Γιατί το τσάι του βουνού ονομάζεται Σιδερίτης;

Το δικό μας τσάι, το περίφημο τσάι του βουνού, είναι ένα ευχάριστο αρωματικό ρόφημα που φτιάχνεται από τα αποξηραμένα φύλλα του σκληροτράχηλου φυτού σιδερίτης. Αυτό το φυτό συνήθως φυτρώνει σε βραχώδεις πλαγιές βουνών, αλλά μπορεί και να καλλιεργηθεί.

Το τσάι του βουνού είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται από τον φιλόσοφο Θεόφραστο και τον γιατρό Διοσκουρίδη.

Ως ρόφημα ενδείκνυται για τα κρυολογήματα. Μαλακώνει τον λαιμό, έχει αντιπυρετική και ηρεμιστική δράση. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της δυσπεψίας, των γαστρεντερικών διαταραχών αλλά και της υπέρτασης.

Ακόμα θεωρείται ήπιο αγχολυτικό (χωρίς παρενέργειες), αντιφλεγμονώδες και ιδιαίτερα αντιοξειδωτικό αφού περιέχει φλαβονοειδή, ουσίες – ασπίδα για το καρδιαγγειακό σύστημα και τον εγκέφαλο. Επιπλέον, προστατεύει από την οστεοπόρωση.

Ένα τσάι με πολλά (τοπικά) ονόματα

Το επίσημο όνομα του τσαγιού του βουνού είναι Σιδερίτης. Γι΄αυτό υπάρχουν τρεις εκδοχές: Η πρώτη είναι ότι αποτελεί φυσική πηγή σιδήρου, η δεύτερη ότι τα φυλλαράκια του έχουν το σχήμα σιδερένιας λόγχης και η τρίτη ότι θεραπεύει τις πληγές που προκαλούνται από σιδερένια αντικείμενα.

Στην Κρήτη ονομάζεται και Καλοκοιμηθιά γιατί όταν το πίνεις κοιμάσαι καλά, αφού δεν ερεθίζει το νευρικό σύστημα – γι’ αυτό άλλωστε πλεονεκτεί ως προς το μαύρο ή το πράσινο τσάι. Επίσης είναι γνωστό και με άλλα ονόματα – ανάλογα με την περιοχή όπου φύεται, όπως τσάι του τσοπάνη, βλάχικο τσάι, τσάι του Ολύμπου, τσάι Παρνασσού, Ταΰγετου, Εύβοιας, τσάι του Άθω κλπ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πού πίνουν (στην υγειά μας) δροσερό τσάι tuvunu;

Ο κόσμος (στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού) το ΄χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι. Ο λόγος για το ταπεινό τσάι του βουνού, το οποίο καταναλώνουν...

Πώς θα ψήσεις μερακλίδικο ελληνικό καφέ;

Ο ελληνικός καφές θέλει τον τρόπο του στο ψήσιμο, για να αποδώσει τη νοστιμιά του. Δεν φτάνει να βάλεις τα υλικά στο μπρίκι και να τον αφήσεις να βράσει, ώσπου να...

Γιατί όταν πίνουμε ζεστό καφέ γινόμαστε πιο κοινωνικοί;

Είναι άραγε δυνατόν η γνώμη που σχηματίζουμε για κάποιον, καθώς και οι αποφάσεις που παίρνουμε να επηρεαστούν από τη θερμοκρασία του ροφήματος...

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς το πράσινο τσάι γίνεται δροσιστική γρανίτα;

Θέλεις να γευτείς κάτι πολύ δροσερό, αλλά δεν σε καλύπτουν τα αναψυκτικά, ούτε τα παγωτά...

Πόσο ανακουφιστικό είναι το τσάι για το ηλιοκαμένο δέρμα;

Αν τα χάδια του καυτού ήλιου σε ξεμυάλισαν και έμεινες περισσότερη ώρα στην παραλία από όση έπρεπε - με αποτέλεσμα το δέρμα σου να πάρει την κόκκινη...

Γιατί είναι καλύτερο να πίνεις το τσάι σου χωρίς γάλα;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν τουλάχιστον μία κούπα τσάι την ημέρα. Έτσι ωφελούνται από τις αντικαρκινικές, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές, και αποτοξινωτικές του ιδιότητες. Το τσάι συμβάλλει επίσης...

Πότε έχει ο καφές τη γιορτή του (να τον απολαύσουμε πανηγυρικά);

Η Διεθνής Ημέρα Καφέ καθιερώθηκε (το 2015) από τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO) με σκοπό την προώθηση του δημοφιλούς ροφήματος μέσα από...