Πώς θα γευτείς την πολύτιμη διατροφικά σαρδέλα με τον καλύτερο τρόπο;

Είναι νόστιμη, υγιεινή και φτηνή. Η σαρδέλα πρωτοστατεί στο καλοκαιρινό τραπέζι και όχι άδικα, αφού είναι ένα ψάρι γευστικότατο, εύκολο στο μαγείρεμα και με μεγάλη διατροφική αξία.

Γιατί να την προτιμήσεις

Αποτελεί εξαιρετική πηγή ζωικών πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, D, B3, ιχνοστοιχεία (ανάμεσά τους και το πολύτιμο σελήνιο) και μέταλλα (νάτριο, ασβέστιο και φώσφορο).

Περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3) που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, της όρασης, του εγκεφάλου, την καλή κατάσταση του δέρματος και δρουν κατά των θρομβώσεων. Τα ω3 μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Όταν μάλιστα μεταβολιστούν, δίνουν προϊόντα που έχουν ισχυρή αντιαθηρωματογόνο δράση. Σε έρευνα που έγινε σε ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος φάνηκε ότι σε αυτούς που κατανάλωναν συχνά ψάρι, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 20%.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, κυρίως στις γυναίκες. Σύμφωνα με παλιότερη φινλανδική μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε ψάρια – συμπεριλαμβανομένης και της σαρδέλας – βελτιώνει τη διάθεση!

Μαγειρεύεται εύκολα και είναι πιο εύπεπτη από το κρέας.

Πώς θα τη διαλέξεις

Η φρέσκια σαρδέλα είναι άοσμη, σκληρή και άκαμπτη, με μάτια λαμπερά. Διατηρείται ωμή στο ψυγείο, το πολύ για δύο μέρες και αφού την έχεις καθαρίσει.

Η αιγαιοπελαγίτικη σαρδέλα είναι συνήθως μικρή ως μέτρια σε μέγεθος, με δέρμα και λέπια όχι ιδιαίτερα σκληρά και σάρκα σχεδόν λευκή, εύγευστη και αφράτη. Η σαρδέλα της Καλλονής Λέσβου θεωρείται κορυφή.

Μαγείρεψέ την με τον πιο εύκολο και νόστιμο τρόπο

Ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσεις τη σαρδέλα είναι με ντομάτα και σκόρδο στον φούρνο. Δες μια νοστιμότατη και πανεύκολη συνταγή:

Υλικά:

1/2 κιλό φρέσκιες σαρδέλες

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα

2 σκελίδες σκόρδο

Ελαιόλαδο

Μισό ματσάκι μαϊντανός

Αλάτι – μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζεις καλά τις σαρδέλες (κόβοντας και τα κεφάλια) και τις ξεπλένεις με άφθονο νερό.

Ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο στον πάτο ενός στενόμακρου ταψιού και τις απλώνεις τη μία δίπλα στην άλλη.

Ψιλοκόβεις τις ντομάτες, τον μαϊντανό και το σκόρδο και τα σκορπάς στο ταψί ώστε να μοιραστούν παντού.

Περιχύνεις από πάνω με ελαιόλαδο φροντίζοντας όμως να μην σκεπάζει τα ψάρια.

Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και ψήνεις για 20-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

* Μια μερίδα σαρδέλες (περίπου 10) έχει 200-220 θερμίδες.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Δες Κι Αυτά

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Δημοφιλή

Πώς θα βράζεις σωστά τα χόρτα;

Αφού τα καθαρίσεις καλά με άφθονο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις σε κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το...

Πώς θα φτιάξεις την τέλεια φάβα;

Η φάβα είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και φλαβονοειδή, άρα πολύ θρεπτική και θεραπευτική. Ο θρύλος λέει, ειδικά για την ποικιλία...

Πόση νικοτίνη περιέχει η μελιτζάνα;

Η μελιτζάνα ανήκει στο γένος Solanum (στρύχνοι), άρα συγγενεύει με την πατάτα και την ντομάτα. Και τα τρία φυτά περιέχουν την τοξική ουσία σολανίνη, η οποία...

Τι είναι το όξινο γλουταμινικό νάτριο, που νοστιμίζει τις τροφές αλλά… πικραίνει την υγεία μας;

Πρωτοπαρουσιάστηκε στην αμερικάνικη αγορά τροφίμων το 1917, με σκοπό να δώσει μια πιο ελκυστική και πικάντικη...

Γιατί το χιώτικο μανταρίνι είναι ονομαστό – και το καμαρώνουμε;

Όσοι το έχουν δοκιμάσει, θα συμφωνήσουν ότι δίκαια αναφέρεται ως ένα από τα πιο αρωματικά στον κόσμο ευωδιάζοντας ακόμα και όταν...