back to top

Τι είναι η καρδιακή συνοχή, που διώχνει μακριά όλα τα αρνητικά συναισθήματα;

Ξέρεις τι είναι η καρδιακή συνοχή και πώς μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις ψυχική και συναισθηματική ισορροπία στους δύσκολους καιρούς που ζούμε; Αν όχι, η Συμβουλευτική ψυχολόγος – NLP Practitioner Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon έχει όλες τις απαντήσεις.

“Η καρδιακή συνοχή είναι μία μέθοδος υψηλής αποτελεσματικότητας για την επίτευξη βαθιάς χαλάρωσης αλλά και γενικότερης συναισθηματικής ισορροπίας. Συνδυάζει στοιχεία από παραδοσιακές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στη γιόγκα, την πρακτική της ενσυνειδητότητας, τον διαλογισμό, καθώς και διάφορες ασκήσεις χαλάρωσης.

Όπως γίνεται αντιληπτό και από την ονομασία, σκοπός αυτής της τεχνικής είναι να πετύχει συνοχή στον καρδιακό ρυθμό. Σε καταστάσεις στρες, άγχους, κατάθλιψης ή θυμού η μεταβλητότητα ανάμεσα στους διαδοχικούς καρδιακούς παλμούς γίνεται ακανόνιστη και δεν έχει εσωτερική δομή. Αντίθετα, σε καταστάσεις ευεξίας, συμπόνιας ή ευγνωμοσύνης ο καρδιακός ρυθμός εναλλάσσεται ανάμεσα στην επιτάχυνση και την επιβράδυνση με μεγαλύτερη ομοιομορφία, κανονικότητα και συνοχή.

Η συνοχή στον καρδιακό ρυθμό επηρεάζει τον συναισθηματικό εγκέφαλο ενισχύοντας τη σταθερότητα και προωθώντας το μήνυμα ότι όλα στο σώμα μας λειτουργούν σωστά. Ο συναισθηματικός εγκέφαλος αντιδρά σε αυτό το μήνυμα ενισχύοντας τη συνοχή στην καρδιά. Η συνοχή ανάμεσα στην καρδιά και τον συναισθηματικό εγκέφαλο σταθεροποιεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα (συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό). Όταν επιτύχουμε τον συντονισμό της καρδιάς, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος σε αυτόν τον συμπαγή ρυθμό, μπορούμε να αντιμετωπίζουμε το στρες αποτελεσματικότερα και να πετυχαίνουμε συναισθηματική ισορροπία.

Ενισχύει και τη σωματική υγεία

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου της καρδιακής συνοχής έχει εξεταστεί από διάφορες έρευνες. Για παράδειγμα, ο Δρ. Luskin στο πανεπιστήμιο Stanford δημιούργησε μία ομάδα από ανθρώπους που έπασχαν από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια και οίδημα, για να τους μάθει να χρησιμοποιούν τη μέθοδο. Όπως πολύ συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, τα σωματικά τους συμπτώματα όπως η δύσπνοια, η κούραση, το οίδημα συνδυάζονταν με άγχος και κατάθλιψη.

Μετά από 6 εβδομάδες θεραπείας η ομάδα που είχε μάθει να εφαρμόζει την καρδιακή συνοχή είχε μειώσει το επίπεδο του στρες κατά 22% και την κατάθλιψη κατά 34%. Η φυσική κατάσταση των ασθενών σε αυτή την ομάδα και συγκεκριμένα η ικανότητά τους να περπατούν χωρίς να τους κόβεται η αναπνοή, είχε βελτιωθεί κατά 14%. Τα αποτελέσματα αυτά ήταν σε απόλυτη αντίθεση με την ομάδα ελέγχου, στην οποία είχε χορηγηθεί συμβατική θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια. Συγκριτικά με την αρχή της θεραπείας, όλα τα συμπτώματα τους είχαν χειροτερέψει.

Η καρδιακή συνοχή λοιπόν μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο αλλά και στην ενίσχυση της σωματικής μας υγείας.

Πώς θα κάνεις εξάσκηση στην καρδιακή συνοχή

Παραμέρισε τις προσωπικές σου ανησυχίες για λίγα λεπτά. Προσπάθησε να κρατήσεις σε αναμονή όλες τις ανησυχητικές σου σκέψεις και να δώσεις στην καρδιά και το μυαλό σου τον χρόνο που χρειάζονται για να ανακτήσουν την ισορροπία και την οικειότητα μεταξύ τους.

Πάρε δυο βαθιές, αργές αναπνοές. Εστίασε την προσοχή σου στην εισπνοή και την εκπνοή σου. Άφησε λίγο χρόνο ανάμεσα στην τελευταία εκπνοή σου και την επόμενη εισπνοή, αλλά μην πιεστείς, απλώς να παρακολουθείς την αναπνοή σου καθώς εκείνη ξεδιπλώνεται φυσικά.

Συγκέντρωσε την προσοχή σου στην περιοχή της καρδιάς για 10-15 δευτερόλεπτα, αφού σταθεροποιηθεί η αναπνοή σου. Φαντάσου ότι αναπνέεις μέσω της καρδιάς σου και καθώς αναπνέεις αργά και βαθιά (αλλά χωρίς προσπάθεια), οραματίσου – και πραγματικά νιώσε – κάθε εισπνοή και εκπνοή να περνά μέσα από αυτό το κεντρικό σημείο του σώματός σου.

Φαντάσου ότι κάθε εισπνοή οξυγόνου θρέφει το σώμα σου και κάθε εκπνοή απομακρύνει ό,τι δεν χρειάζεται. Φαντάσου την αργή και απαλή κίνηση της εισπνοής και της εκπνοής που λούζουν το σώμα με αυτόν τον εξαγνιστικό και ανακουφιστικό αέρα. Φαντάσου ότι βοηθάς το σώμα σου να αξιοποιήσει το δώρο της προσοχής και της φροντίδας που δέχεται από σένα. Μπορείς να φανταστείς την καρδιά σου σαν ένα παιδί που επιπλέει μέσα σε χλιαρό νερό και διασκεδάζει ελεύθερα, με τον δικό του ρυθμό και χωρίς κανέναν περιορισμό. Ζήτησέ της μόνο να είναι ο εαυτός της, όπως ένα αγαπημένο παιδάκι που παίζει.

Πρόσεξε την αίσθηση της ζεστασιάς που αρχίζει να αναπτύσσεται στο στήθος σου και ενίσχυσέ την με την αναπνοή και τις σκέψεις σου. Αυτή η αίσθηση είναι δειλή στην αρχή και αναπτύσσεται σταδιακά. Μετά από χρόνια συναισθηματικής κακοποίησης η καρδιά είναι σαν ένα ζώο που ξυπνά από νάρκη.

Ένας τρόπος για να ενθαρρύνουμε την καρδιά είναι να επικεντρωθούμε σε συναισθήματα αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης και να τα αφήσουμε να πλημμυρίσουν το στήθος μας. Η καρδιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στην ευγνωμοσύνη και τα συναισθήματα αγάπης – είτε αυτή είναι αγάπη για έναν άλλο άνθρωπο, ένα ζώο ή ακόμα και για τη φύση ή το σύμπαν. Μπορείς λοιπόν να νιώσεις το συναίσθημα αυτό σκεπτόμενος/η το πρόσωπο ενός παιδιού ή του σκύλου σου. Ίσως πάλι προτιμάς να φέρεις στο μυαλό σου ένα γαλήνιο τοπίο της φύσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης μπορεί να παρατηρήσεις ένα ελαφρύ χαμόγελο να προβάλλει στα χείλη σου. Αυτό είναι σημάδι ότι έχεις επιτύχει τη συνοχή. Άλλα σημάδια είναι η αίσθηση ελαφρότητας ή ζεστασιάς στο στήθος σου”.

Σχετικά άρθρα