Πώς θα γευτείς την πολύτιμη διατροφικά σαρδέλα με τον καλύτερο τρόπο;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Είναι νόστιμη, υγιεινή και φτηνή. Η σαρδέλα πρωτοστατεί στο καλοκαιρινό τραπέζι και όχι άδικα, αφού είναι ένα ψάρι γευστικότατο, εύκολο στο μαγείρεμα και με μεγάλη διατροφική αξία.

Γιατί να την προτιμήσεις

Αποτελεί εξαιρετική πηγή ζωικών πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, D, B3, ιχνοστοιχεία (ανάμεσά τους και το πολύτιμο σελήνιο) και μέταλλα (νάτριο, ασβέστιο και φώσφορο).

Περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3) που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, της όρασης, του εγκεφάλου, την καλή κατάσταση του δέρματος και δρουν κατά των θρομβώσεων. Τα ω3 μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Όταν μάλιστα μεταβολιστούν, δίνουν προϊόντα που έχουν ισχυρή αντιαθηρωματογόνο δράση. Σε έρευνα που έγινε σε ασθενείς με ιστορικό εμφράγματος φάνηκε ότι σε αυτούς που κατανάλωναν συχνά ψάρι, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 20%.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, κυρίως στις γυναίκες. Σύμφωνα με παλιότερη φινλανδική μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε ψάρια – συμπεριλαμβανομένης και της σαρδέλας – βελτιώνει τη διάθεση!

Μαγειρεύεται εύκολα και είναι πιο εύπεπτη από το κρέας.

Πώς θα τη διαλέξεις

Η φρέσκια σαρδέλα είναι άοσμη, σκληρή και άκαμπτη, με μάτια λαμπερά. Διατηρείται ωμή στο ψυγείο, το πολύ για δύο μέρες και αφού την έχεις καθαρίσει.

Η αιγαιοπελαγίτικη σαρδέλα είναι συνήθως μικρή ως μέτρια σε μέγεθος, με δέρμα και λέπια όχι ιδιαίτερα σκληρά και σάρκα σχεδόν λευκή, εύγευστη και αφράτη. Η σαρδέλα της Καλλονής Λέσβου θεωρείται κορυφή.

Μαγείρεψέ την με τον πιο εύκολο και νόστιμο τρόπο

Ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσεις τη σαρδέλα είναι με ντομάτα και σκόρδο στον φούρνο. Δες μια νοστιμότατη και πανεύκολη συνταγή:

Υλικά:

1/2 κιλό φρέσκιες σαρδέλες

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα

2 σκελίδες σκόρδο

Ελαιόλαδο

Μισό ματσάκι μαϊντανός

Αλάτι – μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζεις καλά τις σαρδέλες (κόβοντας και τα κεφάλια) και τις ξεπλένεις με άφθονο νερό.

Ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο στον πάτο ενός στενόμακρου ταψιού και τις απλώνεις τη μία δίπλα στην άλλη.

Ψιλοκόβεις τις ντομάτες, τον μαϊντανό και το σκόρδο και τα σκορπάς στο ταψί ώστε να μοιραστούν παντού.

Περιχύνεις από πάνω με ελαιόλαδο φροντίζοντας όμως να μην σκεπάζει τα ψάρια.

Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι και ψήνεις για 20-30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

* Μια μερίδα σαρδέλες (περίπου 10) έχει 200-220 θερμίδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Πώς θα φτιάξεις την τέλεια φάβα;

Η φάβα είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και φλαβονοειδή, άρα πολύ θρεπτική και θεραπευτική. Ο θρύλος λέει, ειδικά για την ποικιλία...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς - και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός - είναι οι κόκκινες...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Ποιες τροφές μάχονται την οστεοπόρωση και ποιες την ενισχύουν;

Πριν σου συμβεί, αλλά και εφόσον έχεις ήδη λάβει διάγνωση οστεοπόρωσης, καλό είναι να ξέρεις ποια τρόφιμα και ποτά ξορκίζουν την ασθένεια, καθώς και ποια συμβάλλουν στη...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!