Έναν άνθρωπο δύσπιστο τον αποκαλούμε σήμερα “Άπιστο Θωμά”. Γιατί; Διότι κάποτε υπήρξε ένας αληθινός “άπιστος” Θωμάς, που με τη ιστορία του έδωσε έμπνευση για τον παραπάνω σύγχρονο χαρακτηρισμό.
Ο Θωμάς ήταν ένας από τους μαθητές του Χριστού και κατόπιν ένας από τους δώδεκα Αποστόλους, που κήρυξαν το Ευαγγέλιο στα πέρατα της Γης. Ήταν Ιουδαίος στην καταγωγή και, όπως και άλλοι μαθητές, ασκούσε το επάγγελμα του ψαρά. Εγκατέλειψε το επάγγελμά του και ακολούθησε τον Χριστό, όταν εκείνος του το ζήτησε.
Παρορμητικός και γενναίος
Ήταν από τους πιο ένθερμους μαθητές του Χριστού. Ήταν ζωηρός, παρορμητικός και γενναίος. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, όταν οι υπόλοιποι μαθητές προσπάθησαν να πείσουν τον Χριστό να μην επιστρέψει στην Ιουδαία γιατί κινδύνευε η ζωή του, ο Θωμάς τους προέτρεψε να τον συνοδεύσουν και να πεθάνουν μαζί του!
Γιατί έγινε “άπιστος”;
Ο Θωμάς ήταν ο μοναδικός από τους μαθητές που δεν είδε τον Χριστό μετά την Ανάσταση. Όταν οι υπόλοιποι του διηγήθηκαν την ιστορία, εκείνος αρνήθηκε να την πιστέψει. Για να πειστεί για τα λεγόμενά τους, ήθελε να αγγίξει ο ίδιος τις πληγές στα χέρια του Χριστού από τα καρφιά του σταυρού και την πληγή στο πλευρό του από το δόρυ του Ρωμαίου στρατιώτη.
Οκτώ μέρες αργότερα ο Χριστός εμφανίστηκε ξανά μπροστά στους μαθητές και κάλεσε τον Θωμά να βάλει τα χέρια του στις πληγές. Όταν τον είδε μπροστά του ο Θωμάς έσκυψε το κεφάλι και αναφώνησε: “Εσύ είσαι ο Κύριός μου και Θεός μου”. Τότε ο Χριστός απάντησε: “Επειδή με είδες και πίστεψες; Μακάριοι αυτοί που δεν θα με δουν και θα πιστέψουν”…
Μαρτύρησε στην Ινδία
Μετά την Πεντηκοστή και την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ο Θωμάς ακολούθησε – όπως και οι υπόλοιποι απόστολοι – την προτροπή του Χριστού: “Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη” (Ματθαίος, κη΄ 19) και ταξίδεψε σε μακρινούς τόπους μεταφέροντας τον Θείο Λόγο. Κατά τη χριστιανική παράδοση, μετά από θεία παρέμβαση ταξίδεψε ως την Ινδία, όπου ξεκίνησε το ιεραποστολικό του έργο προσηλυτίζοντας και βαπτίζοντας Χριστιανούς πολλούς ειδωλολάτρες.
Κατόπιν ταξίδεψε ανατολικότερα, όπου βασίλευε κάποιος με το όνομα Μίσδιος. Εκεί ο Θωμάς συνέχισε την ιεραποστολή, αλλά όταν βάπτισε Χριστιανούς τη γυναίκα και τα παιδιά του Μίσδιου, εκείνος οργίστηκε και έδωσε εντολή να θανατωθεί. Υπέστη φρικτά βασανιστήρια και τελικά θανατώθηκε δια λογχισμού στην πόλη Μίλαπορ το 72.
Στον Θωμά αποδίδεται κι ένα απόκρυφο Ευαγγέλιο (“Ευαγγέλιον του Θωμά”), που περιλαμβάνει γεγονότα της παιδικής ηλικίας του Ιησού. Δεν αναγνωρίζεται όμως από την Εκκλησία, επειδή θεωρείται έργο αιρετικών.
Η μνήμη του Απόστολου Θωμά γιορτάζεται στις 6 Οκτωβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 3 Ιουλίου από την Καθολική. Το γεγονός της προσωπικής του εμπειρίας με τον Κύριο τιμάται την πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα.