Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Σε πόσο χρόνο βράζουν τα κάστανα;

Τα κάστανα είναι από τους πιο γευστικούς χειμωνιάτικους καρπούς - για την ακρίβεια, ξηρούς καρπούς. Και είναι το ίδιο απολαυστικά τόσο βραστά όσο και ψητά στον φούρνο. Αν θέλεις να τα κάνεις...

Πώς θα μετράς σωστά τον αρτηριακό σου σφυγμό;

Ο αρτηριακός σφυγμός είναι δείκτης της κυκλοφορίας του αίματος. Γι΄ αυτό θα πρέπει να τον μετράς συχνά, ώστε να ξέρεις αν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Όπως μας πληροφορεί η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη, “στον φυσιολογικό σφυγμό οι παλμοί είναι ρυθμικοί: 55-100 ανά λεπτό. Παθολογικοί παράγοντες και παθήσεις που αλλοιώνουν το σφυγμό είναι καρδιακές ασθένειες, λοιμώδη νοσήματα, νοσήματα που μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου του αίματος, παθήσεις ενδοκρινών αδένων, η μέθη, η χρήση τοξικών ουσιών, ορισμένα φάρμακα και ψυχιατρικά νοσήματα. Επίσης το στρες, η άσκηση και η κύηση μπορεί να προκαλέσουν υπερκινητική κυκλοφορία και φυσιολογική επιτάχυνση του σφυγμού. Από την άλλη οι αθλητές, υπό φυσιολογικές συνθήκες, μπορεί να έχουν αραιούς σφυγμούς.

Πώς θα ψηλαφίσεις τον σφυγμό σου:

Η καλύτερη ώρα για να μετρήσεις τον αρτηριακό σφυγμό είναι το πρωί, μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι, διότι η κούραση της ημέρας μπορεί να αλλοιώσει το αποτέλεσμα.

Αναζήτησε τον σφυγμό χρησιμοποιώντας τον δείκτη και το μέσο δάχτυλό σου ακολουθώντας τη γραμμή του αντίχειρα (όπως στη φωτογραφία). Θα χρειαστεί να ψηλαφίσεις περίπου δύο εκατοστά πάνω από την ένωση του αντίχειρα με τον καρπό.

Ένας άλλος τρόπος για τη μέτρηση του σφυγμού είναι να τον εντοπίσεις στον λαιμό, κάτω ακριβώς από τη γνάθο.

Μετράς με ρολόι επί εξήντα δευτερόλεπτα τον αριθμό των σφυγμών. Εάν νιώθεις άρρυθμο τον σφυγμό σου ή οι παλμοί είναι πάνω από 100 ή κάτω από 55 ανά λεπτό, η άμεση παθολογική εκτίμηση είναι επιβεβλημένη”.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΥΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΟΥ;

Κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μας και θα έχεις τις απαντήσεις.