back to top

Πώς θα ξεπεράσεις γρήγορα μια κρίση πανικού;

Εκεί που κάθεσαι ήρεμος/η και πίνεις το ποτό σου, ξαφνικά νιώθεις ότι ο κόσμος χάνεται, η καρδιά σου χτυπάει σε τρελούς ρυθμούς, ανασαίνεις με δυσκολία, μουδιάζεις, ιδρώνεις, περνάνε από το μυαλό σου δεκάδες αρνητικές σκέψεις… Νιώθεις ότι θα πάθεις κάτι κακό. Αν έχεις βιώσει αυτά τα συναισθήματα, τότε ίσως έχεις περάσει μια κρίση πανικού.

“Η κρίση πανικού είναι η αντίδραση του οργανισμού στο άγχος που συσσωρεύεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το επακόλουθο είναι να φοβόμαστε ότι θα μας ξανασυμβεί και αυτό οδηγεί σε εντονότερο στρες, ίσως και σε αγχώδη διαταραχή”, τονίζει ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας*.

“Όταν μας συμβαίνει αυτό το γεγονός, αρχίζουμε και αναρωτιόμαστε “γιατί το έπαθα;”, “εγώ φταίω που μου συμβαίνει;”, “είμαι αδύναμος/η;” και έτσι αρχίζει ο φαύλος κύκλος της αυτοτιμωρίας και της χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Τι να κάνεις την ώρα του πανικού για να βοηθήσεις τον εαυτό σου

Τα παρακάτω βήματα αντιμετώπισης είναι πολύ χρήσιμα σε μία τέτοια στιγμή:

Για αρχή, πρέπει να διαγράψεις από το μυαλό σου ότι μπορεί να λιποθυμήσεις ή να πεθάνεις. Κανένας ποτέ δεν έχει λιποθυμήσει από κρίση πανικού, απλώς αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Συγκεντρώσου σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι οι τρομακτικές σκέψεις είναι μέρος του πανικού και περνάς. Επικεντρώσου σε κάτι που σου αρέσει να κάνεις ή σε κάτι ευχάριστο που ήδη έχεις κανονίσει (π.χ. κάποια εκδρομή με φίλους). Σκέψου το και πες “είμαι χαλαρός/ή”, “είμαι ήρεμος/η”.

Πάλεψε με τους φόβους σου. Γίνε ο ψυχολόγος του εαυτού σου. Προσπάθησε να καταλάβεις τι είναι αυτό που σε φόβισε και πυροδότησε τον πανικό σου και εκλογίκευσέ το. Αυτό που φοβάσαι δεν είναι πραγματικό και θα περάσει.

Πάρε βαθιές ανάσες. Ανάπνευσε αργά, βαθιά και σταθερά. Συνέχισε να το κάνεις ρυθμικά μέχρι να χαλαρώσει ο οργανισμός σου και να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση.

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε ένα μέρος που σε γαληνεύει και εν ανάγκη με κάποιον/α που σε γαληνεύει.

Αν όλα αυτά δεν βοηθήσουν, ζήτησε τη βοήθεια και τη στήριξη από ένα κοντινό σου άτομο που εμπιστεύεσαι. Και σε καμία περίπτωση μην νιώθεις ντροπή γι΄ αυτό που σου συμβαίνει”.

* Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος., τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο και επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”. www.xidaras.gr

PoiosTiGiati
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Ποιος είπε, Τι σημαίνει, Γιατί λέμε, Πόσο είναι, Πώς γράφεται, Πού βρίσκεται, Πότε έγινε; Βρες τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Tags

Κατηγορίες

Δες Κι Αυτά

Γιατί παραμιλάμε; Είναι ανησυχητικό;

Οι καταστάσεις μας τρελαίνουν. Οι άνθρωποι μας τρελαίνουν. Όλο και περισσότεροι πλέον βαδίζουμε και παραμιλάμε. Θα μας βγει σε καλό;

Τι είναι η Θετικότητα;

Θετικότητα είναι καθετί θετικό: Σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες που παράγουμε οι ίδιοι αλλά και ιδέες, εικόνες, μουσικές, ακόμα και μια ματιά ή μια κουβέντα που...

Δημοφιλή

Αρέσουν