Βουητό στα αφτιά: Τι το προκαλεί και πώς θεραπεύεται;

PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Μια Απορία την ημέρα... την άγνοια κάνει πέρα

Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αντιμετωπίζουν ένα ενοχλητικό σύμπτωμα, που δεν έχει εμφανή προέλευση: Ακούν κάποιο σφύριγμα, βουητό, κουδούνισμα ή βόμβο (χαμηλής ή υψηλής έντασης) μέσα στα αφτιά τους, χωρίς ο συγκεκριμένος ήχος να υπάρχει στο περιβάλλον τους.

Πρόκειται για έναν ήχο-φάντασμα, συνεχή ή διακεκομμένο, που τον ακούν μόνο οι ίδιοι. Ορισμένες φορές μάλιστα ο ήχος αυτός μπορεί να μοιάζει με θρόισμα αέρα, κυματισμό νερού ή μουσική νότα. Ενδέχεται επίσης να είναι αισθητός μόνο στη σιωπή ή να προκαλείται από εξωτερικά ερεθίσματα (π.χ. από έντονο θόρυβο). Με αυτά τα λόγια περιγράφεται το γνωστό βουητό των αφτιών ή αλλιώς οι εμβοές, όπως ονομάζονται επιστημονικά.

Οι εμβοές μπορεί να ακούγονται και στα δύο αφτιά, μόνο στο ένα ή να είναι διάχυτες μέσα στο κεφάλι. Το φαινόμενο μπορεί να γίνεται εντονότερα αντιληπτό στη βραδινή ησυχία. Όμως για αρκετά άτομα είναι τόσο ενοχλητικό, ώστε διαταράσσει τον ύπνο τους και τα εμποδίζει στις καθημερινές δραστηριότητες και τις κοινωνικές σχέσεις τους.

Πού οφείλονται λοιπόν οι εμβοές και πώς αντιμετωπίζονται; Τις απαντήσεις δίνει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.

Τι φταίει;

Όπως εξηγεί η γιατρός, οι εμβοές μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες και η αιτία του προβλήματος πιθανόν να μην εστιάζεται στο αφτί. Επομένως θα πρέπει να προηγηθεί σωστή διερεύνηση τυχόν παθολογικών διαταραχών, προκειμένου να πετύχουμε αποτελεσματική θεραπεία. Συνοπτικά οι αιτίες που προκαλούν τις εμβοές είναι:

Παθήσεις του αφτιού (π.χ. βαρηκοΐα, κερί, τραύμα).

Ο πυρετός. Το βουητό μπορεί να εμφανιστεί μετά από πυρετό, επειδή έχει ερεθιστεί ο λαβύρινθος του αυτιού λόγω της φλεγμονής και έχει διαταραχθεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένα φάρμακα.

Συστηματικά παθολογικά νοσήματα.

Υπερκόπωση.

Νευρολογικά-ψυχιατρικά νοσήματα.

Παράγοντες της καθημερινότητας και ψυχικές καταστάσεις: Αρκετές περιπτώσεις εμβοών εμφανίζονται όταν συνυπάρχουν άγχος, αϋπνία και κόπωση ή όταν ένα σημαντικό ψυχικό τραύμα αλλάζει την ζωή του πάσχοντα. Τότε διαταράσσεται η ικανότητα του σώματος να διακρίνει τα εξωτερικά ερεθίσματα, καθώς και η ομοιοστατική του ικανότητα.

Εμβοές και δυνατή μουσική

Το βουητό στα αφτιά μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από διασκέδαση σε κλαμπ, συναυλίες ή παραμονή σε περιβάλλον με εκκωφαντικό θόρυβο. Οι συμβουλές της γιατρού για όσους παρουσιάσουν εμβοές μετά την επίσκεψη σε χώρους με πολύ δυνατή μουσική είναι οι εξής:

Να κάνουν ένα χλιαρό μπάνιο.

Να μείνουν ξαπλωμένοι και ήρεμοι σε σκοτεινό περιβάλλον χωρίς τον παραμικρό θόρυβο.

Να μην καταναλώσουν καφέ ή αλκοόλ.

Σε περίπτωση που το σύμπτωμα επιμένει, η ωτολαρυγγολογική εξέταση είναι αρχικά απαραίτητη για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οργανική πάθηση του αφτιού.

Η θεραπεία

Σύμφωνα με τη γιατρό, η σύγχρονη θεραπεία των χρόνιων εμβοών είναι ανάλογη με την αιτία που τις προκαλεί. Μπορεί να επιτευχθεί με:

Φαρμακευτική αγωγή.

Φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής με ολιστική δράση, τα οποία ενισχύουν τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος (εφόσον οι εμβοές δεν οφείλονται σε οργανική πάθηση του αφτιού ή σε ψυχιατρικό νόσημα). Όταν όμως οι εμβοές προκαλούνται αποκλειστικά από πάθηση του αφτιού ή ψυχιατρική νόσο, τα φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής έχουν συμπληρωματικό ρόλο.

Χρήση ειδικών συσκευών που βοηθούν το σώμα να επανατοποθετηθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Σωστή θεραπεία της λοίμωξης (αν υπάρχει).

Θεραπεία τυχόν παθολογικών νευροψυχιατρικών ή ωτολαρυγγολογικών νοσημάτων.

Όταν το αίτιο των εμβοών βρίσκεται αποκλειστικά στο αφτί και υπάρχει κερί ή βαρηκοΐα, ο καθαρισμός του αφτιού και η θεραπεία της βαρηκοΐας αποκαθιστά το πρόβλημα.

Προσοχή στα φάρμακα!

Η γιατρός υπογραμμίζει ότι, παρά την χρησιμότητά τους σε επιλεγμένες περιπτώσεις, συχνά γίνεται κατάχρηση των χημικών αντικαταθλιπτικών και των ηρεμιστικών φαρμάκων που δίνονται για να ανακουφίσουν από τις εμβοές. Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους η χρόνια χρήση των φαρμάκων αυτών πρέπει να γίνεται με φειδώ, όταν υπάρχουν εμβοές, είναι:

Πολλά χημικά ψυχοφάρμακα μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες, ενώ προκαλούν εθισμό και εξάρτηση σε βάθος χρόνου.

Οι εμβοές, όταν δεν υπάρχει οργανικό ή ψυχιατρικό νόσημα, είναι ενοχλητική μεν αλλά αθώα πάθηση.

Οι ασθενείς με μεμονωμένο πρόβλημα εμβοών δεν είναι ψυχιατρικά άρρωστοι.

Παγκόσμιες έρευνες

Οι μέχρι τώρα παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες δεν έχουν καταφέρει να ρίξουν άπλετο φως σε όλους τους μηχανισμούς που προκαλούν τις εμβοές. Ωστόσο έχουν εντοπιστεί περισσότεροι από 300 παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν το πρόβλημα. Ανάμεσά τους (εκτός από τα παραπάνω) είναι καρδιαγγειακές διαταραχές, έλκος στομάχου, αντιφλεγμονώδη και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, πρόβλημα στις αρθρώσεις της σιαγόνας, κακή διατροφή κ.ά.

Σίγαση η πρώτη λύση

Κάποιοι ειδικοί για μια πρώτη αντιμετώπιση του προβλήματος συνιστούν τη λεγόμενη σίγαση, δηλαδή την υπερκάλυψη ή τη συγκάλυψη των εμβοών με κάποιους άλλους εξωτερικούς ήχους. Επίσης προτείνουν χαλάρωση, ξεκούραση και διαλογισμό, ώστε ο πάσχων να συγκεντρώνεται στους ήχους του περιβάλλοντος και όχι στο βούισμα των αφτιών του. Τέλος, τονίζουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι εμβοές μειώνονται σταδιακά, ώσπου εξαφανίζονται και δεν επανέρχονται.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ