Τι είναι η Αντζούγια (ή Αντσούγια);

Οι περισσότεροι – και δη οι καλοφαγάδες – σίγουρα έχουν γευτεί την αντζούγια. Δηλαδή γαύρο παστό, που αποτελεί ένα ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα λαδερά φαγητά και τα όσπρια αλλά κι έναν ξεχωριστό μεζέ για μερακλήδες. Όμως κάποτε η αντζούγια δεν ήταν ακριβώς παστός γαύρος…

Από τη σαρδέλα στον… αλμυρό γαύρο

Η λέξη αντζούγια είναι ιταλική, αλλά έχει τις ρίζες της στην ελληνική αφύη, που στην ελληνιστική εποχή ήταν η σαρδέλα ή άλλο μικρό ψάρι. Η αφύη ταξίδεψε στα λατινικά, όπου έγινε apiu(v)a, και μετά στα ιταλικά όπου μεταμορφώθηκε σε acciuga. Τελικά επέστρεψε στα νεοελληνικά ως αντζούγια, για να περιγράψει το ψάρι γαύρος που διατηρείται σε άλμη.

Θες να φτιάξεις τις δικές σου αντζούγιες;

Επί τη ευκαιρία, δες μια εύκολη συνταγή για να φτιάξεις τις δικές σου αντζούγιες.

Υλικά:

  • ½ κιλό γαύρος
  • 2-3 πιπεριές πολύχρωμες ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • Λάδι
  • Αλάτι χοντρό
  • Ξίδι

Εκτέλεση:

Καθαρίζεις τον γαύρο και τον ξεπλένεις με άφθονο νερό.

Σε ένα σουρωτήρι βάζεις μια στρώση γαύρο, τον καλύπτεις με αλάτι και συνεχίζεις έτσι μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλη η ποσότητα του ψαριού.

Τον αφήνεις στο αλάτι για 24 ώρες.

Κατόπιν τον ξεπλένεις, τον ξεκοκαλίζεις και τον τοποθετείς σε ένα δοχείο γεμάτο με ξίδι για 4 ώρες.

Τέλος, τον μεταφέρεις σε ένα άλλο δοχείο, όπου έχεις βάλει το λάδι, τις πιπεριές και το σκόρδο.

Σε αυτή την κατάσταση μπορείς να τον διατηρήσεις στο ψυγείο για 2 – 3 μήνες.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Latest Posts

Γιατί ένα προϊόν απομίμηση του αυθεντικού το λέμε “Μαϊμού”;

Οι μαϊμούδες είναι μικρόσωμοι, ευκίνητοι πίθηκοι με μακριά ουρά. Γενικά θεωρούνται νοήμονα ζώα. Έχουν επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (χάρισμα): Αντιγράφουν κινήσεις...

Ποιοι ήταν οι 7 σοφοί της αρχαιότητας;

Ο όρος "Επτά σοφοί" αναφέρεται σε μία ομάδα ιστορικών προσωπικοτήτων που έζησαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και νεότερα στην Ελλάδα και διακρίθηκαν για το φιλοσοφικό, πολιτικό ή νομοθετικό έργο τους...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Πού καθρεφτίζονταν οι αρχαίοι;

Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ορυκτά και μέταλλα που μπορούσαν να καθρεφτίζουν το είδωλο, όπως ηφαιστειακό γυαλί του οψιδιανού (Μάγια, Αζτέκοι, Ολμέκοι), χαλκό...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Πώς θα καταφέρεις να ζεις το σήμερα χωρίς αγωνία;

Κανένα συναίσθημα, καμιά κατάσταση δεν είναι τελική. Τα πάντα εναλλάσσονται, χαρά και λύπη, άγχος και ηρεμία, σιγουριά και αβεβαιότητα. Το μυστικό...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ