Πώς θα ξεχωρίζεις τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά;

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός/ή στα οπωροκηπευτικά για να μπορείς να ξεχωρίζεις αν ένα φρούτο ή ένα λαχανικό είναι φρέσκο. Υπάρχουν κριτήρια για να κάνεις τις σωστές επιλογές στα φυτικά προϊόντα:

Η όψη και το άρωμα

Ένα… ατσαλάκωτο φρούτο ή λαχανικό με ζωντανό χρώμα είναι μια καλή ένδειξη ότι το προϊόν δεν έχει μείνει για πολύ χρόνο σε αποθήκες, πριν βγει στην αγορά. Ειδικά το φρούτο πρέπει να έχει λεία, σφιχτή και ομοιόμορφη φλούδα, χωρίς γδαρσίματα, όπως επίσης ωραίο χρώμα και άρωμα (μην διστάζεις να διαλέγεις τα φρούτα ένα – ένα ελέγχοντας τη φλούδα τους και φέρνοντάς τα στη μύτη σου για να δεις αν μυρίζουν όμορφα). Από την άλλη, το λαχανικό πρέπει να διαθέτει ζωηρά φύλλα και κοτσάνια: Αν έχει μείνει στο ράφι για αρκετές ημέρες, αρχίζει να μαραίνεται και να χάνει το χρώμα του.

Μην διαλέγεις:

Φρούτα με ζαρωμένο φλοιό, γιατί αυτό είναι σημάδι αφυδάτωσης και άρα έλλειψης φρεσκάδας (σημαίνει ότι έχουν κοπεί αρκετές ημέρες πριν). Όταν τα φρούτα αφυδατώνονται, υστερούν σε γεύση, άρωμα αλλά και βιταμίνες (σε ποσοστό ως και 10%). Επιπλέον, όσο περισσότερες μέρες εκτίθενται στα ράφια, αποκτούν (λόγω συνέχισης της ωρίμανσής τους)  περισσότερα απλά σάκχαρα χάνοντας μέρος από τη θρεπτική αξία τους.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ