Από τι προστατεύει τον εγκέφαλο η βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου και μάλιστα σε βαθμό που δεν είχε εκτιμηθεί μέχρι τώρα από τους επιστήμονες. Η αντιοξειδωτική αυτή βιταμίνη φαίνεται ότι προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα από την πρόωρη γήρανση και καταπολεμά την κατάθλιψη.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που διενεργήθηκε από επιστήμονες των Πανεπιστημίων Health & Science του Όρεγκον (OHSU), του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και του Conception της Χιλής και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Νευροεπιστήμης (Journal of Neuroscience).

Υψηλή δόση C για τα μάτια

Οι ερευνητές οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα όταν ανακάλυψαν ότι τα νευρικά κύτταρα του ματιού λειτουργούν σωστά, εφόσον τροφοδοτούνται με υψηλές δόσεις βιταμίνης C. Όπως εξήγησαν, αυτό που ισχύει για τον αμφιβληστροειδή, ισχύει κατ΄ επέκταση για όλον τον εγκέφαλο. Μάλιστα παρατήρησαν πως, όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης C στον οργανισμό, τα ελάχιστα αποθέματά της παραμένουν στον εγκέφαλο περισσότερο χρόνο από οπουδήποτε αλλού στο σώμα.

Σχέση βιταμίνης C και κατάθλιψης

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε μια ομάδα ειδικών υποδοχέων του εγκεφάλου, οι οποίοι ρυθμίζουν τη γρήγορη επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες σε χρυσόψαρα (οι αμφιβληστροειδείς τους έχουν ίδια δομή με τους ανθρώπινους), οι υποδοχείς αυτοί σταμάτησαν να λειτουργούν σωστά όταν η βιταμίνη C έπεσε σε μηδενικά επίπεδα.

Υπενθύμισαν επίσης ότι η κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης στον εγκέφαλο. Τέλος, εκτίμησαν ότι ασθένειες όπως το γλαύκωμα και η επιληψία μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν με διατροφή πλούσια στη νευροπροστατευτική βιταμίνη C.

ΑΠΟΡΕΙΣ;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ