Πώς θα μαγειρεύεις τα φαγητά σου για να είναι υγιεινά;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αν η νοστιμιά θεωρείται επιτυχία για ένα φαγητό, υπάρχει και ένας άλλος βασικός παράγοντας για να εξασφαλίσεις συγχαρητήρια για τη μαγειρική σου. Θα πρέπει τα υλικά  και ο τρόπος μαγειρέματος να είναι υγιεινά, ώστε να μην σηκωθείς εσύ και οι συνδαιτυμόνες σου από το τραπέζι με βαρυστομαχιά.

Ο τρόπος για να συνδυάσεις εύγευστο και ταυτόχρονα υγιεινό μενού δεν είναι καθόλου δύσκολος, αρκεί να ακολουθήσεις μερικές βασικές συμβουλές.

Τα υγιεινά υλικά

Πρέπει να είναι ποιοτικά και φρέσκα, όπως:

Αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

Φρέσκα λαχανικά εποχής.

Φρέσκα φρούτα εποχής ή αποξηραμένα ελληνικά φρούτα, όπως σταφίδα και σύκα.

Ωμοί ξηροί καρποί νέας εσοδείας.

Όσπρια νέας εσοδείας.

Ρύζι σε όποια ποικιλία σου αρέσει.

Ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως.

Τι να αποφεύγεις

Όλα τα  βιομηχανικά επεξεργασμένα:

Ζάχαρη, καθώς και τα προϊόντα που την περιέχουν.

Οτιδήποτε μπαίνει μέσα σε σακουλάκι, κονσέρβα ή γυάλινο μπουκάλι, βρίσκεται στα ράφια του σούπερ μάρκετ και διατηρείται με άφθονα συντηρητικά.

Άσπρο αλεύρι και όλα τα προϊόντα που το περιέχουν.

Σε δυσκολεύουν οι συνταγές;

Τι κάνεις με τις συνταγές οι οποίες περιέχουν προϊόντα που θα ήθελες να αποφύγεις;  Μπορείς να τις τροποποιήσεις και να τις φέρεις στα μέτρα σου εξασφαλίζοντας μάλιστα περισσότερη νοστιμιά. Για παράδειγμα, αν πρέπει να χρησιμοποιήσεις μαγιονέζα, μη διαλέξεις του εμπορίου, μπορείς εύκολα να φτιάξεις πεντανόστιμη δική σου.

Οι περισσότερες συνταγές συστήνουν επεξεργασμένες τροφές για να δώσουν γεύση, όπως κύβους ζωμούς, ειδικά βούτυρα και έλαια, κονσερβοποιημένες ντομάτες, έτοιμες σάλτσες κλπ. Εσύ όμως μπορείς όλα αυτά τα υλικά να τα αντικαταστήσεις με αντίστοιχα υγιεινά. Αν, για παράδειγμα, σου αρέσουν τα μακαρόνια, έστω και αν είναι από άσπρο αλεύρι, μπορείς να τα συνοδέψεις με σπιτική, πραγματικά αρωματική σάλτσα, που θα φτιάξεις με ζουμερές, ώριμες ντομάτες (γεμάτες βιταμίνες και πολύτιμο λυκοπένιο), ελαιόλαδο, σκόρδο, ρίγανη ή άλλα μπαχαρικά.

Αν πάλι δεν μπορείς να αποφύγεις μια ανθυγιεινή τροφή σε κάποιο γεύμα, φρόντισε να μειώσεις τη μερίδα του ανθυγιεινού φαγητού και να αυξήσεις τη μερίδα της σαλάτας από φρέσκα λαχανικά.

Η μαγειρική θέλει τρόπο

Ο τρόπος μαγειρέματος εξασφαλίζει την καλή ενέργεια της τροφής.

Το τηγάνισμα σε πολύ καυτό και πολυχρησιμοποιημένο λάδι κάθε τύπου είναι ό,τι χειρότερο.

Το ψήσιμο στα κάρβουνα έχει ενοχοποιηθεί ως καρκινογόνος παράγοντας.

Το μυστικό στο βράσιμο εξακολουθεί να βρίσκεται στην χαμηλή θερμοκρασία με λίγο νερό ή στον ατμό, γιατί αποδεδειγμένα δίνει καλύτερη γεύση και διατηρεί όσο περισσότερο γίνεται τα ωφέλιμα συστατικά των τροφίμων.

Κάποιες τροφές θα μπορούσες να τις μαγειρέψεις με ακόμα πιο υγιεινό τρόπο, όπως να ψήσεις τις πατάτες με τη φλούδα (η οποία περιέχει βιταμίνη C και ίνες) και ψητή δίνει μόνο 100  θερμίδες.

Μπορείς να αυξήσεις τη νοστιμιά σε ένα απλό, νερόβραστο φαγητό, όπως πατάτες ή ρύζι, ρίχνοντας στο πιάτο θαλασσινό αλάτι ανακατεμένο με βότανα, να το στολίσεις με πολύχρωμα λαχανικά (π.χ πιπεριές) και να το αρωματίσεις με λίγο σκόρδο, μαϊντανό ή άνηθο. Προϋπόθεση, να τα περιχύσεις με παρθένο ελαιόλαδο και μυρωδάτο λεμόνι ή να εμπλουτίσεις τη γεύση με μουστάρδα, φέτα ή άλλο ελληνικό τυρί.

Τρώγοντας αλά ελληνικά

Συνοψίζοντας, ένας είναι ο βασικός κανόνας: εκμεταλλεύσου τα υπέροχα φρέσκα υλικά που προσφέρει η ελληνική γη σε μεγάλη ποικιλία. Μην ψάχνεις για το έτοιμο σακουλάκι στα ράφια, γιατί μπορεί να αποδειχτεί το κουτί της Πανδώρας στο πιάτο σου. Η υγιεινή και νόστιμη διατροφή δεν θέλει χρόνο και κόπο, αν συνειδητοποιήσεις το γεγονός ότι εύκολα μπορείς να φέρεις την ηλιόλουστη Ελλάδα στο τραπέζι σου.

[Φωτό: © Depositphotos.com/Anna Subbotina]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Πώς θα μετρήσεις ακριβώς μία μερίδα μακαρόνια;

Υπάρχει ένας πανεύκολος τρόπος να μετράς τις μερίδες από τα μακαρόνια που θέλεις να μαγειρέψεις. Έτσι θα έχεις κάθε φορά την ακριβή ποσότητα που χρειάζεσαι...

Πώς θα βράζεις σωστά τα χόρτα;

Αφού τα καθαρίσεις καλά με άφθονο νερό και λίγο ξίδι, τα ρίχνεις σε κατσαρόλα με νερό που ήδη βράζει σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να απαλλαχτούν από τυχόν επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Σκεπάζεις την κατσαρόλα με το...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Σε πόσο χρόνο βράζουν τα κάστανα;

Τα κάστανα είναι από τους πιο γευστικούς χειμωνιάτικους καρπούς - για την ακρίβεια, ξηρούς καρπούς. Και είναι το ίδιο απολαυστικά τόσο βραστά όσο και ψητά στον φούρνο. Αν θέλεις να τα κάνεις...

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς - και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός - είναι οι κόκκινες...

Πώς φτιάχνεται το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, η γνωστή μας λαδόκολλα;

Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή λαδόκολλα, όπως το ονομάζουμε στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται ευρέως σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Διότι πάνω ή μέσα...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!