Τι πρέπει να προσέξεις στο πασχαλινό τραπέζι, για να μην βαρυστομαχιάσεις;

Θέλεις να αποφύγεις τη βαρυστομαχιά στο πασχαλινό τραπέζι; Ακολούθησε τις χρήσιμες διατροφικές οδηγίες που δίνει η κλινική διαιτολόγος –  διατροφολόγος Έφη Δέδε.

Όπως επισημαίνει, τη νύχτα της Ανάστασης θα πρέπει να προσέξουμε τι θα καταναλώσουμε στο γιορτινό τραπέζι, όπου θα υπάρχει το κρέας και τα άλλα προϊόντα του, για να μην υποβάλουμε τον οργανισμό μας σε διατροφικό σοκ – αν έχει προηγηθεί νηστεία. Γι΄ αυτό προτείνει η μετάβαση από τη νηστεία στο κανονικό γεύμα να γίνει αργά και ήρεμα.

Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής σούπας και μιας σαλάτας. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο μεταξύ της νηστείας και των φαγητών του Πάσχα. Μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το κόκκινο αβγό ή έστω μικρή ποσότητα κρέατος, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη. Συνοδέψτε τη μαγειρίτσα μόνο με σαλάτα και ψωμί. Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τις σαλάτες, τόσο στο δείπνο όσο και στο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής, θα παίξουν έναν πολύ καθοριστικό ρόλο.

Το πρωινό της Κυριακής δεν χρειάζεται να είναι πολύ πλούσιο. Γάλα, δημητριακά, μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο μπορεί να μας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.

Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο μας, αφού είναι πηγή ενέργειας και προσφέρουν αδιάλυτες φυτικές ίνες που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Τέλος, το βραδινό μας μπορεί να είναι ή μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης ή μία απαλή χορτόσουπα είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.

Πέφτει… βαρύ το πασχαλινό τραπέζι

Ο οβελίας: Τα 100 γρ. κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, οι περισσότερες όμως είναι από το λίπος. Τόσο το αρνί όσο και το κατσίκι αποτελούν πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου. Επειδή όμως είναι νεαρά ζώα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος που προκαλεί την ουρική αρθρίτιδα.

Τα κόκκινα αβγά: Κάθε αβγό μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γρ. πρωτεΐνης, 5 γρ. λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης.

Η μαγειρίτσα: Η σούπα αυτή περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα και ξερά κρεμμύδια, ρύζι, αβγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει αυτή την ποσότητα.

Συκώτια και εντόσθια: Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, μιας και είναι πολύ σοβαρές πηγές χοληστερόλης και λίπους.

Τα πασχαλινά κουλούρια: 60 γρ. δίνουν περίπου 230 θερμίδες με 43 γρ. υδατάνθρακες και 61 mg χοληστερίνη.

Το πασχαλινό τσουρέκι: Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γρ. δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γρ. υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης.

Πάσχα και προβλήματα υγείας

Η δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που πολλοί από εμάς θα νιώσουμε. Άτομα με προβλήματα στομάχου, όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας, μπορεί να δυσκολευτούν να χωνέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού. Ακόμα η περιεκτικότητα σε πουρίνες του πασχαλινού οβελία δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. Τέλος, ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και, κυρίως, η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της χολής.

Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να διατηρούμε ισορροπίες στην διατροφή μας, προκειμένου να έχουμε καλό και υγιεινό Πάσχα”.

PoiosTiGiati
PoiosTiGiatihttps://poiostigiati.gr
Η περιέργεια μας κάνει εξυπνότερους!

Δημοφιλή

Τι είναι η Αντζούγια (ή Αντσούγια);

Οι περισσότεροι - και δη οι καλοφαγάδες - σίγουρα έχουν γευτεί την αντζούγια. Αποτελεί ένα ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα λαδερά φαγητά και τα όσπρια αλλά...

Γιατί χάνεις, αν δεν τρως λαπά;

Νομίζεις ότι ο χυλός από ρύζι (ο γνωστός λαπάς) είναι ένα άνοστο φαγητό μόνο για αρρώστους; Αν τον απέφευγες μέχρι τώρα, καλύτερα να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου. Υπάρχει σοβαρός λόγος γι΄ αυτό...

Γιατί οι φακές συνδυάζονται ιδανικά με το ρύζι; Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης…

Οι φακές συνδυασμένες με ρύζι προσφέρουν όχι μόνο νοστιμιά αλλά και μεγάλα διατροφικά οφέλη. Κι αυτό γιατί ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά...

Πώς θα φτιάξεις βασιλόπιτα χωρίς αβγά και βούτυρο;

Φέτος μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα μια βασιλόπιτα με θρεπτικά συστατικά - χωρίς βούτυρο, αβγά ή άλλα παχυντικά υλικά - με απίστευτη γλύκα και νοστιμιά!

Δες κι Αυτό

Νέα

Από πού πήραν το όνομά τους τα μανταρίνια Κλημεντίνες;

Οι Κλημεντίνες είναι μια ποικιλία μανταρινιού που χρόνια τώρα απολαμβάνουμε στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι μικρά, γλυκά και συνήθως χωρίς...

Τι είναι η Αντζούγια (ή Αντσούγια);

Οι περισσότεροι - και δη οι καλοφαγάδες - σίγουρα έχουν γευτεί την αντζούγια. Αποτελεί ένα ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα λαδερά φαγητά και τα όσπρια αλλά...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...