back to top

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Αναρωτιέσαι αν το βαζάκι που προμηθεύτηκες περιέχει γνήσιο μέλι ή νοθευμένο; Λογικό. Το μέλι είναι ένα ακριβό προϊόν, ειδικά αν μιλάμε για σπάνιες ποικιλίες, και πολλοί επιτήδειοι φτάνουν στο σημείο να το νοθεύουν με φτηνές γλυκαντικές ουσίες. Εσύ όμως το θέλεις αγνό, για να απολαύσεις πλήρως την υπέροχη γεύση του και τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες.

Πώς θα καταλάβεις λοιπόν αν το προϊόν που διάλεξες είναι “καθαρό”;

Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας είναι να γνωρίζεις τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ποικιλίας που αγόρασες. Το χρώμα, η υφή, το άρωμα και η γεύση ποικίλλουν σε κάθε τύπο μελιού. Για παράδειγμα, το θυμαρίσιο μέλι είναι ανοιχτόχρωμο και πιο λεπτόρρευστο, ενώ το μέλι βελανιδιάς είναι σκουρόχρωμο και παχύρρευστο.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα συνήθη χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας ίσως πρέπει να σε προβληματίσει.

Εκτός όμως από τις οργανοληπτικές ιδιότητες που ενίοτε μπορεί να σε μπερδέψουν, υπάρχουν κάποιοι τρόποι – οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού – που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο.

Η δοκιμή με το κουταλάκι

Ο πρώτος τρόπος είναι αυτός με το κουταλάκι. Γεμίζεις ένα κουτάλι με μέλι και το αφήνεις να τρέξει από ύψος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια λεπτή γραμμή. Αν η γραμμή του μελιού δεν κόβεται αλλά η ροή είναι συνεχόμενη μέχρι να αδειάσει σχεδόν το κουταλάκι, τότε το μέλι είναι ανόθευτο.

Η δοκιμή με το νερό

Το μέλι είναι αδιάλυτο σε νερό που βρίσκεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν λοιπόν ρίξεις μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, το μέλι πρέπει να πέσει στον πάτο του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί. Αν το μέλι διαλυθεί τελείως ή θολώσει το νερό, σημαίνει ότι περιέχει κάποια πρόσθετη, ευδιάλυτη γλυκαντική ουσία.

Η δοκιμή με το κερί

Το μέλι καίγεται, γιατί – υπό φυσιολογικές συνθήκες – δεν περιέχει υγρασία. Αν βουτήξεις λοιπόν το φιτίλι ενός κεριού μέσα στο μέλι και προσπαθήσεις να το ανάψεις, αυτό θα καεί κανονικά. Στην περίπτωση που δεν ανάβει, σημαίνει ότι το μέλι δεν είναι τόσο αγνό.

Η δοκιμή με το στυπόχαρτο

Αν ρίξεις μέλι πάνω σε ένα στυπόχαρτο, θα παραμένει στην επιφάνεια, χωρίς να απορροφηθεί. Αν απορροφηθεί, αυτό σημαίνει ότι το μέλι δεν είναι γνήσιο.

Το “ζαχάρωμα”

Κάποιες φορές μπορεί το μέλι να “παγώσει”. Πρόκειται για το λεγόμενο ζαχάρωμα ή κρυσταλλοποίηση του μελιού, όπως είναι ο ακριβής επιστημονικός όρος. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στο είδος του μελιού, καθώς και στις συνθήκες συντήρησής του, και δεν αποτελεί σημάδι νοθείας του προϊόντος.

Το είδαμε στο: votanistas.com

Σχετικά Άρθρα