Τι είναι η απομίμηση σοκολάτας;

Ίσως έχεις παρατηρήσει στη συσκευασία κάποιου σοκολατένιου γλυκού να αναγράφεται στα συστατικά του ο όρος “απομίμηση σοκολάτας” ή “σκεύασμα σοκολάτας”. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το συγκεκριμένο γλύκισμα δεν περιέχει πραγματική σοκολάτα, αλλά κάτι που μοιάζει (σε όψη και γεύση) με σοκολάτα.

Η πραγματική σοκολάτα παρασκευάζεται από βούτυρο κακάο και κακαόμαζα (τα κύρια συστατικά της, σύμφωνα με τον Kώδικα Tροφίμων και Ποτών), αλλά μπορεί να περιέχει και άλλα συστατικά, όπως ζάχαρη, γάλα, λεκιθίνη κλπ.

Η απομίμηση σοκολάτας παρασκευάζεται από σκόνη κακάο (που αντικαθιστά την κακαόμαζα) και φυτικές λιπαρές ουσίες, όπως φοινικοπυρηνέλαιο και έλαιο κοκοφοίνικα (αντί του βουτύρου του κακάο). Ωστόσο είναι ένα περισσότερο επεξεργασμένο προϊόν, κυρίως όσον αφορά στις λιπαρές ουσίες, προκειμένου αυτές να πλησιάσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του βουτύρου του κακάο (με βασικό να λιώνει στο στόμα, χωρίς να κολλάει στον ουρανίσκο).

Γιατί φτιάχτηκε η απομίμηση σοκολάτας;

Γενικώς οι απομιμήσεις τροφίμων θυμίζουν σε γεύση τα αυθεντικά προϊόντα, αλλά έχουν φθηνότερο κόστος παραγωγής από αυτά (καθώς τροποποιείται η σύστασή τους με την αντικατάσταση κάποιων συστατικών τους) και ευκολότερη χρήση σε διάφορες εφαρμογές. Για παράδειγμα, η απομίμηση σοκολάτας χρησιμοποιείται με μεγαλύτερη ευκολία σε κάποιες συνταγές ζαχαροπλαστικής, όπου η πραγματική σοκολάτα δεν καταφέρνει να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Απομίμηση σοκολάτας μπαίνει επίσης σε παγωτά, συσκευασμένα γλυκά κ.ά.

Εκτός από τη σοκολάτα, υπάρχουν και άλλες απομιμήσεις τροφίμων όπως είναι η απομίμηση γάλακτος, τυριού και ψαριού.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΑ

Πώς παρασκευάζεται η ζάχαρη;

Η λευκή κρυσταλλική ζάχαρη παρασκευάζεται είτε από ζαχαρότευτλο είτε από ζαχαροκάλαμο. Το ζαχαροκάλαμο φύεται στις τροπικές περιοχές με τη μορφή ψηλών βλαστών που μοιάζουν με τα μπαμπού...

Τι είναι το παρφέ;

Το παρφέ είναι παγωτό; Στην Ελλάδα, ναι. Στη Γαλλία, απ΄ όπου προέρχεται αυτό το… τέλειο γλύκισμα, όχι. Εμείς εδώ ξέρουμε ότι το...

Γιατί τα μελομακάρονα κερδίζουν τους κουραμπιέδες στη μάχη της διατροφικής αξίας;

Τόσο τα μελομακάρονα όσο και οι κουραμπιέδες έχουν υπέροχη γεύση. Δεν έχουν όμως και την ίδια διατροφική αξία. Τη μάχη της πιο υγιεινής επιλογής κερδίζουν ξεκάθαρα...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί καλά κάνουμε που λατρεύουμε τη σοκολάτα;

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που η σοκολάτα αποτελεί το αγαπημένο γλύκισμα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο...

Πώς η… μακάβρια Μακαρωνία μεταλλάχτηκε σε γιορτινό Μελομακάρονο;

Το μελομακάρονο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Μάλιστα θεωρείται το πιο "υγιεινό" γλυκό των Χριστουγέννων, καθώς...

Από πού θα πάρεις… υγιεινή γλύκα;

Θέλεις μια φυσική γλυκαντική ουσία για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη; Εκτός από το μέλι, έχεις ακόμα να επιλέξεις δύο γλυκά και θρεπτικά...

Από πού μας ήρθε ο Κουραμπιές;

Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλυκό, ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Παρότι δεν έχει ελληνική καταγωγή, κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα ελληνικά γλυκίσματα και...