Πόσο θρεπτικό όσπριο είναι ο αρακάς;

Ναι, ο αρακάς δεν είναι λαχανικό, είναι όσπριο. Θρεπτικό, υγιεινό, με χαμηλά λιπαρά και ευχάριστη γλυκιά γεύση που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Τώρα θα τον βρεις φρέσκο, καθώς είναι στον μήνα του, και μπορείς να τον απολαύσεις λαδερό, συνοδευμένο με κρεμμυδάκι και άνηθο.

Πλούσιος σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες

Ο αρακάς αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών (βοηθούν στη δημιουργία και την ενίσχυση του μυϊκού συστήματος) και υδατανθράκων (προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό). Επίσης περιέχει φυτικές ίνες, πολύτιμες για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και την προστασία από διάφορες ασθένειες (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, κάποιες μορφές καρκίνου κ.ά.), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες K, C, Α, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, σίδηρο.

Ένα επιπλέον προσόν του είναι ότι περιλαμβάνει στη σύστασή του φυτοχημικές και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι περίφημες κουμαρίνες, οι οποίες, σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται να θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού κατά του καρκίνου του στομάχου.

Αν τον προτιμήσεις καταψυγμένο

Οι περισσότεροι προτιμούν σήμερα τον καταψυγμένο αρακά, καθώς υπάρχει σε κάθε σούπερ μάρκετ και προσφέρει ευκολία στο μαγείρεμα. Ο καταψυγμένος όμως μπορεί μεν να μην έχει χάσει τα πολύτιμα συστατικά του (αφού καταψύχεται το πολύ σε τέσσερις ώρες από τη συγκομιδή του), ωστόσο υποβάλλεται σε κάποια επεξεργασία (του προσθέτουν π.χ. νάτριο) ώστε να διατηρείται φρέσκος. Γι΄ αυτό καλό είναι, πριν τον βάλεις στην κατσαρόλα, να τον ξεπλύνεις καλά.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

NEWSLETTER

Λύσε τις Απορίες σου λαμβάνοντας τις απαντήσεις στο email σου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΙΣ

Πόσα (και ποια) νησιά είναι οι Κυκλάδες;

Μπορεί να κάνεις συχνά τις διακοπές σου στις Κυκλάδες, αλλά έχεις ποτέ αναρωτηθεί πόσα και ποια νησιά τις απαρτίζουν; Πριν από τις καλοκαιρινές...

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πόσο… δηλητηριώδες είναι το αλουμίνιο;

Το πίνουμε, το τρώμε, το βάζουμε επάνω στο δέρμα μας, το περνάμε απευθείας στην κυκλοφορία του αίματός μας και, σε κάποιες περιπτώσεις...