Τι είναι η Αντζούγια (ή Αντσούγια);

-

Οι περισσότεροι – και δη οι καλοφαγάδες – σίγουρα έχουν γευτεί την αντζούγια. Δηλαδή γαύρο παστό, που αποτελεί ένα ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα λαδερά φαγητά και τα όσπρια αλλά κι έναν ξεχωριστό μεζέ για μερακλήδες. Όμως κάποτε η αντζούγια δεν ήταν ακριβώς παστός γαύρος…

Από τη σαρδέλα στον… αλμυρό γαύρο

Η λέξη αντζούγια είναι ιταλική, αλλά έχει τις ρίζες της στην ελληνική αφύη, που στην ελληνιστική εποχή ήταν η σαρδέλα ή άλλο μικρό ψάρι. Η αφύη ταξίδεψε στα λατινικά, όπου έγινε apiu(v)a, και μετά στα ιταλικά όπου μεταμορφώθηκε σε acciuga. Τελικά επέστρεψε στα νεοελληνικά ως αντζούγια, για να περιγράψει το ψάρι γαύρος που διατηρείται σε άλμη.

Θες να φτιάξεις τις δικές σου αντζούγιες;

Επί τη ευκαιρία, δες μια εύκολη συνταγή για να φτιάξεις τις δικές σου αντζούγιες.

Υλικά:

  • ½ κιλό γαύρος
  • 2-3 πιπεριές πολύχρωμες ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • Λάδι
  • Αλάτι χοντρό
  • Ξίδι

Εκτέλεση:

Καθαρίζεις τον γαύρο και τον ξεπλένεις με άφθονο νερό.

Σε ένα σουρωτήρι βάζεις μια στρώση γαύρο, τον καλύπτεις με αλάτι και συνεχίζεις έτσι μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλη η ποσότητα του ψαριού.

Τον αφήνεις στο αλάτι για 24 ώρες.

Κατόπιν τον ξεπλένεις, τον ξεκοκαλίζεις και τον τοποθετείς σε ένα δοχείο γεμάτο με ξίδι για 4 ώρες.

Τέλος, τον μεταφέρεις σε ένα άλλο δοχείο, όπου έχεις βάλει το λάδι, τις πιπεριές και το σκόρδο.

Σε αυτή την κατάσταση μπορείς να τον διατηρήσεις στο ψυγείο για 2 – 3 μήνες.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Ποια είναι τα χρώματα του ουράνιου τόξου και με ποια σειρά εμφανίζονται;

Τα χρώματα του ουράνιου τόξου είναι το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το πράσινο, το... Βέβαια, στην πραγματικότητα η ποικιλία των χρωμάτων εκτείνεται...

Πού φοράνε οι γυναίκες το Μπροστομούνι;

Τι φαντάζεσαι ότι είναι το μπροστομούνι; Πριν αρχίσεις να ψάχνεις κάποιο… έξαλλο εσώρουχο, πήγαινε μια βόλτα ως την κουζίνα. Και ξανασκέψου κάτι πιο απλό...

Πώς θα ζεστάνεις τα κρύα πόδια σου στη στιγμή;

Τα κρύα πόδια (χαρακτηριστικό κυρίως των γυναικών), μπορούν να ζεσταθούν ανά πάσα στιγμή με μια απλή άσκηση...

Πότε χρησιμοποιούμε το Ενωτικό;

Ενωτικό είναι η μικρή οριζόντια γραμμή (-) που τοποθετείται για να δείξει ότι δύο τμήματα μιας λέξης ή και δύο ολόκληρες λέξεις ενώνονται και αποτελούν...

Πόσα γραμμάρια είναι ένα λίτρο;

Η μετατροπή ενός λίτρου σε γραμμάρια εξαρτάται από την πυκνότητα του υγρού ή του αερίου που θέλουμε να μετρήσουμε. Εκτός από το νερό...

Τι σημαίνει στην κυριολεξία η λέξη Μπαγάσας; Αν την χρησιμοποιείς, πρέπει να ξέρεις…

Κατεργαράκος, επιτήδειος, κάποιος που πετυχαίνει αυτό που θέλει με πονηρό τρόπο. Αλλά και παλιάνθρωπος, απατεώνας, διεφθαρμένος, αναξιόπιστος. Αυτό...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Τα όσπρια συνδυασμένα με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...