back to top

Πόσο διαρκεί η Νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής;

Κανονικά η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής θα έπρεπε να διαρκεί 40 μέρες, όπως λέει και το όνομά της. Όμως τελικά διαρκεί 48. Δες γιατί:

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή αλλιώς Μεγάλη Σαρακοστή – που σημαίνει “Μεγάλες 40 Ημέρες” – είναι σημαντικότατη περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία προετοιμάζει τους πιστούς για τη μεγαλύτερη γιορτή, το Πάσχα. Ονομάζεται δε  Μεγάλη για να ξεχωρίζει από την νηστεία που προηγείται των Χριστουγέννων, η οποία χαρακτηρίζεται “Μικρή” επειδή είναι ελαφρότερη.

Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αναμφίβολα οφείλεται στην ανάγκη των πρώτων Χριστιανών να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιησού Χριστού, ο οποίος πριν αρχίσει τη δημόσια δράση Του προετοιμάσθηκε στην έρημο και νήστευσε για σαράντα μέρες προκειμένου να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς του διαβόλου (Ματθ. δ´ 11).

Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα και η αρχική της διάρκεια ήταν έξι εβδομάδες. Ωστόσο αργότερα προστέθηκε και μία έβδομη, η Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε πια διαρκεί 48 μέρες. Έτσι, ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.

Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;

Η Σαρακοστή περιλαμβάνει συνήθως ολόκληρο τον μήνα Μάρτιο. Λόγω αυτού προέκυψε και η χαρακτηριστική ερωτηματική δημώδης έκφραση “Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;”, που συνηθίζεται να λέγεται σκωπτικά για πρόσωπα τα οποία θέλουν να είναι πανταχού παρόντα και να συμμετέχουν σε κάθε δραστηριότητα.

PoiosTiGiati
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Ποιος είπε, Τι σημαίνει, Γιατί λέμε, Πόσο είναι, Πώς γράφεται, Πού βρίσκεται, Πότε έγινε; Βρες τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Tags

Κατηγορίες

Δες Κι Αυτά

Πότε ψάλλεται το “Ω γλυκύ μου έαρ”;

Το "Ω γλυκύ μου έαρ" είναι ένα από τα εγκώμια - μικρά τροπάρια, αγνώστου ποιητή - που ψάλλονται σε τρεις στάσεις (μέρη) κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου τη...

Γιατί ο Καϊάφας διέρρηξε τα ιμάτιά του, όταν άκουσε τον Χριστό να λέει πως είναι Γιος του Θεού;

Ως φράση το "διαρρηγνύω τα ιμάτιά μου" απαντάται πολύ συχνά στα ευαγγελικά κείμενα. Αναφέρεται επίσης το βυζαντινό συνήθειο να σκίζουν τα ρούχα τους όσοι διαμαρτύρονταν για κάποιο λόγο. Τη χρησιμοποιούμε...

Δημοφιλή

Αρέσουν