Τι είναι η Αριθμοφοβία;

Οι ανθρώπινες φοβίες δεν είναι ούτε μία ούτε δύο. Επίσημα έχουν καταγραφεί 530. Από την αγοραφοβία και την υψοφοβία έως την αραχνοφοβία και την υδροφοβία, η ποικιλία είναι τεράστια. Οι ιατρικοί όροι των φοβιών έχουν όλοι άρωμα Ελλάδας, αφού είναι δανεισμένοι από την ελληνική γλώσσα. Παράδειγμα, οι φοβίες που έχουν ορισμένοι άνθρωποι για κάποιους αριθμούς, όπως το 13 και το 4.

Τρισκαιδεκαφοβία

Πρόκειται για τον γνωστό εξορκισμό του αριθμού 13. Η επίσημη ονομασία Τρισκαιδεκαφοβία (Triskaidekaphobia) προέρχεται από τον τρόπο αρίθμησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι για να μετρούν τις δεκάδες: τρεις και δέκα (ή τρεισκαίδεκα) αντί για δεκατρία. Η αντιπάθεια για τον συγκεκριμένο αριθμό αποδίδεται είτε στην σκανδιναβική μυθολογία (δηλαδή τον γερμανικό παγανισμό) είτε στον Μυστικό Δείπνο.

Στην πρώτη περίπτωση, όταν οι 12 θεοί του σκανδιναβικού πανθέου συγκεντρώθηκαν για δείπνο, δέχτηκαν την εισβολή του απρόσκλητου θεού της πανουργίας και της απάτης Λόκι. Στον τσακωμό που ακολούθησε, σκοτώθηκε ένας από τους 12 θεούς.

Στον Μυστικό Δείπνο το 13ο άτομο είναι ο προδότης Ιούδας. Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι ο Χριστός σταυρώθηκε ημέρα Παρασκευή, προέκυψε ο απόλυτος συνδυασμός της κακοτυχίας, η “Παρασκευή και 13”.

Η φοβία αυτής της ημέρας λέγεται Παρασκευηδεκατριαφοβία (Paraskevidekatriaphobia) ή αλλιώς Friggatriskaidekaphobia, από την γερμανοσκανδιναβική θεά Frigg, που ονομάστηκε αργότερα Friday (Παρασκευή) στα αγγλικά.

Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που έχουν πάθος με τον αριθμό 13. Η εμμονή τους αυτή ονομάζεται επιστημονικά Τρισκαιδεκαφιλία (Triskaidekaphilia).

Πάντως, καίτοι πολλοί τρέμουν τον αριθμό 13, δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι είναι γρουσούζικος.

Τετραφοβία

Ο φόβος για τον αριθμό 4 (Tetraphobia) επικρατεί ευρέως στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, την Ταιβάν, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Ο λόγος; Στην κινεζική γλώσσα (και τις υπόλοιπες που βασίζονται σε αυτή) το ηχητικό της λέξης “τέσσερα” είναι παρόμοιο με τη λέξη “θάνατος”.

Οι Ιταλοί φοβούνται το 17

Οι Ιταλοί τρέμουν τον αριθμό 17. Και αυτό γιατί στη ρωμαϊκή γραφή ο συγκεκριμένος αριθμός απεικονίζεται ως XVII. Όμως με έναν αναριθμητισμό μπορεί να γίνει VIXI, που στα λατινικά σημαίνει “έζησα” παραπέμποντας στο “έχω πεθάνει, είμαι νεκρός”. Με τόση φαντασία λοιπόν οι γείτονές μας Ιταλοί έφτασαν να αναφέρονται στο συγκεκριμένο νούμερο ως τον αριθμό “χωρίς όνομα”.

Αν θέλεις να λύσεις κι άλλες Απορίες και να μάθεις Αλήθειες, κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook

Latest Posts

Γιατί ένα προϊόν απομίμηση του αυθεντικού το λέμε “Μαϊμού”;

Οι μαϊμούδες είναι μικρόσωμοι, ευκίνητοι πίθηκοι με μακριά ουρά. Γενικά θεωρούνται νοήμονα ζώα. Έχουν επίσης ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό (χάρισμα): Αντιγράφουν κινήσεις...

Ποιοι ήταν οι 7 σοφοί της αρχαιότητας;

Ο όρος "Επτά σοφοί" αναφέρεται σε μία ομάδα ιστορικών προσωπικοτήτων που έζησαν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και νεότερα στην Ελλάδα και διακρίθηκαν για το φιλοσοφικό, πολιτικό ή νομοθετικό έργο τους...

Πώς θα ξεχωρίσεις ένα γνήσιο μέλι από ένα νοθευμένο;

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι - οι οποίοι βασίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητες του μελιού - που αν τους χρησιμοποιήσεις, θα καταλάβεις αν το μέλι είναι γνήσιο...

Πού καθρεφτίζονταν οι αρχαίοι;

Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν ορυκτά και μέταλλα που μπορούσαν να καθρεφτίζουν το είδωλο, όπως ηφαιστειακό γυαλί του οψιδιανού (Μάγια, Αζτέκοι, Ολμέκοι), χαλκό...

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ

Ποιο πνευματικό παιχνίδι παίζεται με ρούχα στο σκοτάδι;

Ετοιμάζεσαι για βραδινή έξοδο; Τι θα φορέσεις; Πήγαινε με χαρά στο δωμάτιό σου, σβήσε το φως, άνοιξε τη ντουλάπα σου και άρχισε να...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ