Είναι νόστιμη, υγιεινή και φτηνή. Η σαρδέλα πρωτοστατεί στο καλοκαιρινό τραπέζι και όχι άδικα, αφού είναι ένα ψάρι γευστικότατο, εύκολο στο μαγείρεμα και με μεγάλη διατροφική αξία.
Γιατί να την προτιμήσεις
Αποτελεί εξαιρετική πηγή ζωικών πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, D, B3, ιχνοστοιχεία (ανάμεσά τους και το πολύτιμο σελήνιο) και μέταλλα (νάτριο, ασβέστιο και φώσφορο).
Περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3) που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, της όρασης, του εγκεφάλου, την καλή κατάσταση του δέρματος και δρουν κατά των θρομβώσεων. Τα ω3 μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Όταν μάλιστα μεταβολιστούν, δίνουν προϊόντα που έχουν ισχυρή αντιαθηρωματογόνο δράση. Σε έρευνα που έγινε σε ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος φάνηκε ότι σε αυτούς που κατανάλωναν συχνά ψάρι, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 20%.
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, κυρίως στις γυναίκες. Σύμφωνα με παλιότερη φινλανδική μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε ψάρια – συμπεριλαμβανομένης και της σαρδέλας – βελτιώνει τη διάθεση!
Μαγειρεύεται εύκολα και είναι πιο εύπεπτη από το κρέας.
Πώς θα τη διαλέξεις
Η φρέσκια σαρδέλα είναι άοσμη, σκληρή και άκαμπτη, με μάτια λαμπερά. Διατηρείται ωμή στο ψυγείο, το πολύ για δύο μέρες και αφού την έχεις καθαρίσει.
Η αιγαιοπελαγίτικη σαρδέλα είναι συνήθως μικρή ως μέτρια σε μέγεθος, με δέρμα και λέπια όχι ιδιαίτερα σκληρά και σάρκα σχεδόν λευκή, εύγευστη και αφράτη. Η σαρδέλα της Καλλονής Λέσβου θεωρείται κορυφή.
Μαγείρεψέ την με τον πιο εύκολο και νόστιμο τρόπο
Ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσεις τη σαρδέλα είναι με ντομάτα και σκόρδο στον φούρνο. Δες μια νοστιμότατη και πανεύκολη συνταγή:
Υλικά:
1/2 κιλό φρέσκιες σαρδέλες
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
2 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Μισό ματσάκι μαϊντανός
Αλάτι – μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζεις καλά τις σαρδέλες (κόβοντας και τα κεφάλια) και τις ξεπλένεις με άφθονο νερό.
Ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο στον πάτο ενός στενόμακρου ταψιού και τις απλώνεις τη μία δίπλα στην άλλη.
Ψιλοκόβεις τις ντομάτες, τον μαϊντανό και το σκόρδο και τα σκορπάς στο ταψί ώστε να μοιραστούν παντού.
Περιχύνεις από πάνω με ελαιόλαδο φροντίζοντας όμως να μην σκεπάζει τα ψάρια.
Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και ψήνεις για 20-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
* Μια μερίδα σαρδέλες (περίπου 10) έχει 200-220 θερμίδες.