Γιατί είναι τυχεροί όσοι έχουν φίλτρο στο πρόσωπο;

Φίλτρο (philtrum) ονομάζεται το κάθετο αυλάκι που έχουμε μεταξύ μύτης και άνω χείλους. Σε άλλους είναι πιο βαθύ, σε άλλους επίπεδο, ενώ κάποιοι γεννιούνται χωρίς αυτό. Αν το διαθέτεις, μάλλον θα πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό.

Ένα αυλάκι με σημασία

Όταν βρισκόμαστε στη μήτρα της μητέρας μας, το δεξί και το αριστερό μέρος του προσώπου μας αναπτύσσονται ξεχωριστά. Μόλις ολοκληρωθούν, ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας το άνω χείλος και το περίφημο φίλτρο. Όμως, αν τα δύο μέρη δεν ενωθούν σωστά (λόγω γενετικής ανωμαλίας, ορμονικών διαταραχών, διατροφικών ελλείψεων της μητέρας, κάποιων φαρμάκων), τότε μένει ένα κενό (σχισμή) μεταξύ χείλους και μύτης.

Πρόκειται για μια δυσμορφία (λέγεται λαγόχειλο ή λυκόστομα), η οποία διορθώνεται με πλαστικές εγχειρήσεις. Αν η έκταση της δυσμορφίας είναι μεγάλη, μπορεί να συνυπάρχουν σοβαρά προβλήματα (αδυναμία σίτισης, ανωμαλίες στην ομιλία, την οδοντοφυΐα και την ακοή).

Φίλτρο πεπλατυσμένο

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση ένα παιδί να γεννηθεί χωρίς δυσμορφία, αλλά το φίλτρο του να είναι τελείως πεπλατυσμένο. Αν έχει και πολύ λεπτό άνω χείλος, τότε οι γιατροί ερευνούν μήπως παρουσιάζει εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο (εμφανίζεται όταν η μητέρα καταναλώνει ποσότητα οινοπνευματωδών κατά την εγκυμοσύνη).

Ερωτογενής ζώνη

Από την αρχαιότητα ακόμα το φίλτρο θεωρούνταν ερωτογενής ζώνη. Μάλιστα η ονομασία φίλτρο προέρχεται από την ελληνική λέξη φιλώ (αγαπώ) και σημαίνει έρωτας αλλά και αγάπη, στοργή (μητρικό φίλτρο).

Σήμερα επίσης πολλοί πιστεύουν ότι το αυλάκι του φίλτρου είναι από τα πιο σεξουαλικά σημεία σε ένα πρόσωπο. Έτσι δεν είναι λίγοι αυτοί που απευθύνονται στους πλαστικούς χειρουργούς ζητώντας όχι να τους φουσκώσουν τα χείλη, αλλά να τους βαθύνουν το αυλάκι προσθέτοντας λίγη σιλικόνη στο εσωτερικό του στόματος.

Μακρύ, κοντό, βαθύ, ρηχό: τι δείχνει;

Σύμφωνα με τον Αυστραλό ψυχολόγο Alan Stevens – ειδικό στην τέχνη του διαβάσματος των χαρακτηριστικών του προσώπου, ένα μακρύ αυλάκι χαρακτηρίζει άτομα με σαρκαστικό χιούμορ, ενώ ένα αυλάκι μικρού ύψους φανερώνει εύθικτα άτομα.

Από την άλλη, όπως ισχυρίζεται η κινέζικη τέχνη του διαβάσματος του προσώπου, το φίλτρο δίνει πληροφορίες για τη γονιμότητα, την ικανότητα αντιμετώπισης των προκλήσεων της ζωής και την εσωτερική δύναμη του κατόχου του. Ένα βαθύ, έντονο και καλοσχηματισμένο φίλτρο συνήθως δείχνει ισχυρή ζωτικότητα με ικανά αποθέματα ενέργειας.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Latest Posts

Γιατί ένα προϊόν απομίμηση του αυθεντικού το λέμε “Μαϊμού”;

Οι μαϊμούδες είναι μικρόσωμοι, ευκίνητοι πίθηκοι με μακριά ουρά. Γενικά θεωρούνται νοήμονα ζώα. Έχουν επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (χάρισμα): Αντιγράφουν κινήσεις...

Ποιοι ήταν οι 7 σοφοί της αρχαιότητας;

Ο όρος "Επτά σοφοί" αναφέρεται σε μία ομάδα ιστορικών προσωπικοτήτων που έζησαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και νεότερα στην Ελλάδα και διακρίθηκαν για το φιλοσοφικό, πολιτικό ή νομοθετικό έργο τους...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Πού καθρεφτίζονταν οι αρχαίοι;

Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ορυκτά και μέταλλα που μπορούσαν να καθρεφτίζουν το είδωλο, όπως ηφαιστειακό γυαλί του οψιδιανού (Μάγια, Αζτέκοι, Ολμέκοι), χαλκό...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Τι κάνουν οι έξυπνοι λιγότερο από τους άλλους ανθρώπους;

Οι άνθρωποι που διαθέτουν δυνατή κρίση, υψηλή ικανότητα λήψης αποφάσεων και μπορούν να ελέγχουν τις παρορμήσεις τους τείνουν να έχουν λιγότερους...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ