Πόσο ασβέστιο έχει η φέτα;

Η φέτα αποτελεί αγαπημένο γαλακτοκομικό προϊόν στη χώρα μας (από την αρχαιότητα). Και όχι άδικα, αφού και νόστιμη είναι και θρεπτική. Επιπλέον είναι ένα προϊόν για το οποίο καμαρώνουμε, αφού το παράγουμε και το εξάγουμε με επιτυχία. Μάλιστα η μοναδική γεύση της έχει ξετρελάνει τους πάντες και την αποζητούν με πάθος σε όλο τον κόσμο (ίσως γι΄ αυτό και κάποιοι τους ξεγελούν προσφέροντάς τους καναδικές, ισραηλινές, αυστραλιανές, μεσανατολικές, δανέζικες και άλλες απομιμήσεις). Πόσο ασβέστιο όμως μας προσφέρει η φέτα; Και πόσο λιπαρά έχει;

Διαφέρει από τόπο σε τόπο

Οι απόψεις για την ποσότητα ασβεστίου που περιέχει η φέτα ποικίλουν. Άλλοι της αποδίδουν λιγότερο και άλλοι περισσότερο ασβέστιο. Η επικρατέστερη τιμή είναι τα 450 – 500 mg ασβεστίου στα 100 γρ.

Μετρήσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης (τμήμα Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής) δείχνουν ότι η σύσταση της φέτας διαφέρει από τόπο σε τόπο. Έτσι, ενώ το ασβέστιο που περιέχει η φέτα Θεσσαλίας είναι 421 mg/100 γρ., στη φέτα Πελοποννήσου φτάνει το νούμερο – ρεκόρ των 980 mg/100 γρ. ξεπερνώντας πολλά ονομαστά τυριά του εξωτερικού.

Μέτρια λιπαρά

Σύμφωνα με το ίδιο πανεπιστήμιο, το συνολικό λίπος της ελληνικής φέτας κυμαίνεται από 21,1% έως 25,3%. Αυτό σημαίνει ότι έχει λιγότερα ποσοστά σε σύγκριση με άλλα διαιτητικά τυριά, όπως π.χ. το έμενταλ. Γενικά θεωρείται ένα τυρί ενδιάμεσης περιεκτικότητας σε λιπαρά, που μπορεί να καταναλώνεται (σε μικρή ποσότητα) έως τρεις φορές την εβδομάδα από όσους έχουν πρόβλημα χοληστερόλης, εναλλάξ με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.

Προσοχή στην άλμη

Η φέτα είναι επίσης σημαντική πηγή πρωτεΐνης (16,5% έως 18,6% κατά τις παραπάνω μετρήσεις), ριβοφλαβίνης, βιταμινών Β6 και Β12, φολικού οξέος, φωσφόρου, σεληνίου και ψευδαργύρου. Βέβαια το αλατάκι της είναι…τσιμπημένο (οπότε δεν το παρακάνουμε σε ποσότητα), όμως η άλμη της συμβάλλει στη νοστιμιά της. Πάντως, για να αποφεύγεις την επιπλέον πρόσληψη νατρίου, μπορείς να την ξεπλένεις καλά, πριν τη φας.

Ακόμα, για να παίρνεις περισσότερη νοστιμιά και άλλα ευεργετικά στοιχεία, μπορείς να την περιχύνεις με ελαιόλαδο και να την πασπαλίζεις με ρίγανη.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Απορείς;

Δες Κι Αυτά