Πότε άναψε ο πρώτος φάρος του κόσμου;

-

Ο πρώτος φάρος που κατασκευάστηκε στον κόσμο ήταν ο περίφημος Φάρος της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Χρονολογείται τον 3ο αιώνα π.Χ. και – σύμφωνα με αρχαία κείμενα – πρόκειται για έργο του Έλληνα αρχιτέκτονα Σωστράτη.

Ένα από τα 7 θαύματα

Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας θεωρείται ένα από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ήταν ένας πύργος συνολικού ύψους 140 μέτρων και για την εποχή του το πιο ψηλό ανθρώπινο οικοδόμημα μετά την πυραμίδα του Χέοπος. Χτίστηκε πάνω σε μια νησίδα που λεγόταν Φάρος – εμπρός από τη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, από όπου και πήρε το όνομά του. Ολοκληρώθηκε – μετά από περίπου 20 χρόνια εργασιών – γύρω στο 280 π.Χ. επί βασιλείας του Πτολεμαίου του Β΄.

Ήταν φτιαγμένος από κομμάτια άσπρης πέτρας και δομημένος σε τέσσερα επίπεδα. Το χαμηλότερο ήταν η τετράγωνη βάση, το δεύτερο ένα τετράγωνο κτίσμα, το τρίτο ένα οκτάγωνο κτίσμα και το τέταρτο και ψηλότερο ένας κυλινδρικός πύργος στην κορυφή του οποίου είχε τοποθετηθεί το άγαλμα του Ποσειδώνα ή του Απόλλωνα. Στο εσωτερικό του τέταρτου επιπέδου υπήρχε φωτιά που οδηγούσε τα πλοία με ασφάλεια στο λιμάνι.

Τα ορειχάλκινα κάτοπτρα

Πίσω από τη φωτιά ήταν τοποθετημένα φύλλα ορείχαλκου, που αντανακλούσαν τη λάμψη προς τη θάλασσα. Μάλιστα λέγεται ότι τα πλοία μπορούσαν να τη διακρίνουν από 50 χιλιόμετρα μακριά.

Ο φάρος λειτουργούσε κανονικά μέχρι τον 12ο αιώνα μ.Χ. «Έσβησε» όταν το λιμάνι της Αλεξάνδρειας γέμισε από λάσπη και τα πλοία έπαψαν να το χρησιμοποιούν. Η πλήρης καταστροφή του επήλθε τον 14ο αιώνα μ.Χ. από σεισμό.

[Φωτό από: lifo.gr]

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook