Πού φτιάχτηκε η πρώτη Βόμβα Μολότοφ;

Η βόμβα Μολότοφ είναι πασίγνωστη ανά την υφήλιο. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως σε “μάχες” πόλεων, ως όπλο κυρίως αντιεξουσιαστών και αναρχικών στις συγκρούσεις τους με την αστυνομία. Όμως παλιότερα αποτελούσε δυνατό και αποτελεσματικό όπλο σε πολεμικές συρράξεις.

Όχι βόμβα, κοκτέιλ

Αρχικά πρέπει να διευκρινιστεί ότι η βόμβα Μολότοφ δεν είναι βόμβα. Η ορολογία που συχνά χρησιμοποιείται και την περιγράφει ως βόμβα είναι καταχρηστική, καθώς δεν πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό παρά μόνο για εμπρηστικό. Η σωστή ονομασία της είναι Κοκτέιλ Μολότοφ.

Από τι αποτελείται;

Αποτελείται από μία γυάλινη φιάλη, γεμάτη με εύφλεκτο υγρό, κι ένα κομμάτι υφάσματος, το οποίο προσαρμόζεται στο στόμιο της φιάλης και χρησιμοποιείται ως φιτίλι. Με την πυροδότηση του υφάσματος – φιτιλιού, η φιάλη εκτοξεύεται από τον χειριστή της σαν χειροβομβίδα. Με την πτώση της στο έδαφος το εύφλεκτο υγρό και τα θραύσματα της φιάλης απλώνονται σε μεγάλη επιφάνεια και μπορεί να αποδειχτούν θανατηφόρα.

Λόγω λοιπόν του μηδαμινού κόστους, της ευκολίας κατασκευής και της αποτελεσματικότητάς της – σε κάποιες περιπτώσεις – μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί και “βόμβα των φτωχών”.

Ποιοι την βάφτισαν Μολότοφ

Για πρώτη φορά τέτοιου είδους εμπρηστικός μηχανισμός εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της Κομμούνας του Παρισιού (1789-1795), όταν γυναίκες των επαναστατημένων τάξεων πυρπολούσαν σπίτια πλουσίων και δημόσια κτίρια με μπουκάλια που περιείχαν πετρέλαιο ή παραφίνη. Ήταν η εποχή που το πετρέλαιο μόλις είχε ανακαλυφθεί. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1936-1939) και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, τους Δημοκρατικούς και τους Εθνικιστές, για να καταστρέφουν οι μεν τα τανκς των άλλων.

Από κει πήραν την ιδέα και οι Φινλανδοί και την εφάρμοσαν τον Νοέμβριο του 1939, για να αμυνθούν στην επίθεση του Κόκκινου Στρατού. Ήταν κι αυτοί που έδωσαν όνομα στον συγκεκριμένο εμπρηστικό μηχανισμό: Τον βάφτισαν “Κοκτέιλ Μολότοφ”, από το όνομα του Σοβιετικού υπουργού Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Στάλιν, τον Βιατσεσλάβ Μολότοφ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίθεσης, ο Μολότοφ σε ραδιοφωνικό του μήνυμα προς τον σοβιετικό λαό υποστήριξε πως η χώρα του δεν έριχνε βόμβες αλλά “πανέρια” με τρόφιμα στους πεινασμένους Φινλανδούς. Τότε οι Φινλανδοί ονόμασαν ειρωνικά τις βόμβες αυτές “βόμβες πικ-νικ του Μολότοφ” και ως αντίδραση χρησιμοποίησαν εμπρηστικές φιάλες κατά των σοβιετικών αρμάτων ονομάζοντές τες, επίσης ειρωνικά, “Κοκτέιλ Μολότοφ”.

Τελικά, οι Φινλανδοί βιομηχανοποίησαν την παραγωγή, καθώς κατασκεύασαν τουλάχιστον 450.000 Μολότοφ την περίοδο της σοβιετικής κατοχής στο εργοστάσιο του κρατικού μονοπωλίου οινοπνεύματος ALKO.

Τις βόμβες Μολότοφ χρησιμοποίησαν αργότερα και οι ίδιοι οι Σοβιετικοί, όταν δέχθηκαν την επίθεση του Χίτλερ το καλοκαίρι του 1941, όπως επίσης και οι Εβραίοι κατά των Γερμανών στη μεγάλη εξέγερση του Γκέτο Βαρσοβίας το 1944. Επίσης τις χρησιμοποίησαν:

Οι Ούγγροι κατά των Σοβιετικών εισβολέων το 1956.

Οι Τσέχοι κατά των Σοβιετικών εισβολέων το 1968.

Οι Καθολικοί της Βορείου Ιρλανδίας κατά των αγγλικών στρατευμάτων.

Οι Παλαιστίνιοι των κατεχόμενων εδαφών κατά των ισραηλινών αρμάτων.

Οι μαύροι της Νοτίου Αφρικής κατά του στρατού και της αστυνομίας την περίοδο του Απαρτχάιντ.

Σήμερα οι Ουκρανοί κατά των ρωσικών στρατευμάτων.

Πληροφορίες από: sansimera.gr

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ