Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Αναρωτιέσαι αν το βαζάκι που προμηθεύτηκες περιέχει γνήσιο μέλι ή νοθευμένο; Λογικό. Το μέλι είναι ένα ακριβό προϊόν, ειδικά αν μιλάμε για σπάνιες ποικιλίες, και πολλοί επιτήδειοι φτάνουν στο σημείο να το νοθεύουν με φτηνές γλυκαντικές ουσίες. Εσύ όμως το θέλεις αγνό, για να απολαύσεις πλήρως την υπέροχη γεύση του και τις πολλές ευεργετικές του ιδιότητες.

Πώς θα καταλάβεις λοιπόν αν το προϊόν που διάλεξες είναι “καθαρό”;

Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας είναι να γνωρίζεις τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ποικιλίας που αγόρασες. Το χρώμα, η υφή, το άρωμα και η γεύση ποικίλλουν σε κάθε τύπο μελιού. Για παράδειγμα, το θυμαρίσιο μέλι είναι ανοιχτόχρωμο και πιο λεπτόρρευστο, ενώ το μέλι βελανιδιάς είναι σκουρόχρωμο και παχύρρευστο.

Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα συνήθη χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας ίσως πρέπει να σε προβληματίσει.

Εκτός όμως από τις οργανοληπτικές ιδιότητες που ενίοτε μπορεί να σε μπερδέψουν, υπάρχουν κάποιοι τρόποι – οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού – που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο.

Η δοκιμή με το κουταλάκι

Ο πρώτος τρόπος είναι αυτός με το κουταλάκι. Γεμίζεις ένα κουτάλι με μέλι και το αφήνεις να τρέξει από ύψος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια λεπτή γραμμή. Αν η γραμμή του μελιού δεν κόβεται αλλά η ροή είναι συνεχόμενη μέχρι να αδειάσει σχεδόν το κουταλάκι, τότε το μέλι είναι ανόθευτο.

Η δοκιμή με το νερό

Το μέλι είναι αδιάλυτο σε νερό που βρίσκεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν λοιπόν ρίξεις μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, το μέλι πρέπει να πέσει στον πάτο του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί. Αν το μέλι διαλυθεί τελείως ή θολώσει το νερό, σημαίνει ότι περιέχει κάποια πρόσθετη, ευδιάλυτη γλυκαντική ουσία.

Η δοκιμή με το κερί

Το μέλι καίγεται, γιατί – υπό φυσιολογικές συνθήκες – δεν περιέχει υγρασία. Αν βουτήξεις λοιπόν το φιτίλι ενός κεριού μέσα στο μέλι και προσπαθήσεις να το ανάψεις, αυτό θα καεί κανονικά. Στην περίπτωση που δεν ανάβει, σημαίνει ότι το μέλι δεν είναι τόσο αγνό.

Η δοκιμή με το στυπόχαρτο

Αν ρίξεις μέλι πάνω σε ένα στυπόχαρτο, θα παραμένει στην επιφάνεια, χωρίς να απορροφηθεί. Αν απορροφηθεί, αυτό σημαίνει ότι το μέλι δεν είναι γνήσιο.

Το “ζαχάρωμα”

Κάποιες φορές μπορεί το μέλι να “παγώσει”. Πρόκειται για το λεγόμενο ζαχάρωμα ή κρυσταλλοποίηση του μελιού, όπως είναι ο ακριβής επιστημονικός όρος. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στο είδος του μελιού, καθώς και στις συνθήκες συντήρησής του, και δεν αποτελεί σημάδι νοθείας του προϊόντος.

Το είδαμε στο: votanistas.com

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς - και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός - είναι οι κόκκινες...

Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος "απομίμηση σοκολάτας" ή "σκεύασμα...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Περισσότερες Απορίες να λύσεις...

“Να τα εκατοστήσεις” ή “Να τα εκατοστίσεις”; Πώς γράφεται σωστά η γενέθλια ευχή;

Συνήθως στα γενέθλια κάποιου του ευχόμαστε να φτάσει ως τα εκατό χρησιμοποιώντας το ρήμα εκατοστίζω (και όχι εκατοστώ), το οποίο σημαίνει αυξάνω το πλήθος πραγμάτων που έχω ως...

Βασιλικός στη γλάστρα: Πώς θα τον φροντίζεις σωστά;

Είναι αρωματικός, γευστικός, εντομοαπωθητικός, απολυμαντικός και… γαμήλιος. Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βότανα παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου στολίζει καμαρωτός και φουντωτός μπαλκόνια και...

Πώς θα μετρήσεις ακριβώς μία μερίδα μακαρόνια;

Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να μετράς τις μερίδες από τα μακαρόνια που θέλεις να μαγειρέψεις. Έτσι θα έχεις κάθε φορά την ακριβή ποσότητα που χρειάζεσαι...

Πώς θα κρεμάσεις τα κάδρα σωστά για να ομορφύνεις τους τοίχους του σπιτιού σου;

Πολλές φορές δεν αρκεί να διαθέτεις ένα όμορφο στολίδι για τον τοίχο σου (πίνακα ζωγραφικής, φωτογραφία, αφίσα, κάδρο γενικώς). Θα πρέπει να γνωρίζεις...

Καλοκαιρινή ατονία: Πώς θα ενισχύσεις την ενέργειά σου;

Υπάρχουν τρόποι να φορτίζεις ικανοποιητικά τις μπαταρίες σου αποφεύγοντας κάποιες συνήθειες και προσθέτοντας ορισμένες άλλες, που δίνουν σωματική και ψυχική...

Πώς θα βράζεις σωστά τα χόρτα;

Αφού τα καθαρίσεις καλά με άφθονο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις σε κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το...

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πώς θα την αποφύγεις;

Κοινώς είναι αυτό που λέμε "μου ανέβηκε το φαγητό στο στόμα" ή "νιώθω μια ξινίλα". Συμβαίνει επειδή η πέψη δεν γίνεται σωστά. Τα τελευταία χρόνια αυτή η ανώμαλη λειτουργία του πεπτικού συστήματος έχει αυξηθεί...

Πώς ξεφλουδίζεις μια μπανάνα; Με τον σωστό ή τον λάθος τρόπο;

Αν μπορούσες να παρακολουθήσεις μια μαϊμού να ξεφλουδίζει την μπανάνα της, θα συνειδητοποιούσες ότι εσύ μάλλον την ξεφλουδίζεις λάθος. Οι περισσότεροι...