Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν ερωτευόμαστε;

Γιατί σε κατάσταση τρελού πάθους υπερβαίνουμε τα φυσιολογικά όρια (σωματικά και ψυχικά) του εαυτού μας; Επιστήμονες όπως η ανθρωπολόγος Helen Fisher από το Rutgers University και οι Andreas Bartels και Semir Zeki από το University College London – UCL χαρτογράφησαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο κάποιων τρελά ερωτευμένων αναζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα τι ακριβώς συμβαίνει – από νευροχημικής άποψης – στο σώμα τους. Έτσι διαπίστωσαν πως, όταν κάποιος ερωτεύεται, αυξάνονται τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο, δηλαδή εκείνων των χημικών ουσιών που είναι στενά συνδεδεμένες με την ευφορία, τη λαχτάρα, τον εθισμό, την αυξημένη ενέργεια, τη μειωμένη ανάγκη για φαγητό και ύπνο.

Η ντοπαμίνη… σβήνει τις ατέλειες

Οι επιστήμονες είδαν ότι η απεικόνιση του εγκεφάλου σε κατάσταση έρωτα είναι εντελώς μοναδική και πολύπλοκη, ενώ διαφέρει από εκείνη της σεξουαλικής διέγερσης και της ευφορίας από κοκαΐνη ή άλλες διεγερτικές ουσίες.

Όσο για την τάση των φρεσκοερωτευμένων να εξιδανικεύουν το ταίρι τους, οι επιστήμονες θεωρούν ότι, αν και θα μπορούσε να οφείλεται στην επίδραση της ντοπαμίνης, εντούτοις καλό είναι να γίνεται. Κι αυτό γιατί, αν δεν εξαφανίσουμε ως ένα βαθμό τις ατέλειες του προσώπου που ερωτευόμαστε, είναι πιθανόν μια σχέση να τελειώσει πριν καν προσπαθήσουμε γι΄ αυτήν.

* Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ

NEWSLETTER

Λύσε τις Απορίες σου λαμβάνοντας τις απαντήσεις στο email σου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΙΣ

Πόσα (και ποια) νησιά είναι οι Κυκλάδες;

Μπορεί να κάνεις συχνά τις διακοπές σου στις Κυκλάδες, αλλά έχεις ποτέ αναρωτηθεί πόσα και ποια νησιά τις απαρτίζουν; Πριν από τις καλοκαιρινές...

Πώς επηρεάζεται η διατροφική μας συμπεριφορά, όταν τρώμε παρέα με άλλους;

Η διατροφική μας στάση γύρω από ένα τραπέζι είναι πολυδιάστατη και επηρεάζεται κυρίως από κοινωνικούς και ψυχολογικούς παράγοντες. Τα διατροφικά μας "πιστεύω" μάλλον παραμερίζονται...

Πόσα τετραγωνικά μέτρα είναι ένα στρέμμα;

Το στρέμμα είναι μονάδα μέτρησης εμβαδού. Το χρησιμοποιούμε κυρίως στην Ελλάδα για να μετρήσουμε εκτάσεις γης...