Γιατί τα μελομακάρονα κερδίζουν τους κουραμπιέδες στη μάχη της διατροφικής αξίας;

Τόσο τα μελομακάρονα όσο και οι κουραμπιέδες – γλυκά που φτιάχνονται παραδοσιακά την περίοδο των Χριστουγέννων – έχουν υπέροχη γεύση. Δεν έχουν όμως και την ίδια διατροφική αξία. Τη μάχη της πιο υγιεινής επιλογής κερδίζουν ξεκάθαρα τα μελομακάρονα. Δες γιατί.

Μελομακάρονο με ελαιόλαδο και μέλι

Το μελομακάρονο αποτελεί το πλέον παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο γλυκό, αφού κυρίαρχο στη συνταγή του έχει το μέλι – σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας από την αρχαιότητα. Φτιάχνεται κυρίως από αλεύρι, ελαιόλαδο, κανέλα, ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού, καρύδια, ζάχαρη και μέλι. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες λόγω του αλευριού, της ζάχαρης και του μελιού και γι΄ αυτόν τον λόγο προσφέρει άμεσα ενέργεια στον οργανισμό.

Θεωρείται ίσως το καλύτερο γλυκό των Χριστουγέννων, καθώς δεν περιέχει καθόλου ζωικό λίπος, ενώ παρέχει στον οργανισμό μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (καρύδια), συστατικά με ευεργετική δράση στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επίσης το ελαιόλαδο, η κανέλα, το πορτοκάλι και το μέλι είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών, που προστατεύουν τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού από τη φθορά.

Τα 30 γρ. δίνουν 110 θερμίδες.

Κουραμπιές με βούτυρο και ζάχαρη άχνη

Ο κουραμπιές παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στη Μικρά Ασία. Έχει τούρκικο όνομα και βασικό υλικό παρασκευής του το βούτυρο, που χρησιμοποιείται ευρέως στην τούρκικη κουζίνα. Ακόμα και το κλασικό σχήμα του, το μισοφέγγαρο, παραπέμπει  στη γείτονα χώρα.

Τα κύρια συστατικά του κουραμπιέ είναι το αλεύρι, το βούτυρο, οι κρόκοι αυγών, η ζάχαρη και τα αμύγδαλα. Μάλιστα λέγεται ότι η υπέροχη γεύση του οφείλεται στην άριστη ποιότητα του φρέσκου βουτύρου που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Είναι λοιπόν κι αυτός πλούσιος σε υδατάνθρακες λόγω του αλευριού και της ζάχαρης που περιέχει.

Ωστόσο, αν και η διαφορά του με το μελομακάρονο στο ενεργειακό περιεχόμενο (θερμίδες) δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, η ποιοτική σύσταση των λιπαρών του διαφέρει κατά πολύ. Κι αυτό γιατί ο κουραμπιές περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, που προέρχονται από το ζωικό βούτυρο και τους κρόκους των αυγών, τα οποία δεν ωφελούν το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Έτσι χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή του. Το θετικό είναι ότι περιέχει αμύγδαλα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Τα 30 γρ. δίνουν 150 θερμίδες.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Δες Κι Αυτά

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Δημοφιλή

Πώς θα απολαύσεις γλυκό “μωσαϊκό” χωρίς ζάχαρη και βούτυρο;

Μπορείς να το φτιάξεις με λιγότερο παχυντικά (και λιπαρά) υλικά, εξίσου όμως εύγευστο και απολαυστικό...

Γιατί τα γλυκά από φρούτα τα λέμε “του κουταλιού”;

Η ονομασία τους προέρχεται από τον τρόπο που σερβίρονταν παλιά: Συνήθως η οικοδέσποινα έβαζε το γλυκό σε ένα μπολ με κουταλάκια γύρω-γύρω. Οι καλεσμένοι έπαιρναν...

Πού ανταλλάσσουν άντρες και γυναίκες τυχερά φιλιά τα Χριστούγεννα;

Όταν ένας άντρας και μια γυναίκα βρεθούν κάτω από ένα κλωνάρι γκι, τότε το χριστουγεννιάτικο έθιμο λέει πως πρέπει να φιληθούν για να έχουν καλή (ερωτική) τύχη. Γιατί υπάρχει αυτή η παράδοση; Η απάντηση βρίσκεται στην...

Πόσο ακίνδυνη είναι η χρυσόσκονη;

Η χρυσόσκονη περιέχει τοξικά ανακλαστικά υλικά, όπως αλουμίνιο, διοξείδιο τιτανίου, οξείδιο του σιδήρου κ.ά. Θεωρείται μη τοξική για να την αγγίζεις, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο αν την καταπιείς ή την εισπενύσεις...

Πώς θα φτιάξεις βασιλόπιτα χωρίς αβγά και βούτυρο;

Φέτος μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα μια βασιλόπιτα με θρεπτικά συστατικά - χωρίς βούτυρο, αβγά ή άλλα παχυντικά υλικά - με απίστευτη γλύκα και νοστιμιά!