back to top

Από πού ξεκίνησαν οι 3 μάγοι για να προσκυνήσουν το Θείο βρέφος;

Για την καταγωγή των μάγων που ταξίδεψαν ως τη Βηθλεέμ για να προσκυνήσουν και να προσφέρουν δώρα στον νεογέννητο Χριστό υπάρχουν πολλές απόψεις. Σε διάφορα κείμενα παρουσιάζονται ως Πέρσες, Άραβες, Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι, Αρμένιοι, Αφγανοί κ.ά. Πάντως, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος – ο μόνος που ανέφερε το γεγονός στο ευαγγέλιό του – δεν παρέχει λεπτομέρειες ούτε για τον αριθμό τους ούτε για το τι ακριβώς ήταν αυτοί οι μάγοι. Ωστόσο η πληροφορία ότι έφτασαν από την ανατολή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατάγονταν από την Περσία. Και αυτό γιατί ανατολικά της Παλαιστίνης δεν υπήρχαν άλλες χώρες με παράδοση για μάγους – με κάποια θετική έννοια της λέξης.

Πράγματι, στις περιοχές εκείνες μάγοι* ονομάζονταν σοφοί οι οποίοι ασχολούνταν με τις φυσικές επιστήμες, την αστρολογία, την ιατρική, αλλά και με θρησκευτικά ζητήματα ή με απόκρυφες γνώσεις (μαντεία, ερμηνεία φυσικών φαινομένων, ονειροκριτική). Αυτοί οι σοφοί κατείχαν θέση βασιλικών συμβούλων ακολουθώντας ακόμη και τον στρατό στις εκστρατείες. Σύμφωνα με την παράδοση της ανατολής, ταξίδευαν σε ομάδες των 12.

Πόσοι ήταν οι μάγοι;

Εφόσον ο Ευαγγελιστής Ματθαίος δεν αναφέρει τον ακριβή αριθμό των μάγων, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι τελικά επισκέφτηκαν το Θείο βρέφος στη φάτνη. Επειδή όμως τα δώρα ήταν τρία (χρυσός, λιβάνι και σμύρνα), καθιερώθηκε στη συνείδησή μας ότι τρεις ήταν και οι μάγοι.

* Η ελληνική λέξη μάγος προέρχεται από την περσική magus, που με τη σειρά της προέρχεται από την αβεστική (γλώσσα του Ζοροαστρισμού) magauno.

PoiosTiGiati
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Ποιος είπε, Τι σημαίνει, Γιατί λέμε, Πόσο είναι, Πώς γράφεται, Πού βρίσκεται, Πότε έγινε; Βρες τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Tags

Κατηγορίες

Δες Κι Αυτά

Πότε ψάλλεται το “Ω γλυκύ μου έαρ”;

Το "Ω γλυκύ μου έαρ" είναι ένα από τα εγκώμια - μικρά τροπάρια, αγνώστου ποιητή - που ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου τη...

Γιατί ο Καϊάφας διέρρηξε τα ιμάτιά του, όταν άκουσε τον Χριστό να λέει πως είναι Γιος του Θεού;

Ως φράση το "διαρρηγνύω τα ιμάτιά μου" απαντάται πολύ συχνά στα ευαγγελικά κείμενα. Αναφέρεται επίσης το βυζαντινό συνήθειο να σκίζουν τα ρούχα τους όσοι διαμαρτύρονταν για κάποιο λόγο. Τη χρησιμοποιούμε...

Δημοφιλή

Αρέσουν