Τι είναι η Αντζούγια (ή Αντσούγια);

Οι περισσότεροι – και δη οι καλοφαγάδες – σίγουρα έχουν γευτεί την αντζούγια. Δηλαδή γαύρο παστό, που αποτελεί ένα ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα λαδερά φαγητά και τα όσπρια αλλά κι έναν ξεχωριστό μεζέ για μερακλήδες. Όμως κάποτε η αντζούγια δεν ήταν ακριβώς παστός γαύρος…

Από τη σαρδέλα στον… αλμυρό γαύρο

Η λέξη αντζούγια είναι ιταλική, αλλά έχει τις ρίζες της στην ελληνική αφύη, που στην ελληνιστική εποχή ήταν η σαρδέλα ή άλλο μικρό ψάρι. Η αφύη ταξίδεψε στα λατινικά, όπου έγινε apiu(v)a, και μετά στα ιταλικά όπου μεταμορφώθηκε σε acciuga. Τελικά επέστρεψε στα νεοελληνικά ως αντζούγια, για να περιγράψει το ψάρι γαύρος που διατηρείται σε άλμη.

Θες να φτιάξεις τις δικές σου αντζούγιες;

Επί τη ευκαιρία, δες μια εύκολη συνταγή για να φτιάξεις τις δικές σου αντζούγιες.

Υλικά:

  • ½ κιλό γαύρος
  • 2-3 πιπεριές πολύχρωμες ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • Λάδι
  • Αλάτι χοντρό
  • Ξίδι

Εκτέλεση:

Καθαρίζεις τον γαύρο και τον ξεπλένεις με άφθονο νερό.

Σε ένα σουρωτήρι βάζεις μια στρώση γαύρο, τον καλύπτεις με αλάτι και συνεχίζεις έτσι μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλη η ποσότητα του ψαριού.

Τον αφήνεις στο αλάτι για 24 ώρες.

Κατόπιν τον ξεπλένεις, τον ξεκοκαλίζεις και τον τοποθετείς σε ένα δοχείο γεμάτο με ξίδι για 4 ώρες.

Τέλος, τον μεταφέρεις σε ένα άλλο δοχείο, όπου έχεις βάλει το λάδι, τις πιπεριές και το σκόρδο.

Σε αυτή την κατάσταση μπορείς να τον διατηρήσεις στο ψυγείο για 2 – 3 μήνες.

Περισσότερα Άρθρα