Πώς συνδέεται το χασμουρητό με τη γιόγκα και το Αλτσχάιμερ;

Η γιόγκα, ως γνωστόν, πάει… πακέτο με βαθιές, μακρόσυρτες αναπνοές. Ή μήπως αποδίδει καλύτερα, όταν συνοδεύεται από… μεγαλοπρεπή χασμουρητά; Μελέτες νευροεπιστημόνων έδειξαν ότι κάθε φορά που παίρνουμε μια βαθιά αναπνοή με το χασμουρητό μας, τα κύματα του εγκεφάλου επιβραδύνονται και οι μύες μας παίρνουν το σήμα να χαλαρώσουν. Έτσι, κατά τη γνώμη των ειδικών, το χασμουρητό (είτε πραγματικό είτε προσποιητό) θα πρέπει να ενσωματωθεί σε προγράμματα άσκησης για χαλάρωση και μείωση του άγχους.

Επιδρά όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα

Επίσης το χασμουρητό μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ψυχοθεραπεία, τον διαλογισμό, την ενίσχυση της μνήμης και γενικότερα των λειτουργιών του εγκεφάλου. Ακόμα μπορεί να μας κάνει πιο συμπονετικούς και ευαίσθητους απέναντι στους συνανθρώπους μας, εκτιμούν οι ερευνητές. Και όλα αυτά επειδή το χασμουρητό είναι ένας πολύ περίεργος μηχανισμός του σώματος, ο οποίος επιδρά στον οργανισμό όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα: Ρυθμίζει την πρόσληψη σεροτονίνης από τον εγκέφαλο, μας βοηθάει να χαλαρώσουμε (σχεδόν όπως και το γέλιο) και μας ανεβάζει τη διάθεση. Και ευτυχώς είναι κολλητικό!

Στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ

Τα… εύσημα που αποδίδονται στο χασμουρητό έχουν σχέση με την ιδιότητά του να διεγείρει μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται precuneus (προσφηνοειδές λόβιο). Αυτή η σημαντική περιοχή συνδέεται – εκτός των άλλων – με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας μέσα σε αυτόν, με την ονειροπόληση και με την ανάκτηση της μνήμης. Θεωρείται επίσης ότι είναι η έδρα της αυτογνωσίας. Σε αυτήν βασιζόμαστε για να αξιολογήσουμε τον εαυτό μας, να τον συγκρίνουμε με άλλους ανθρώπους και να χαράξουμε την κοινωνική μας συμπεριφορά. Όταν ξυπνάμε από ολική αναισθησία, είναι η πρώτη περιοχή του εγκεφάλου που ανακάμπτει. Όμως είναι και η πρώτη περιοχή που ατροφεί, όταν κάποιος προσβάλλεται από τη νόσο Αλτσχάιμερ – ή, έστω, αρχίζει να εξασθενεί η μνήμη του.

Οπότε, κάθε φορά που χασμουριέσαι, μάλλον θα πρέπει να χαίρεσαι…

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, ακολούθησε τη σελίδα μας στο FACEBOOK:

Απορείς;

Δες Κι Αυτά