Πώς θα φτιάξεις βασιλόπιτα χωρίς αβγά και βούτυρο;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Φέτος μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα μια βασιλόπιτα με θρεπτικά συστατικά – χωρίς βούτυρο, αβγά ή άλλα παχυντικά υλικά – με απίστευτη γλύκα και νοστιμιά!

Υλικά:

  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις – όσο πάρει, μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός (περίπου 3 φλιτζάνια)
  • 2 κουταλάκια τσαγιού κοφτά μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό σόδα
  • 1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό κανέλα
  • 1 φλιτζάνι φυσικός χυμός πορτοκαλιού
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα
  • Ζάχαρη άχνη
  • Καρφογαρίφαλα

Εκτέλεση:

Βάζεις σε ένα μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα και τα χτυπάς για λίγη ώρα με σύρμα, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύεις το αλεύρι με τη σόδα, την μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.

Ψιλοκόβεις τα καρύδια και τα αναμειγνύεις με τις σταφίδες.

Στο μείγμα του ελαιόλαδου με τη ζάχαρη και το πορτοκάλι ρίχνεις σιγά-σιγά το αλεύρι και την καρυδόψιχα με τις σταφίδες. Ανακατεύεις καλά, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Θα πρέπει να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός (αν σφίξει πολύ, μπορείς να προσθέσεις ακόμα λίγο χυμό πορτοκαλιού).

Αλείφεις με ελαιόλαδο ένα ταψάκι και το πασπαλίζεις με αλεύρι. Το αναποδογυρίζεις, για να πέσει η περιττή ποσότητα αλευριού, και στρώνεις μέσα το μείγμα.

Ψήνεις την πίτα σε μέτριο φούρνο για περίπου μία ώρα. Όταν είναι έτοιμη (αν μπήξεις ένα μαχαίρι, θα πρέπει να βγει στεγνό), τη βγάζεις από τον φούρνο και την αφήνεις να κρυώσει. Κατόπιν την αναποδογυρίζεις προσεκτικά σε μια πιατέλα και βάζεις το νόμισμα. Τη γυρίζεις πάλι ίσια σε άλλη πιατέλα, την πασπαλίζεις με τη ζάχαρη άχνη και σχηματίζεις τον αριθμό της νέας χρονιάς με τα καρφογαρίφαλα.

* Να προσέξεις να μετρήσεις όλα τα υλικά με το ίδιο μέγεθος φλιτζανιού (πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο) και το ίδιο κουταλάκι, για να βγουν σωστά. Επίσης, αν θέλεις μεγαλύτερη πίτα, θα πρέπει να διπλασιάσεις την ποσότητα των υλικών και να την ψήσεις σε μεγαλύτερο ταψί.

Και του χρόνου!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ -

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Από πού μας ήρθε ο Κουραμπιές;

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλυκό, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Παρότι δεν έχει ελληνική καταγωγή, κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα και...

Ποιος έγραψε τα… ακαταλαβίστικα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα;

Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, αν τα διαβάσεις προσεκτικά, δεν βγάζουν νόημα. Προφανώς δεν αναφέρονται μόνο στον Άγιο Βασίλη…

Πώς η… μακάβρια Μακαρωνία μεταλλάχτηκε σε γιορτινό Μελομακάρονο;

Το μελομακάρονο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μάλιστα θεωρείται το πιο "υγιεινό" γλυκό των Χριστουγέννων, καθώς...

Γιατί παίζουμε παιχνίδια με τραπουλόχαρτα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς;

Ένα από τα αγαπημένα μας έθιμα το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς είναι να παίζουμε παιχνίδια με τραπουλόχαρτα. Ο λόγος είναι ότι λίγο πριν μπει...

Tipaki.gr

Tips & Tricks που σου λύνουν τα χέρια!