Πού θα βρεις το πολύτιμο σελήνιο;

Κατάθλιψη, άγχος, δυσλειτουργίες του θυρεοειδή, ανεπάρκειες και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, άσθμα, ψωρίαση, ρευματοειδής αρθρίτιδα, καταρράκτης, πολυκυστικές ωοθήκες, ηπατικές βλάβες, καρδιοπάθειες, καρκίνος, AIDS. Αυτές είναι μερικές από τις ασθένειες τις οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προλαμβάνει και μάχεται το αντιοξειδωτικό ιχνοστοιχείο σελήνιο. Το καλό για τους μεσογειακούς λαούς είναι ότι βρίσκεται άφθονο μέσα σε μια συνηθισμένη τροφή, εύγευστη, θρεπτική και φθηνή: Τη σαρδέλα (ή σαρδίνα, όπως την έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι).

Γιατί να προτιμήσεις σαρδέλα;

Η σαρδέλα διαθέτει θρεπτικές ουσίες, με τις οποίες συνεργάζεται το σελήνιο, προκειμένου να προσφέρει τον προστατευτικό μανδύα του κατά της γήρανσης των κυττάρων. Επίσης η σαρδέλα περιέχει ιώδιο, που βοηθά στην απορρόφηση του συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου.

* Αν θέλεις να μετατρέψεις το νόστιμο, μικρό ψάρι σε ενισχυμένη υπερτροφή, δοκίμασε να γευτείς νοστιμότατες σαρδέλες στον φούρνο με ντομάτα, ελαιόλαδο, σκόρδο (που περιέχει επίσης σελήνιο και ιώδιο) και μαϊντανό. Ό,τι καλύτερο δηλαδή.

Σελήνιο περιέχουν επίσης τα πλήρη δημητριακά, οι ηλιόσποροι, το καστανό ρύζι, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Απορείς;

Δες Κι Αυτά