back to top

Τι είναι το φαινόμενο Nocebo;

Το φαινόμενο Placebo είναι γνωστό. Εδώ κι έναν αιώνα έχει μελετηθεί συστηματικά και φαίνεται ότι αποδίδει: Τα φάρμακα γίνονται μαγικά και ένα σκεύασμα, για παράδειγμα από ζάχαρη και αλεύρι, μπορεί να θεραπεύσει έναν ασθενή και μόνο που το πιστεύει. Η πίστη όμως έχει και την αρνητική της πλευρά. Και σε αυτήν ακριβώς την πλευρά βρίσκεται το Nocebo, που, παραδόξως, βιώνουμε σχεδόν όλοι σε καθημερινή βάση.

Μας σκοτώνει αυτό που πιστεύουμε

“Το φαινόμενο Nocebo είναι ακριβώς το ίδιο με το φαινόμενο Placebo, μόνο που λειτουργεί αντίστροφα”, υπογραμμίζει ο ψυχίατρος Θοδωρής Δασκαλόπουλος. “Από τη μια έχουμε την πίστη ότι θα μας ωφελήσει ένα φάρμακο (Placebo) και από την άλλη ότι θα μας βλάψει ένα φάρμακο (Nocebo) και γενικότερα μια ενέργεια, μια κίνηση, μια επαφή, οτιδήποτε.

Το φαινόμενο Nocebo μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό ως όνομα, αλλά σε αυτό οφείλονται απλά πράγματα, που ούτε καν φανταζόμαστε. Για παράδειγμα, το “κακό μάτι” ή, γενικότερα, καταστάσεις όπου κάποιος αισθάνεται άσχημα επειδή υποθέτει ότι κάτι του έχουν κάνει. Αυτή είναι μια τυπική, καθημερινή εκδήλωση του Nocebo. Δεν το συναντάμε δηλαδή μόνο στην ιατρική. Απλώς τι συμβαίνει; Μας σκοτώνει αυτό που πιστεύουμε”.

Δυνατοί και για το καλό και για το κακό

Ο γιατρός χαρακτηρίζει το Nocebo και το Placebo φαινόμενα συναρπαστικά, που αποδεικνύουν ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κινητοποιούμε δυνάμεις είτε για το καλό είτε για το κακό.

Χρήσιμες συμβουλές κατά του Nocebo

“Μετρίασε το άγχος και δες τη ζωή πιο θετικά.

Αν δεν καταφέρνεις να παλέψεις αποτελεσματικά αγχώδεις καταστάσεις και βλέπεις ότι τα πράγματα χειροτερεύουν, απευθύνσου σε έναν ειδικό. Με την κατάλληλη ψυχιατρική θεραπεία θα απαλλαχτείς από τα συμπτώματα.

Απόφυγε να διαβάζεις τις παρενέργειες και τις αντενδείξεις στα φάρμακα που χρησιμοποιείς, εφόσον σου τα έχει χορηγήσει κάποιος ειδικός.

Ξερίζωσε αρνητικές πεποιθήσεις και ιδέες, για να μην σε επηρεάζουν άνθρωποι και περιβάλλον χωρίς φιλτράρισμα. Αν δεν μπορείς μόνος/η, γι΄ αυτό υπάρχουν οι κατάλληλες ψυχοθεραπείες”.

Σχετικά Άρθρα