Ποια είναι η ιστορία της Γιορτής της Μητέρας;

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Μια Απορία την ημέρα... την άγνοια κάνει πέρα

Ποια μέρα σημειώνεται ρεκόρ πωλήσεων στα ανθοπωλεία (μετά τα Χριστούγεννα που κατέχουν τα πρωτεία); Όχι, δεν είναι η ερωτική γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Πρόκειται επίσης για μια γιορτή αγάπης, άδολης όμως και άφθαρτης, αφιερωμένης στα πιο γλυκά, τρυφερά πλάσματα του κόσμου: Τις μητέρες. Όπως μας πληροφορεί το valentine.gr, την μέρα αυτή προσφέρονται περισσότερα λουλούδια και γλάστρες από όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου (πλην Χριστουγέννων). Έτσι η γιορτή κρατάει ένα καλό μερίδιο (26%) των ετήσιων πωλήσεων όλων των εορταστικών ημερών.

Αρχαιοελληνικό έθιμο

Πώς φτάσαμε όμως να συμπυκνώνουμε το από καρδιάς “Ευχαριστώ” προς στις γυναίκες που μας έφεραν στον κόσμο σε μία και μοναδική συμβολική μέρα; Μήπως οι έμποροι και οι διαφημιστές (πρώτοι και καλύτεροι οι Αμερικανοί) βρήκαν την ευκαιρία να μετατρέψουν την ωραιότερη γιορτή σε μια έκτακτη πηγή εσόδων; Ωστόσο η ιδέα μάλλον προήλθε από την αρχαία Ελλάδα. Εκεί βρίσκεται η πρώτη πηγή αναφοράς στο έθιμο της Γιορτής της Μητέρας.

- Διαφήμιση -

Η  παραδοσιακή γιορτή γινόταν την άνοιξη και ήταν αφιερωμένη στη λατρεία της Γαίας, θεότητας που πίστευαν ότι δημιούργησε τον ουρανό, τη γη και τους ωκεανούς, για να γίνει στη συνέχεια μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα ο εορτασμός της μητέρας αφιερώθηκε στη θεά της γονιμότητας Ρέα, σύζυγο του Κρόνου και μητέρα του Δία.

Η γιορτή επισημοποιήθηκε στην Αμερική

Βέβαια, για να καταλήξουμε να γιορτάζουμε την αγάπη μας προς τη μητέρα (μία φορά τον χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου) περάσαμε από διάφορα… κύματα, αγγλικά και αμερικανικά.

- Διαφήμιση -

Στα χρόνια του Χριστιανισμού η γιορτή άλλαξε έννοια και αφιερώθηκε στη Μητέρα Εκκλησία. Αργότερα η μητέρα και η εκκλησία άρχισαν να τιμώνται από κοινού και επικράτησε στη γιορτή τους να προσφέρονται φυτά, λουλούδια και σοκολάτες.

Το 1600 οι Άγγλοι καθιέρωσαν την δική τους Mothering Sunday, που εορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής.

Τελικά, το 1914 οι Αμερικανοί έδωσαν στη γιορτή εθνικό, επίσημο χαρακτήρα (με προεδρικό διάταγμα), χάρη στην ιδέα και τη μαχητική επιμονή της Ana Jarvis από την Φιλαδέλφεια. Η Jarvis επιθυμούσε να καθιερώσει μία μέρα στη μνήμη της αγαπημένης της μητέρας – κάτι που στην πορεία μετάνιωσε, όταν είδε την εμπορευματοποίησή της.

Η μέρα που επιλέχθηκε για την εθνική Γιορτή της Μητέρας ήταν η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, έθιμο που επικράτησε τελικά διεθνώς.

- Διαφήμιση -
Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ