Πότε ο οργανισμός μας ζητά απεγνωσμένα μια σούπα;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δοκίμασε να φας την αγαπημένη σου πίτσα όταν είσαι στο κρεβάτι με 39 πυρετό. Δεν υπάρχει περίπτωση να τη θέλεις. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η όρεξή μας μειώνεται κατά πολύ, όταν έχουμε γρίπη ή κάποια ίωση, και ο γνωστός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου μας εξηγεί γιατί:

“Η επιλεκτική πρόσληψη τροφής, όταν έχουμε προσβληθεί από κάποια ίωση, αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας. Το σώμα μας επικεντρώνει την προσπάθειά του στο να εξουδετερώσει τον ιό και δεν ξοδεύει άσκοπα την ενέργειά του στον μεταβολισμό συστατικών που δεν του χρησιμεύουν (όπως για παράδειγμα τα λιπαρά της πίτσας). Προτιμά εύπεπτες τροφές, πλούσιες σε συστατικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η βιταμίνη C, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Α και η πρόδρομος μορφή της, η β-καροτίνη, το σελήνιο και πλήθος άλλων θρεπτικών και μη θρεπτικών συστατικών με αντιοξειδωτική δράση. Για παράδειγμα, προτιμά τις σούπες και τους χυμούς που χωνεύονται ευκολότερα και συνεισφέρουν στην καλύτερη θερμορύθμισή του”.

Όταν περάσει η γρίπη

Όταν όμως με το καλό αναρρώσεις, μην πέσεις με τα μούτρα στο φαγητό.

“Το σημαντικότερο σημείο είναι εκείνο κατά το οποίο το σώμα μας αρχίζει να αναρρώνει και η όρεξη σταδιακά επανέρχεται», σημειώνει ο κ. Παπαλαζάρου. «Με το πρόσχημα της αδυναμίας φορτώνουμε το σώμα μας με αγαπημένες τροφές και παράλληλα με θερμίδες που δεν μπορεί να κάψει, αλλά αποθηκεύει στον λιπώδη ιστό του.

Αυτή η συνήθεια της υπερκατανάλωσης ιδιαιτέρως θερμιδογόνων γευμάτων στις μέρες της ανάρρωσης (μια συνήθεια που μας συνοδεύει από την παιδική μας ηλικία) φέρνει ανισορροπία στις σωστές διατροφικές συνήθειες και αποδιοργανώνει μια διαδικασία δίαιτας, που πιθανόν πριν από την ίωση βρισκόταν σε εξέλιξη.

Φυσικά και το σώμα μας χρειάζεται στη φάση της ανάρρωσης περισσότερη ενέργεια προερχόμενη από τροφές όπως άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί, όσπρια και δημητριακά. Όμως οι σοκολάτες, τα σουβλάκια και τα γλυκά σε μεγάλες ποσότητες δεν βοηθούν. Απλώς εξυπηρετούν τη γεύση μας, ικανοποιούν το αίσθημα της στέρησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελούν ένα είδος επιβράβευσης για τη δύσκολη κατάσταση που ξεπεράσαμε. Αυτό και μόνο”.

[Φωτό: © Depositphotos.com/Isabel Poulinn]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Τα όσπρια συνδυασμένα με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Πότε τρώμε φρέσκο μπρόκολο;

Θα το βρεις φρέσκο - η εποχή του είναι από τον Οκτώβριο ως τον Ιανουάριο - στις λαϊκές και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς - και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός - είναι οι κόκκινες...

Πότε παρασκευάστηκε το πρώτο εμβόλιο κατά της γρίπης;

Ο ιός της γρίπης αρχικά απομονώθηκε και καλλιεργήθηκε σε κρόκο αυγού. Στη συνέχεια αδρανοποιήθηκε με φορμαλδεΰδη και παρασκευάστηκε...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!