Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2020

Ξανασκέψου το…

Ποτέ μην βιάζεσαι. Τις περισσότερες φορές μια δεύτερη σκέψη βγάζει λανθασμένη την...

Γιατί το χασμουρητό είναι κολλητικό;

Το χασμουρητό μπορεί να μην είναι πάντα σημάδι ανίας ή νύστας, αλλά να λειτουργεί όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα κάνοντάς μας να νιώθουμε προσωρινά πιο ευτυχισμένοι και κοινωνικοί. Αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Τώρα μαθαίνουμε πως γίνεται κολλητικό κυρίως μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται μεταξύ τους αποτελώντας μάλιστα δείκτη της ποιότητας των σχέσεών μας!

Είναι κολλητικό λόγω οικειότητας

Σύμφωνα με μελέτη Ιταλών ερευνητών στο πανεπιστήμιο της Πίζα, η αναπαραγωγή του χασμουρητού μπορεί να εκληφθεί ως μια μορφή μετάδοσης συναισθημάτων και ως δείγμα οικειότητας μεταξύ δύο ανθρώπων. Μάλιστα όσο πιο δυνατή είναι η σχέση αυτού που χασμουριέται πρώτος με εκείνον που τον αντιγράφει, τόσο πιο άμεση είναι η μετάδοση.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 400 ζευγάρια ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων που χασμουρήθηκαν μαζί κάτω από διάφορες περιστάσεις (στο τρένο, στη δουλειά, την ώρα του φαγητού κλπ.) σημειώνοντας παράλληλα τον βαθμό οικειότητάς τους. Όπως αποδείχτηκε, η μεταδοτικότητα του χασμουρητού είναι σαφώς πιο εύκολη μεταξύ φίλων, συντρόφων και συγγενών παρά μεταξύ αγνώστων.

Συμπάσχουμε…

Ένα μιμητικό χασμουρητό δεν σημαίνει απαραίτητα πλήξη, αλλά μάλλον είναι σημάδι ενσυναίσθησης, συμπεραίνουν οι ειδικοί. Τι σημαίνει αυτή η λέξη; Σύμφωνα με την ψυχολογία, ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα κάποιου να έρχεται στη θέση του συνανθρώπου του προσπαθώντας να κατανοήσει τι αισθάνεται, κοινώς συμπάσχοντας με εκείνον. Άλλοι θα την ονόμαζαν ευαισθησία, ενώ η αγγλική γλώσσα για να την περιγράψει δανείζεται τη δική μας λέξη “εμπάθεια”. Με αυτή την έννοια, το μεταδοτικό χασμουρητό θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μέθοδος έρευνας των κοινωνικών και αισθηματικών δεσμών μεταξύ των ατόμων, δηλώνουν οι επιστήμονες.

Είναι κολλητικό σε ανθρώπους και πιθήκους

Το αυθόρμητο χασμουρητό είναι ένα αντανακλαστικό που συναντάμε σε όλο σχεδόν το ζωικό βασίλειο, ακόμα και σε ό,τι κολυμπάει, πετάει ή έρπει. Στα ζώα σηματοδοτεί άγχος, κούραση, πλήξη, πρόσφατο ξύπνημα ή νύστα. Όμως μεταδοτικό γίνεται μόνο μεταξύ ανθρώπων, μπαμπουίνων, πιθήκων μακάκων, χιμπατζήδων, ίσως και οικόσιτων σκύλων.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΛΥΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΟΥ;

Κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μας και θα έχεις τις απαντήσεις.