PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Αναρωτιέσαι; Κάνε κλικ να μάθεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί είναι απαραίτητη μια ονειροπόληση κάθε μέρα;

Λίγα λεπτά ονειροπόλησης την ημέρα την ψυχική ένταση κάνουν πέρα. Οι έρευνες ψυχολόγων το επιβεβαιώνουν. Είναι ό,τι πιο εύκολο...

Πώς η σύγχρονη κοινωνία πνίγει την δημιουργικότητά μας;

Να τα πάμε καλά στο σχολείο, να εργαστούμε όσο πιο σκληρά μπορούμε, να μην σηκώσουμε κεφάλι και να μάθουμε και στα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Αυτός είναι ο κύκλος μέσα στον οποίο μας κλείνει η σύγχρονη κοινωνία. Και έτσι...

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των δημιουργικών ανθρώπων;

Οι δημιουργικοί άνθρωποι: Μισούν τους κανόνες, βαριούνται εύκολα, κάνουν πολλά λάθη, αλλάζουν συχνά γνώμη, ονειρεύονται πολύ, ρισκάρουν...

Με τι θα ξορκίσεις τους φόβους σου; Με άφθονο χιούμορ!

Ως γνωστόν, το χιούμορ μπορεί να αλλάξει τελείως την προοπτική μέσα από την οποία βλέπουμε κάποιο θέμα. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό ψυχικό σενάριο για την αντιμετώπιση μιας αρνητικής κατάστασης. Σύμφωνα με έρευνα ψυχολόγων του Πανεπιστημίου του Stanford, όταν κάποιος βιώνει κάτι τρομακτικό ή ενοχλητικό, το χιούμορ (ακόμα και ο σαρκασμός) είναι μια έξοχη στρατηγική, που βοηθά αποτελεσματικά στη διαχείριση του φόβου.

Διασκεδάζοντας τον φόβο

Οι επιστήμονες, προκειμένου να το επιβεβαιώσουν, έδειξαν στους συμμετέχοντες σε σχετικό πείραμα μια σειρά από τρομακτικές, αγχωτικές εικόνες όπως δυστυχήματα, πτώματα, αγριεμένα ζώα και οδοντιατρικές εξετάσεις και τους ζήτησαν να καταγράψουν τα συναισθήματά τους. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ανταλλάξουν παντός τύπου αστεία και πειράγματα μεταξύ τους, πριν επιχειρήσουν μια νέα ερμηνεία των φωτογραφιών. Φυσικά το χιούμορ επέδρασε καταλυτικά διασκεδάζοντας τον φόβο, απέδωσε όμως καλύτερα με τα καλοπροαίρετα αστεία παρά με τα κυνικά.

Κατά τους ερευνητές, το θετικό χιούμορ οδηγεί σε μια αισιόδοξη επανεξέταση των καταστάσεων, ενώ ο κυνισμός λειτουργεί κατά το ήμισυ ανακουφίζοντας μεν τον φόβο, χωρίς όμως να δημιουργεί κάποια διέξοδο.

Να δούμε τη ζωή παιχνιδιάρικα

Αν κάποιος είναι σε θέση να διδάξει τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τους διάφορους παραλογισμούς της ζωής ως κάτι χιουμοριστικό, θα παρατηρήσει αύξηση της ευημερίας, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Τα άτομα που κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν το χιούμορ τους παρουσίασαν επίσης αύξηση ευφράδειας μετά το πείραμα, άρα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το χιούμορ αλλάζει προς το καλύτερο την ικανότητα της γνωστικής επεξεργασίας του εγκεφάλου.

Χιούμορ, ο ρυθμιστής των συναισθημάτων

Η μελέτη απέδειξε ακόμα ότι τα αισιόδοξα αστεία είναι οι πιο δυναμικοί ρυθμιστές των συναισθημάτων. Το χιούμορ δίνει ευελιξία στη σκέψη ανεβάζοντας τα επίπεδα δημιουργικότητας.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες, κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook:

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

NEWSLETTER

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας, για να λύνεις τις Απορίες σου.