτσι θα πρέπει να πιάνεις τις πάνες με τσιμπίδες ή γάντια, ώστε να αποφεύγεις την άμεση επαφή με τα χέρια.

Προκειμένου να καθοριστεί κατά πόσο το έκζεμα οφείλεται σε πραγματική αλλεργία από ένα χημικό, ίσως χρειαστεί δοκιμαστική εξέταση μιας μικρής δερματικής περιοχής από τον γιατρό. Αν πράγματι υπάρχει αλλεργία, τότε είναι σημαντικό να αποφεύγεις την επαφή με το συγκεκριμένο χημικό.

Σε μια ενεργή δερματίτιδα θα πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό, ο οποίος θα σου συστήσει τις κατάλληλες κρέμες που θα σε ανακουφίσουν από τη φλεγμονή. Ο γιατρός επίσης θα δώσει την κατάλληλη αντιβίωση για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε λοίμωξης που τυχόν προκύψει.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Δες κι αυτό

Περισσότερα Άρθρα

Δημοφιλή

Τι σημαίνει στα ελληνικά το Μπερκέτι (Μπερεκέτι);

"Πήγαμε τρεις μέρες διακοπές στο χωριό και περάσαμε μπερκέτι!". Τελικά, περάσαμε καλά ή άσχημα; Για δες…

Τι είναι η Αντζούγια (ή Αντσούγια);

Οι περισσότεροι - και δη οι καλοφαγάδες - σίγουρα έχουν γευτεί την αντζούγια. Αποτελεί ένα ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα λαδερά φαγητά και τα όσπρια αλλά...

Τι είναι το Κολυμπηθρόξυλο που υποδηλώνει την απόλυτη καταστροφή;

Το κολυμπηθρόξυλο είναι ξύλο που απομένει από το ναυάγιο πλοίου και μπορεί να γίνει η σανίδα σωτηρίας κάποιου ναυαγού. Είναι, δηλαδή, το ξύλο πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχτεί ο ναυαγός για να κολυμπήσει προς την ακτή...

Τι είναι ο κολαούζος (που δεν τον θέλει το χωριό που φαίνεται);

Θα έχεις ακούσει την παροιμία "Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει". Τι είναι όμως ο κολαούζος; Ο κολαούζος έχει 4 έννοιες...

Θέλεις να λύνεις τις Απορίες σου;

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας και θα έχεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι