Γιατί δεν πρέπει να λείπει το βύσσινο από τη διατροφή σου;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η οξύχυμος κερασιά παράγει ξινά κεράσια. Τόσο ξινά, που οι νοικοκυρές για να τα κάνουν γλυκό του κουταλιού χρησιμοποιούν ίσα μέρη ζάχαρης και καρπού. Όταν όμως δέσει το σιρόπι τους, γίνεται το πιο λαχταριστό διακοσμητικό σε παγωτά, όπως το καϊμάκι και η βανίλια, και, όταν αραιωθεί με νερό, ο πιο εύγευστος χυμός. Πρόκειται για τα βύσσινα, που εμφανίστηκαν και θα μείνουν για πολύ λίγο στα οπωροπωλεία, γιατί είναι φρούτα ανόθευτα από βιολογικές μεταλλάξεις και η εποχή της συγκομιδής τους είναι πολύ μικρή. Οπότε, αναζήτησέ τα έγκαιρα! Ξεχωρίζουν από τα κεράσια χάρη στο ανοικτό κόκκινο χρώμα τους.

Ανάρπαστο γλυκό του κουταλιού

Το βύσσινο είναι φρούτο αγαπημένο και στην κυριολεξία συνυφασμένο με τη μυρωδιά της μαστίχας και τη γλύκα της παγωμένης βανίλιας. Όσοι πρόλαβαν, θυμούνται τη σπιτική, νόστιμη, παγωμένη βυσσινάδα που πρόσφερε η οικοδέσποινα το κατακαλόκαιρο στους επισκέπτες της. Δεν ξεχνούν επίσης ότι το γυάλινο βαζάκι με το γλυκό βύσσινο γινόταν ανάρπαστο σε όλα σχεδόν τα μέλη της οικογένειας, γι΄ αυτό και κρυβόταν επιμελώς σε κάποιο μυστικό ντουλάπι, ώστε να μην αδειάσει σε απρόβλεπτο χρόνο. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που η ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά του χρησιμοποιούνται συχνά σε φαρμακευτικά σιρόπια και σκευάσματα.

Δυναμωτικός καρπός

Δεν το τρώνε όμως όλοι οι λαοί ως γλύκισμα. Όσοι αντέχουν την ξινή αλλά αρωματική γεύση του, απολαμβάνουν το φρούτο στη φυσική του κατάσταση ή αποξηραμένο, οπότε είναι εξαιρετικό για δίαιτα. Θεωρείται δυναμωτικός καρπός, ωφέλιμος για την αναιμία, το άσθμα, τις νόσους των νεφρών και του ήπατος, καθώς και για τις αρθρίτιδες, αφού μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη C (ωμό) και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως ανθοκυανίνες (περισσότερες από ό,τι στα κεράσια), που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τα βλαβερά επακόλουθά τους στον οργανισμό. Επομένως αποτρέπει την ανάπτυξη όγκων, τις φλεγμονές και ενδείκνυται για όσους έχουν καρδιοαγγειακά προβλήματα. Οι αθλητές με καταπονημένους μυς πίνουν τον χυμό του ως παραδοσιακή παυσίπονη συνταγή.

Οι 17 ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει του προσδίδουν επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ δύο από αυτές (καμπφερόλη, κουερσετίνη) βελτιώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την όραση. Η δε βιταμίνη Α που εμπεριέχει, είναι δεκαπλάσια από ό,τι στα κεράσια.

Διάβασε επίσης από πού βγήκε η φράση: Να λείπει το βύσσινο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσο ζουμί από κόκκινα σκαθάρια τρώμε εν αγνοία μας κάθε μέρα;

Τρώμε έντομα χωρίς να το ξέρουμε; Ναι, αφού μας τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Τα όσπρια συνδυασμένα με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Ποια λαχανικά είναι φρούτα; Ας ξεδιαλύνουμε μερικά φυτικά μπέρδεματα…

Υπάρχουν φρούτα που νομίζουμε ότι είναι λαχανικά και λαχανικά που στην πραγματικότητα είναι όσπρια. Κάποια άλλα φυτικά είδη που καταναλώνουμε είναι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Από πού πήραν το όνομά τους τα μανταρίνια Κλημεντίνες;

Οι Κλημεντίνες είναι μια ποικιλία μανταρινιού που χρόνια τώρα απολαμβάνουμε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι μικρά, γλυκά και συνήθως χωρίς...

Τι κάνει η καυτερή, κόκκινη πιπεριά στο κρυολόγημα;

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί μαχητές της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος και της βρογχίτιδας. Ένας από αυτούς - και μάλιστα πολύ αποτελεσματικός - είναι οι κόκκινες...

Ποια λαχανικά είναι φρούτα; Ας ξεδιαλύνουμε μερικά φυτικά μπέρδεματα…

Υπάρχουν φρούτα που νομίζουμε ότι είναι λαχανικά και λαχανικά που στην πραγματικότητα είναι όσπρια. Κάποια άλλα φυτικά είδη που καταναλώνουμε είναι...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!