Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Συναναστρέφομαι κάποιον ή συναναστρέφομαι με κάποιον; Πώς είναι σωστό να το λέμε;

Συναναστρέφομαι σημαίνει έχω κοινωνικές ή φιλικές σχέσεις με κάποιον, κάνω παρέα. Λέμε όμως συναναστρέφομαι με κάποιον ή συναναστρέφομαι κάποιον; Σύμφωνα με το...

Πώς παρασκευάζεται η λευκή ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Πώς γράφεται η Ιχνηλάτη(ι)ση;

Η ιχληλάτη(ι)ση αποτελεί μία από τις πιο "δημοφιλείς" λέξεις που ακούγονται (και γράφονται) στον καιρό του κορωνοϊού. Ποια είναι η σωστή γραφή της; Με γιώτα ή με ήτα;

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Αναρωτιέσαι αν το βαζάκι που προμηθεύτηκες περιέχει γνήσιο μέλι ή νοθευμένο; Λογικό. Το μέλι είναι ένα ακριβό προϊόν, ειδικά αν μιλάμε για σπάνιες ποικιλίες, και πολλοί επιτήδειοι φτάνουν στο σημείο να το νοθεύουν με φτηνές γλυκαντικές ουσίες. Εσύ όμως το θέλεις αγνό, για να απολαύσεις πλήρως την υπέροχη γεύση του και τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες.

Πώς θα καταλάβεις λοιπόν αν το προϊόν που διάλεξες είναι “καθαρό”;

Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας είναι να γνωρίζεις τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ποικιλίας που αγόρασες. Το χρώμα, η υφή, το άρωμα και η γεύση ποικίλλουν σε κάθε τύπο μελιού. Για παράδειγμα, το θυμαρίσιο μέλι είναι ανοιχτόχρωμο και πιο λεπτόρρευστο, ενώ το μέλι βελανιδιάς είναι σκουρόχρωμο και παχύρρευστο.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα συνήθη χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας ίσως πρέπει να σε προβληματίσει.

Εκτός όμως από τις οργανοληπτικές ιδιότητες που ενίοτε μπορεί να σε μπερδέψουν, υπάρχουν κάποιοι τρόποι – οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού – που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο.

Η δοκιμή με το κουταλάκι

Ο πρώτος τρόπος είναι αυτός με το κουταλάκι. Γεμίζεις ένα κουτάλι με μέλι και το αφήνεις να τρέξει από ύψος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια λεπτή γραμμή. Αν η γραμμή του μελιού δεν κόβεται αλλά η ροή είναι συνεχόμενη μέχρι να αδειάσει σχεδόν το κουταλάκι, τότε το μέλι είναι ανόθευτο.

Η δοκιμή με το νερό

Το μέλι είναι αδιάλυτο σε νερό που βρίσκεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν λοιπόν ρίξεις μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, το μέλι πρέπει να πέσει στον πάτο του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί. Αν το μέλι διαλυθεί τελείως ή θολώσει το νερό, σημαίνει ότι περιέχει κάποια πρόσθετη, ευδιάλυτη γλυκαντική ουσία.

Η δοκιμή με το κερί

Το μέλι καίγεται, γιατί – υπό φυσιολογικές συνθήκες – δεν περιέχει υγρασία. Αν βουτήξεις λοιπόν το φιτίλι ενός κεριού μέσα στο μέλι και προσπαθήσεις να το ανάψεις, αυτό θα καεί κανονικά. Στην περίπτωση που δεν ανάβει, σημαίνει ότι το μέλι δεν είναι τόσο αγνό.

Η δοκιμή με το στυπόχαρτο

Αν ρίξεις μέλι πάνω σε ένα στυπόχαρτο, θα παραμένει στην επιφάνεια, χωρίς να απορροφηθεί. Αν απορροφηθεί, αυτό σημαίνει ότι το μέλι δεν είναι γνήσιο.

Το “ζαχάρωμα”

Κάποιες φορές μπορεί το μέλι να “παγώσει”. Πρόκειται για το λεγόμενο ζαχάρωμα ή κρυσταλλοποίηση του μελιού, όπως είναι ο ακριβής επιστημονικός όρος. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στο είδος του μελιού, καθώς και στις συνθήκες συντήρησής του, και δεν αποτελεί σημάδι νοθείας του προϊόντος.

Το είδαμε στο: votanistas.com

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς - και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός - είναι οι κόκκινες...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

Ποιες τροφές μάχονται την οστεοπόρωση και ποιες την ενισχύουν;

Πριν σου συμβεί, αλλά και εφόσον έχεις ήδη λάβει διάγνωση οστεοπόρωσης, καλό είναι να ξέρεις ποια τρόφιμα και ποτά ξορκίζουν την ασθένεια, καθώς και ποια συμβάλλουν στη...