PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

“Να τα εκατοστήσεις” ή “Να τα εκατοστίσεις”; Πώς γράφεται σωστά η γενέθλια ευχή;

Συνήθως στα γενέθλια κάποιου του ευχόμαστε να φτάσει ως τα εκατό χρησιμοποιώντας το ρήμα εκατοστίζω (και όχι εκατοστώ), το οποίο σημαίνει αυξάνω το πλήθος πραγμάτων που έχω ως...

Βασιλικός στη γλάστρα: Πώς θα τον φροντίζεις σωστά;

Είναι αρωματικός, γευστικός, εντομοαπωθητικός, απολυμαντικός και… γαμήλιος. Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βότανα παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου στολίζει καμαρωτός και φουντωτός μπαλκόνια και...

Πώς θα κρεμάσεις τα κάδρα σωστά για να ομορφύνεις τους τοίχους του σπιτιού σου;

Πολλές φορές δεν αρκεί να διαθέτεις ένα όμορφο στολίδι για τον τοίχο σου (πίνακα ζωγραφικής, φωτογραφία, αφίσα, κάδρο γενικώς). Θα πρέπει να γνωρίζεις...

Πώς ο αστακός από φαγητό των φτωχών και των σκλάβων έγινε φαγητό των πλουσίων;

Σήμερα ο αστακός αποτελεί ένα από τα ακριβότερα εδέσματα. Κάποτε όμως ήταν ένα ταπεινό φαγητό, με το οποίο τρέφονταν οι φτωχότερες τάξεις της κοινωνίας – υπήρξε κατά κάποιο τρόπο η πρωτεΐνη των φτωχών.

Πριν από πολλά χρόνια στις ακτές της Αμερικής υπήρχε τόσο μεγάλη αφθονία αστακών που οι αυτόχθονες τους χρησιμοποιούσαν για δόλωμα ή ακόμα και για λίπασμα. Αργότερα οι αστακοί σερβίρονταν στους φυλακισμένους και τους σκλάβους.

Πότε έγινε δημοφιλής και ακριβός

Με την έλευση του αμερικάνικου σιδηρόδρομου, στα τέλη της δεκαετίας του 1800, οι αστακοί ξεκίνησαν να σερβίρονται στα βαγόνια και να αποκτούν φανατικούς οπαδούς. Αυτή η αύξηση της δημοφιλίας τους ήταν που τους έκανε πιο δυσεύρετους, καθώς από την υπεραλίευση άρχισαν να μειώνονται οι πληθυσμοί τους στις θάλασσες. Και κάπως έτσι η τιμή τους έφτασε στα ύψη.

Περνώντας τα χρόνια ο αστακός συνδέθηκε τελικά με το γκουρμέ φαγητό και έγινε σύμβολο του πλούτου και της καλής ζωής. Σήμερα το ψάρεμά του δεν είναι εύκολη υπόθεση και επιπλέον υπάρχει μεγάλο κόστος στην μεταφορά του, διότι πωλείται ζωντανός.

Πληροφορίες από: lifo.gr

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ