Πώς θα μετράς σωστά τον αρτηριακό σου σφυγμό;

Ο αρτηριακός σφυγμός είναι δείκτης της κυκλοφορίας του αίματος. Γι΄ αυτό θα πρέπει να τον μετράς συχνά, ώστε να ξέρεις αν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όπως μας πληροφορεί η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, “στον φυσιολογικό σφυγμό οι παλμοί είναι ρυθμικοί: 55-100 ανά λεπτό. Παθολογικοί παράγοντες και παθήσεις που αλλοιώνουν το σφυγμό είναι καρδιακές ασθένειες, λοιμώδη νοσήματα, νοσήματα που μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου του αίματος, παθήσεις ενδοκρινών αδένων, η μέθη, η χρήση τοξικών ουσιών, ορισμένα φάρμακα και ψυχιατρικά νοσήματα. Επίσης το στρες, η άσκηση και η κύηση μπορεί να προκαλέσουν υπερκινητική κυκλοφορία και φυσιολογική επιτάχυνση του σφυγμού. Από την άλλη οι αθλητές, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μπορεί να έχουν αραιούς σφυγμούς.

Πώς θα ψηλαφίσεις τον σφυγμό σου:

Η καλύτερη ώρα για να μετρήσεις τον αρτηριακό σφυγμό είναι το πρωί, μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι, διότι η κούραση της ημέρας μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα.

Αναζήτησε τον σφυγμό χρησιμοποιώντας τον δείκτη και το μέσο δάχτυλό σου ακολουθώντας τη γραμμή του αντίχειρα (όπως στη φωτογραφία). Θα χρειαστεί να ψηλαφίσεις περίπου δύο εκατοστά πάνω από την ένωση του αντίχειρα με τον καρπό.

Ένας άλλος τρόπος για τη μέτρηση του σφυγμού είναι να τον εντοπίσεις στον λαιμό, κάτω ακριβώς από τη γνάθο.

Μετράς με ρολόι επί εξήντα δευτερόλεπτα τον αριθμό των σφυγμών. Εάν νιώθεις άρρυθμο τον σφυγμό σου ή οι παλμοί είναι πάνω από 100 ή κάτω από 55 ανά λεπτό, η άμεση παθολογική εκτίμηση είναι επιβεβλημένη”.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

NEWSLETTER

Λύσε τις Απορίες σου λαμβάνοντας τις απαντήσεις στο email σου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΙΣ

Πόσα (και ποια) νησιά είναι οι Κυκλάδες;

Μπορεί να κάνεις συχνά τις διακοπές σου στις Κυκλάδες, αλλά έχεις ποτέ αναρωτηθεί πόσα και ποια νησιά τις απαρτίζουν; Πριν από τις καλοκαιρινές...

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι ένα στρέμμα;

Το στρέμμα είναι μονάδα μέτρησης εμβαδού. Το χρησιμοποιούμε κυρίως στην Ελλάδα για να μετρήσουμε εκτάσεις γης...